Кметът Ат. Стоянов към медиците: Работете, не се поддавайте на политическо влияние, зам. министър Гетов обеща нова, високопроходима линейка за Спешна помощ-Сандански

29 Януари 2024 | 10:57
3 коментара
Общество
Благоевград
Кметът Ат. Стоянов към медиците: Работете, не се поддавайте на политическо влияние, зам. министър Гетов обеща нова, високопроходима линейка за Спешна помощ-Сандански

До месеци започва изграждането на нова сграда, в която да се настанят спешните медици, обяви градоначалникът

Кметът на Сандански Атанас Стоянов отправи апел към лекарите, медицинските сестри, санитарите и шофьорите в Спешна помощ да продължат да работят и да не се поддават на политическо влияние.

„Нова, 5-а линейка в Спешна помощ – Сандански ще има най-късно до средата или края на месец март”, увери кметът Ат. Стоянов в отговор на питане на съветника Ивелин Терзийски по време на последната сесия на Общинския съвет. Уверенията на Министерството на здравеопазването са, че спешните медици в Сандански ще получат нова линейка във втория транш.

„Да, известно е на всички, че за нормалното функциониране на Спешната помощ се изисква нова линейка. Община Сандански е изпратила официално писмено искане до Министерството на здравеопазването с искане за нова линейка. Зам. министър Гетов след среща преди седмица ми даде уверение, че процедурата, стартирана от МЗ за закупуване на 42 нови линейки за цялата страна, е в ход. В първия етап са предоставени 6 линейки, следващата доставка е през март. Спешната помощ в община Сандански ще бъде първата, която ще получи нова линейка. Това е поетият ангажимент от зам. министър Гетов. Очаквам до края на март вече да има нова линейка в Сандански”, заяви градоначалникът в отговор на питането на Ив. Терзийски.

В аванс Ат. Стоянов разкри, че до месеци ще започне строителството на нова административна сграда, където да бъде преместена Спешна помощ – Сандански. Общинският имот е гласуван с решение на Общинския съвет, проведени са процедури, издадени са всички необходими разрешителни. Имотът се намира на 100 метра от помещенията, които се наемат от Спешна помощ в момента. Целият екип е с надежда да бъде осигурена нова, високопроходима линейка за Сандански.

Медицинската сестра в Спешна помощ Валя Джевелекова преди дни в национален ефир заяви: „Прекръстваме се, молим се и тръгваме“ – по този начин работят спешните медици в Сандански и района, където две линейки обслужват 67 населени места и над 36 000 души. Наличните автомобили са в лошо техническо състояние и затова настояват да получат високопроходима линейка. Според справка 2619 са сигналите, на които са се отзовали екипите на Спешна помощ в Сандански през 2023 г. Спасяването на пациентите обаче зависи и от това дали линейките няма да ги оставят на пътя, както често се случва.

„Аварират автомобилите, звъни се на екип, идва друг, взима пациента, транспортира се до лечебно заведение и съответно автомобилът се ремонтира на пътя“, разказа д-р Николай Лалев, временно завеждащ ФСМП – Сандански. Една от линейките е изключително стара, тясна и неудобна, прозорците не се отварят, няма чист въздух, нито работещ климатик. За да помогнат на пациента, понякога се налага лекарските екипи да го прескачат. /Струма бг

Добавени коментари

Пигмей публикува:
29 Януари 2024 | 21:06
Работете, работете, после ще има грамоти за всички
Иван публикува:
29 Януари 2024 | 15:48
Абе тая мравка докога ще си присвоява постиженията на Стоев?Долен човек крадлив,обичаш да кърши ръчички само.Бегай мравка гнусна.
НЕВЯРВАЩ публикува:
29 Януари 2024 | 13:55
ЩЕДЪР НА ОБЕЩАНИЯ ЗА ДАЛЕЧНО БЪДЕЩЕ , БОГАТ НА ПРАЗНОСЛОВИЕ,ВЛАСТОЛЮБИЕ,БЕЗДЕЛИЕ И КЕЛЕПИР. ДЕЛА, КМЕТЕ, НЕ ПРАЗНИ ДУМИ И ЛАКЪРДИИ.

Добавете Вашия коментар

TOP