Кмет се сдоби с обвинение за престъпление по служба

10 Април 2019 | 15:53
0 коментара
Криминално

Кметът на Чупрене е привлечен като обвиняем за престъпление по служба. Това каза и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров, съобщава БГНЕС.

Обвинението се отнася за 10 проведени публични търга за продажба на общинска земя. Другото му обвинение е за удостоверяване на неверни факти и обстоятелства в дължима декларация за конфликт на интереси. „Тук са три престъпните деяния, за които сме събрали доказателства и за които кметът е привлечен към наказателна отговорност”, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Установено е, че в последните 4 години кметът на общината е провел няколко публични търга, при които е извършил множество нарушения на законодателството. „С оглед осигуряване възможността да участва в тези търгове един единствен кандидат, който да спечели съответно търга на цена близка до данъчната оценка с една стъпка при наддаването, каквото е условието на закон”, каза той. При 10-те търга е подадена общо около 236 декара земя. Купувачи са винаги 4 търговски дружества, които по думите на прокурора са регистрирани и са собственост на бащата на кмета, неговата бивша, настояща съпруга и се представляват обичайно от брат му и други негови родственици.

Разследване за продажба на общински земи: Задържаха кмета на Чупрене и съпругата му

„В хода на разследването при извършваните претърсвания вчера в общината събрахме доказателства за още 9 на брой публични търга, при които прави впечатление, че едно и също физическо лице е закупило почти 400 декара в същата община земеделска земя”, посочи прокурорът.

По думите му е установено, че същото лице изключително бързо е продало тази земя на младеж, който незабавно е ипотекирал същата в определена банка. Данните под делото са, че този младеж вече не обслужва кредита и земята е собственост на банката. “Данните по делото сочат, че евентуално този господин е имал инвестиционни намерения в тази община”, посочи още той.

Прокурорът каза, че е установено, че общината със свои средства е изготвила проект за изготвяне на ски зона в общината на връх Миджур. Проектът е завършен, минали са всички обжалвания съдебни процедури и се установява, че са на етап намиране на инвеститор. “Разследването продължава и в посока установяване дали установените нови 9 търга с това единствено физическо лице са извършени при спазване на процедурата или и там има подобни нарушения”, посочи Кънев.

На този етап обвиняем по делото е единствено и само кметът на община Чупрене. Ще се внесе искане за мярка за неотклонение „задържане под стража”. 

Добавете Вашия коментар

TOP