Кметове скочиха срещу мерките: Искат локдаун за общините с много заразени

24 Януари 2022 | 13:57
0 коментара
Общество
Кметове скочиха срещу мерките: Искат локдаун за общините с много заразени

Вече втора година продължава битката с ковид пандемията, а според редица учени България е на прага на пика на поредната вълна – от Омикрон. Мнозина прогнозират, че след него нещата ще се успокоят и ще бъдем напът да излезем от този капан. Въпреки това Великобритания и Ирландия вече премахнаха голяма част от мерките. У нас, обаче, се затягат. И освен това “те са неефективни и неадекватни” – така поне смятат кметовете на Тутракан и на Белоградчик.

“Не може при спазване на мерките да има толкова голямо разпространение на ковид. Мерките трябва да бъдат адекватни, свързани с обстановката във всяка община. Трябва да се ограничи движението на хора, автомобили от общини, които имат много висок процент заразени жители към общини с малък процент. Движението създава разпространяване на заразата”, заяви пред Kmeta.bg управникът на Тутракан д-р Димитър Стефанов.

Той е категоричен, че трябва да има затваряне на рискови общини. Както и много ясно послание за ваксинацията.

“Към мерките са много песимистично настроен, тъй като не виждам реални резултати от това. Затварянето и ограниченията не са адекватни. Има един хаос във всичко това”, каза от своя страна градоначалникът на Белоградчик Борис Николов.

“Това са трудно аргументирани мерки. Хората не ги спазват, защото виждат безсмислеността на много от тях – маските, събиранията, затварянията на заведенията. Каква е разликата дали една група приятели ще седнат в заведение или ще се съберат вкъщи? Това е убийство за бизнеса”, отсече кметът.

Добавете Вашия коментар

TOP