Кметове в Пиринско поискаха от Председателя на народното събрание адекватни закони за развитие на туризма

16 Декември 2023 | 14:50
2 коментара
Общество
Благоевград
Кметове в Пиринско поискаха от Председателя на народното събрание адекватни закони за развитие на туризма

Нови, по-модерни и адекватни закони и правна уредба поискаха кметовете на Банско, Разлог, Якоруда и Белица от Росен Желязков-председател на Народното събрание. Това стана на среща в Банско. Откриването на новия зимен сезон стана повод да се проведе разговор и за проблемите в туризма и пречките за развитието.

 

Всички представители на общините в подножието на Пирин и Рила изразиха своето становище, свързано с нормативните пречки пред развитието на туристическа инфраструктура в техните общини. Проблемите са както общи, така и специфични.

Кметът на Община Банско Стойчо Баненски изтъкна ,че повече  от десет години не намира своето решение необходимостта от изграждане на  втората кабинкова въжена линия, която да свързва града със Ски-зоната на територията на НП „Пирин“, въпреки че 11 години поред Банско е обявен за най-добър ски курорт на България и световна дестинация. Той изрази очакването на местните хора за осигуряване на по-добра транспортна достъпност. Големият интерес към Ски-зоната привлича много местни и чуждестранни туристи, но дългото чакане на единствения кабинков лифт отказва много от тях. Целта е устойчиво и балансирано развитие на региона в услуга на българските граждани и родния туризъм.

За да се изгради нов кабинков лифт би следвало на първо място ясно да се разпише в Закона за защитените територии, че изграждането на нови екологични транспортни съоръжения на територията на националните паркове е допустимо.

Проблем в тази посока създава разнопосочната практика на Върховния административен съд (ВАС)но тълкуването на чл. 21 от Закона за защитените територии - в хода на изграждането на ски-зоната ВАС в 68 свои решения е приел, че това е допустимо, а в последния съдебен спор приема, че е недопустимо изграждането на нови съоръжения. От друга страна, няма приет нов план за управление на НП „Пирин“. Старият отдавна е изтекъл, а нов, въпреки европейското финансиране за неговото изработване, още не е приет.

Кметовете на общините Разлог, Белица и Якоруда изтъкнаха, че пречка пред развитието на туризма е и рестриктивната уредба в Закона за горите. Според кметовете, чисто дискриминационно е създадена такава правна уредба, която прави невъзможна каквато и да е инвестиция в спортни съоръжения - лифтове и писти. Като пример за това те посочиха, че след приемането на новия Закон за горите няма изградено нито едно ново съоръжение. За всички останали дейности – изграждане на проводи закона не иска изключване от горския фонд, а само за лифтове, влекове и писти е предвидено това да се прави.

В региона на четирите общини има потенциал за развитие на ски зоните Кулиното , общ. Разлог, Трещеник , общ. Якоруда, Семково, общ.Белица, Добринище общ.Банско.

Четиримата кметовеподчертаха пред председателя на Народното събрание, че възнамеряват със съвместни усилия да работят за децентрализацията, както и да развият и мрежа от велоалеи в рамките на вече съществуващата шосейна мрежа в котловината, като за целта ще търсят съдействие от АПИ и МРРБ.

Добавени коментари

Boss777 публикува:
17 Декември 2023 | 01:28
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://da.gd/bio
1 публикува:
16 Декември 2023 | 20:15
.

Добавете Вашия коментар

TOP