Кметът Атанас Стоянов предложи шампионския тандем Николай Вакареев и Петър Мицин за почетни граждани на Сандански

12 Януари 2024 | 15:42
0 коментара
Общество
Благоевград
Кметът Атанас Стоянов предложи шампионския тандем Николай Вакареев и Петър Мицин за почетни граждани на Сандански
Кметът на община Сандански – Атанас Стоянов входира мотивирано предложение до Общински съвет – Сандански за удостояване на треньорът Николай Вакареев и неговият възпитаник - Петър Мицин със званието „Почетен гражданин на град Сандански“.
Званието се присъжда за изключителни постижения, които безспорно Вакареев и Мицин извоюваха, особено през изминалата 2023 г., която бе изключително успешна за тях.
Николай Вакареев е треньор на шампиони. Един от най-успешните български треньори по плуване в България. Дълги години той е наставник и готви младите надежди в плуването в Плувен клуб "Вихрен".
Вакареев е първият в историята на българското плуване треньор на световен рекордьор. Неотдавна, плувецът Петър Мицин спечели трета европейска титла за младежи и постави нов световен рекорд при юношите, които не бе постиган от 2014 г. Мицин покри и норматив А за олимпийските игри в Париж 2024. Като личен наставник на направилия феноменална година плувец Петър Мицин, Николай Вакареев заслужи и приза за треньор годината на община Сандански и Треньор на годината на България.
Неговият възпитаник Петър Мицин се превърна в емблема за град Сандански и модел на подражание за младите хора и спортисти. За своята крехка възраст, Мицин прославя Сандански и България, бележейки успех след успех в плуването.
През 2023 г. Мицин става световен рекордьор на 400 м., световен и европейски шампион с редица отличия и награди. Печели и отличието за най-добър млад спортист на България за 2023 г. Печели и трето място на церемонията Спортист на годината на България за 2023 г. За община Сандански е носител на титлата Спортист на годината за две поредни години – през 2022 г. и през 2023 година. Печели и приза „Спортен Икар“ за 2023 г.
В края на месец януари, местният парламент ще вземе решение по внесеното от кмета Стоянов предложение за удостояване на шампионския тандем със званието „Почетен гражданин на град Сандански“.

Добавете Вашия коментар

TOP