Кметове, представители на бизнеса и туризма, бивши и настоящи студенти на ЮЗУ се обединиха в подкрепа на университета

03 Април 2024 | 12:40
1 коментара
Общество
Благоевград
Кметове, представители на бизнеса и туризма, бивши и настоящи студенти на ЮЗУ се обединиха в подкрепа на университета

Кметове, представители на бизнеса и туризма, бивши и настоящи студенти на ЮЗУ „Неофит Рилски“ се обединиха в подкрепа на университета по време на пресконференция, организирана от Движение „Ние, жените“ – Благоевград, състояла се в сградата на Община Благоевград. На нея присъстваха дългогодишният експерт по туризъм и представител на Движение „Ние, жените“ Здравка Чимева, кметовете на Гоце Делчев и Сандански – Владимир Москов и Атанас Стоянов, представители на Община Благоевград, на Общински съвет Благоевград, бивши и настоящи възпитаници на благоевградския университет, представители на бизнеса, работодатели и други.

Всички те се обединиха и поискаха атаките срещу ЮЗУ да бъде преустановени, защото това оказва негативно влияние не само върху университета, но и върху цялата благоевградска общественост.

Здравка Чимева обясни, че напрежението сред обществеността е голямо и попита след затварянето на цигарената фабрика, какво ще се случи ако същата съдба последва и ЮЗУ „Неофит Рилски“.

„Тази тема, която се тиражи е изключително грозна и неприятна. Като цяло всички хора, които са завършили университета, които са се наложили в обществото – срещу тях вече тегне едно съмнение как са завършили и как са си взели дипломата. Не казвам, че няма пропуски. Който не работи, той не греши. Това злостно отношение не е само срещу един преподавател, а срещу обществеността в Благоевград“, каза още тя.

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов от своя страна заяви, че университетът е изключително потребен за региона и има голямо значение не само за областта, но и за цяла България.

„Потвърждаваме нашата чисто човешка и морална подкрепа към университета. Много от служителите в нашата администрация са възпитаници на ЮЗУ. Мъдрият народ е казал: Камъни се хвърлят само върху плодни дървета, а не срещу изсъхнали“, допълни Стоянов.

Той отбеляза, че в детайли не е запознат с нападките срещу висшето учебно заведение, но смята, че може би зад атаките стоят и икономически интереси. Стоянов добави, че обединението на много хора в подкрепа на ЮЗУ е показателно за неговата роля и значение за Благоевград, региона и страната.

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов пък допълни, че ЮЗУ е емблема за Благоевградска област и България. „Никой завършил ЮЗУ не е казал лоша дума за това, което е получил като образование и реализация след това. Това е оценка за работата на ръководството и преподавателите“, каза още той.

Владимир Москов също каза, че много от служителите на Община Гоце Делчев, на различни социални и образователни институции са възпитаници на университета. „Кадрите в нашите общини имат не само теоретична, но и практическа подготовка, което спомага за тяхната успешна работа“, подчерта той.

Виктор Василев, секретар на Студентския съвет към ЮЗУ „Неофит Рилски“ също взе думата, като отправи призив да се спрат атаките срещу университета, защото те оказват негативно влияние върху настоящите и бъдещите студенти, които се притесняват за това дали дипломите им ще бъдат реални и дали ще могат да си намерят работа след като завършат.

„Тук фалшиви изипити и фалшиви оценки няма“, категоричен бе той.

По време на пресконференцията бе прочетено писмо, което ще бъде изпратено до Президента на Република България, до министър-председателя, до министъра на образованието и науката, до председателя на Народното събрание и до омбудсмана на Република България. То ще бъде подписано от представители на различни институции, представители на бизнеса, работодатели, бивши и настоящи възпитаници на университета и други с апел – да бъде обърнато внимание на казуса./Е 79 нюз

Добавени коментари

феникс публикува:
04 Април 2024 | 07:31
Чимева се изказала...да си натиска парцала тази..пенсия. ЮЗУ специално ПРАВО е пълна пародия..вижте кои величия са го завършили .. Дали знаят къде е въобще университета.. Лошото отношение за тази специалност и начина по който се завършва е от преди много време..он Воденичаров та до ден днешен. Тази специалност трябва да се закрие в ЮЗУ.

Добавете Вашия коментар

TOP