Климатолог с плашеща прогноза за екстремни събития лятото и есента на 2024 г.

21 Февруари 2024 | 11:28
0 коментара
Любопитно
България
Климатолог с плашеща прогноза за екстремни събития лятото и есента на 2024 г.

След като изминалата 2023 г. бе призната официално за най-горещата в света от времето, в което се извършва температурно измерване или т.нар. прединдустриална епоха, очакванията за настоящата 2024 г. са да постигне нови рекорди.

 

Тази прогноза направи климатологът Симеон Матев, който е и преподавател в Софийския университет. Пред журналисти той обясни какво да се очаква през следващите месеци, пише „Стандарт“.

Феноменът Ел Ниньо ще продължи най-вероятно до средата на 2024 г., но влиянието му ще се усеща няколко месеца след това.

Прогнозната средна глобална температура за 2024 г. е с 1,34 – 1,58 градуса по Целзий над средната за прединдустриалния период, което показва, че можем да станем свидетели на нови температурни рекорди и през новата година“, коментира Матев. По думите му се очаква настоящата година да е единадесетата поред с температури от поне 1 градус над прединдустриалните нива.

Според него очакванията са, че екстремните явления и събития ще бъдат още повече на брой и с по-голям териториален обхват.

Матев отбеляза, че човешкото влияние има голям принос за температурните рекорди, които се дължат на климатичните промени.

Екстремните явления стават все по-интензивни и по-чести, а човешките жертви и икономическите щети се увеличават, допълни той.

Добавете Вашия коментар

TOP