КМЕТУВАНЕТО НА ИЛКО СТОЯНОВ ПРИКЛЮЧВА С ДЕФИЦИТ В ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ В РАЗМЕР НА 10 МИЛИОНА ЛЕВА

15 Август 2023 | 17:35
9 коментара
Общество
Благоевград
КМЕТУВАНЕТО НА ИЛКО СТОЯНОВ ПРИКЛЮЧВА С ДЕФИЦИТ В ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ В РАЗМЕР НА 10 МИЛИОНА ЛЕВА
Pirinsko.com публикува пост на Георги Бузов в социалната мрежа без редакторска намеса:

15.08.2023 г.
КМЕТУВАНЕТО НА ИЛКО СТОЯНОВ ПРИКЛЮЧВА С ДЕФИЦИТ
В ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ В РАЗМЕР НА 10 МИЛИОНА ЛЕВА

С този финансов „успех“ Илко Стоянов ще се кандидатира за втори мандат като кмет на Община Благоевград. Всъщност това е и наследството, което той ще остави на следващия общинс-ки кмет, колкото и да се опитва да скрие пред обществеността резултатите от пословичното си некадърно управление на Община Благоевград през изминалите две години и половина.
В петък миналата седмица / 11.08.2023 г./ в зала „22 септември“ се проведе обществено об-съждане на общинския бюджет за 2023 г. Стотината граждани на Благоевград, които бяха дош-ли в залата, имаха възможност сами да се убедят, че нито една от "мишките" с най-голяма заслуга за потъването на общински кораб, са дебаркирали, т.е. не е на борда му.
Твърдя това, тъй като на въпросното обсъждане / забеле жете/ не присъстваха нито кметът Илко СТОЯНОВ, нито тримата му заместници – Мария ПЕТРОВА, зам.-кмет по икономика, фи-нанси и европейски проекти, Анита КОЦЕЛОВА, зам.-кмет по икономическо развитие и управле-ние на общинската собственост и Христо ДЮЛГЕРОВ, заместник -кмет по строителството. Не присъстваше е Дейвид АРАБАДЖИЕВ, секретаря на общината. Никой от "заместващите" ги не можа да обясни коя е причината за това тяхно дезертьорство.
Ето защо задължението „да запушват“ пробойните в потъналия общински кораб / бюджета/ кметът бе прехвърлил на неколцина второразредни началници на дирекции и тре-торазредни главни специалисти по нещо си.
При дефицит в бюджета от 10 милиона лева, да изпратиш на такъв обществен форум да те представляват подчинените ти, това означава не само лична и институционална безотговорност , но и страх да признаеш пред тези, които са те избрали, че си пълен некадърник.

КАК И ЗАЩО КАТАСТРОФИРА ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ
ще стане съвсем ясно до края на август, когато Сметната палата ще публикува одитния си доклад за финансовите резултати на Община Благоевград за изминалата 2022 г., а Общинският съвет ще разгледа проектобюджета за 2023 г.
Тогава , надявам се, ще разберем - защо кметът и общинския съвет не са направили дори формален опит да предотвратят блъскането на общинския кораб в скалите, след като е било очевидно, че общината е харчела повече от предвиденото за харчене с бюджета?
Директорът на дирекция „Финанси“ Борис Механджийски, който миналият петък разпалено бранеше като опълченец своя началник, т.е. кмета Илко Стоянов, също не можа да посочи защо общинския бюджет е катастрофирал с този огромен дефицит?

Той не можа да даде аргументиран отговор и на нито един от следните въпроси, зададени му от кандидата за кмет на Община Благоевград адв. Методи Байкушев и останалите присъстващи в залата граждани.

КАТО НАПРИМЕР:

1/ Защо от планираните собствени приходи в размер на 30 милиона лева, които се формират
от местни данъци, от местни такси, от предоставяните от общината услуги и права, от управле-нието и разпореждането с общинско имущество, от глоби и имуществени санкции, от лихви, не-устойки и други неданъчни приходи, общинската администрация е успяла да събере едва 23 ми-лиона лева, т.е. 7.3 милиона лева по-малко?
2/ Защо кметът и общинският съвет са допуснали разходите на общината да надвишават двой-но повече допустимия според Закона за общинския бюджет дефицит и той да достигне колосал-ните 20%, след като в чл. 22. от Закона за общинския бюджет е записано, /цитирам/: „Разходите от общинския бюджет се извършват до размера на постъпленията, по чл. 6. т.е. до размера на приходите“
3/ Колко от натрупаните задължения към банки и кредитори са били „разплатени“ и колко са разсрочени за „по-нататък“?
4/ Кои приети от общинския съвет „стратегии“, прогнози за развитие на общината и общинския план за развитие допускат натрупването на този огромен за финансовите възможности на общи-ната дефицит от над 10 милиона лева до края на годината?
5/ Защо цели 6 месеца общината не е изпълнила решението на Върховния касационен съд, с което тя е осъдена да изплати близо 3 милиона лева задължения за извършените от ЕТ“ Марга-рита-Иван Костадинов“ строително-монтажни работи на закрития плувен басейн в ж.к. „Еленово през 2015 г.?
6/ Какво представляват записаните в проектобюджета на Община Благоевград „други финансо-ви задължения за персонал“ в размер на 1 136 000 лв. - черна каса за купуване на гласове в предизборната кампания на кмета Илко Стоянов ли са тези пари или за приобщаване към общин-ската ясла на онези негови хора, ръководени от убеждението си, че „колкото повече слушкаш, толкова по-дълго ще папкаш“?
7/ Защо Кметът на общината, въпреки че е задължен от чл. 25. (1) на ЗОБ , не е внесъм в об-щинския съвет актуална информация за текущото изпълнение на бюджета за първото шестмесе-чие, например, за да бъдат анализирани причините и обстоятелствата за натрупания още тогава дефицит в размер на 7.3 милиона лева?

НЕОБХОДИМОСТТА ОТ АКОРДИРАНЕ НА КМЕТСКОТО „ПИАНО”
На 25 август / петък/ на своето редовно заседание, Общинският съвет на Благоевград ще трябва да приеме или да отхвърли представения му в насипно състояние общински бюджет за 2023 г. Какво ще решат общинските съветници само един Господ знае, но каквото и да е тяхното реше-ние – необходимостта от акордиране на кметското „пиано” е не само очевидна, но и задължител-на, тъй като Благоевградска община, най-голямата в областта, ще приключи 2023 г. с финансов дефицит от над 10 000 000 лв. Тъжно, но факт!
Този дефицит е най-видимото и безспорно доказателство за безотговорното и некадърно уп-равление на кмета Илко Стоянов. Всичко останало са само приказки за наивници и словесни еквилибристики за отвличане на вниманието преди изборите за кмет и общински съветници в края на октомври.

Добавени коментари

feniks публикува:
16 Август 2023 | 20:05
Винаги преди избори се плюят действащите кметове, това е така ,защото ако дойде нов кмет да има с кой да се оправдава за собствената си некадърност! Финансовият екип на Стоянов е пълна скръб- бивши милиционери, тотално некадърен зам.кмет по финанси и други...герои и героини!!!! Стоянов по-добре , ако уважава себе си, по-добре да не се кандидатира, да си адвокатсва, това е доходна професия.. Няма вече РОДОЛЮБЦИ.. всичко е КОМЕРСИАЛНО!
Маке публикува:
16 Август 2023 | 11:01
Войната на Бриндо. срещу кмета продължава. Загуби МВР, ама не е загубил хъс. А.когато Илко пак стане кмет вероятно пръв ще го поздрави.
Пепо публикува:
16 Август 2023 | 09:07
На бузов му пробутват компромати и той кълве.
асен публикува:
16 Август 2023 | 09:02
пълен провален кмтски мандат започна се с томов и завърши ссъс стоянов. надяваме се тези избори да се избере читав човек че града удари дъното
До Митко публикува:
15 Август 2023 | 19:43
Мдааа, успя да направи цяла ТОАЛЕТНА!!!
Митко публикува:
15 Август 2023 | 19:28
Много добре си е ръководил общината господин Стоянов. Той трябваше да плаща чужди санкции. За 2 години направи достатъчно.
Асен публикува:
15 Август 2023 | 19:15
Пак с малко се разминахме, можеше да 29 милиона само за аквапарк.
Бай Ганю форевер публикува:
15 Август 2023 | 18:39
Това нещо какво е - нарушение, нормално състояние, престъпление или нещо друго?
Аз Кафевио публикува:
15 Август 2023 | 18:03
Пословично и некадърно управление през последните две години и половина на община Благоевград .Точно и ясно.

Добавете Вашия коментар

TOP