Кметовете в Пиринско поискаха регионални приюти за кучета

11 Март 2022 | 14:28
0 коментара
Общество
Кметовете в Пиринско поискаха регионални приюти за кучета

Общините в Благоевградска област да създадат съвместни регионални приюти за бездомни животни, за да се прекъсне порочната практика на пренос на животните от една община в друга, поискаха кметовете от областта. Идеята бе обсъдена на работна среща, инициирана от областния управител Валери Сарандев, на която кметовете имаха възможност да изложат най-важните проблеми в общините, които управляват.

Оказа се, че освен бездомните кучета, това са пътната мрежа и увеличаващата се битова престъпност. За пътищата кметове се оплакаха от липсата на маркировки и знаци в ремонтираните участъци, а по отношение на престъпността кметът на Сатовча Арбен Мименов развесели колегите си с твърдението, че просещите групи стават все по-организирани и дори се придвижват с микробуси. Управникът на Гърмен Феим Иса пък предупреди за необходимостта да се засили контролът в ромските квартали и да се намери начин да се спрат незаконните каруци по пътищата.

Общински градоначалници извадиха на показ като нов проблем и този смасовата употреба на наркотици, и модерният напоследък райски газ.

Присъстващият на срещата директор на ОДМВР Георги Кандев се ангажира със засилени проверки около училищата и одобри идеята за общ проект за изграждане на системи за видеонаблюдение.

Темата със статута на бежанците от Украйна и подпомагането на бизнеса и местните власти бе отложена за време, когато държавата ще даде повече яснота по въпроса. Областният управител се ангажира, когато разполага с по-подробна информация относно изясняване на статута на бежанците, издаването на необходим документ и др., да предостави необходимата информация на всички общини./Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP