Климатолози: Горещините през юли бяха очаквани

29 Юли 2023 | 07:13
0 коментара
Общество
България
Климатолози: Горещините през юли бяха очаквани

Месец юли беше най-горещият в историята, откакто се води статистика. Той се отличи с доста мащабни и дълги горещи влъни в Северна Америка, Азия и Европа.

Според климатолози обаче, привидно нетипичните и продължителни горещни са били очаквани от тях. Нещо повече, това може да стане регулярно състояние в близките десетилетия, като причината също е очаквана - климатичните промени, съобщава Ars technica.

Учените от World Weather Attribution изчисляват, че ако глобалното затопляне прехвърли 2 градуса по Целзий спрямо нивата преди използването на изкопаемите горива, тогава горещи вълни като юлската ще се случват на всеки 2 до 5 години. Освен това, ако затоплянето продължи със сегашното темпо, границата от 2-градуса ще бъде прехвърлена в рамките на 30 години.

В момента климатът е с 1.1 градуса по-топъл спрямо нивата преди изкопаемите горива. Учените изчисляват, че причината е човешката дейност и заради нея подобни горещи вълни могат да се очакват веднъж на 15 години в Северна Америка, на 10 години в Южна Европа и на всеки 5 години в Китай.

Горещите вълни са естествен процес, но заради климатичните промени тяхната интензивност се увеличава. Така вълната в Европа е била по-топла с 2.5 градуса по Целзий, отколкото би била при нормални условия. В Северна Америка е с 2 градуса по-гореща, а в Китай - с 1 градус.

Климатолозите казват още, че юлската гореща вълна в сегашния ѝ вид би била "почти невъзможна", ако нямаше глобално затопляне. Процесът е увеличил вероятността за гореща вълна в Китай с 50 пъти.

Експертите допълват, че тези вълни не трябва да се възприемат като ново нормално. Те са опасни и отнемат животи и са нужни действия, казва Фредерик Ото от Института "Греъм", съавтор на проучването.

Vesti.bg.

Редактор: Мартин Дешев

Добавете Вашия коментар

TOP