Клиенти пропищяха от нов трик на веригите, ето как ни цакат със зеленчуците

27 Януари 2024 | 14:29
27 коментара
Бизнес
България
Клиенти пропищяха от нов трик на веригите, ето как ни цакат със зеленчуците

Магазините ни цакат със зеле с двоен произход, показа проучване на „Телеграф“.

Масово във веригите в цялата страна зеленчукът се продава, без да е ясно дали е внос или е родно производство. На щандовете са обозначени две държави едновременно – България и Северна Македония, без уточнение от коя от двете страни идва зарзаватът.

 

Има голямо объркване с произхода на плодовете и зеленчуците във веригите, оплакаха се потребители.
Объркване

Пример за това е ранното зеле, което е едновременно и от България, и от Северна Македония. На табелата с цената и произхода му са записани и двете държави. Как да разбера коя зелка е българска и коя е внос – не е ясно, коментира Елица Стоянова.


Тя допълни, че се е натъкнала не само на зеле с двоен произход, а и на банани. По думите й не може плодовете да са едновременно от Еквадор и от Коста Рика. Трябва да се посочи точно откъде са, иначе как да знам откъде идва продуктът, който ще консумирам, допълни клиентката.

Сигнал

 

Според експерти това двойно обозначаване на държавата на произход на продуктите е сигнал за нередност и води до объркване на потребителите и дори е нелоялна търговска практика, защото не се уточнява точната държава.

Заради това клиенти алармираха, че ще изпратят запитвания и до Комисията за защита на потребителите (КЗП).

 

 

От няколко седмици от КЗП правят ударни проверки на веригите за несъответствия и подвеждаща информация на етикетите на продуктите. От агенцията споделиха, че няма място, което да инспектират, и да не открият нарушение.

 

 

От агенцията по безопасност на храните също правят проверки, като сред най-честите нарушения в някои магазини бяха стоки с изтекъл срок на годност. Междувременно веригите напускаха плодове и зеленчуци на промоция.

Сред най-големите намаления са тези на българските розови домати, които могат да се купят с левче надолу. С отстъпка вървят още пресният лук, марулите, боровинките и ягодите.

Добавени коментари

Стефи публикува:
30 Януари 2024 | 14:49
Вие на български банани ли се надявате? Ако е написана държава Х, а се окаже, че са от държава У, как точно това ще ви помогне при избора?!
ZZ публикува:
30 Януари 2024 | 10:10
Затрупахме си извора сега ще пием каквото и както ни продадат ум умува ум царува ум патки пасе
Divaka публикува:
29 Януари 2024 | 22:46
Решението е много просто.Спиране за един месец ,да се пазарува за начало в тези хранителни хипер маркети.Ако няма положителен резултат ,да бъдат отстранени нередностите от тяхна страна два месеца.В Кауфланд съм се натъквал много пъти на маймунджилъци.Изтекъл срок на продукти, които са намалени,два етикета на даден продукт,а продукта е един.И кой е действителния етикет?Намалена стока,а на касата цената не е намалена при маркиране на стоката.А за месото зад витрините....да не коментирам.Не го взимайте въобще.А как проверяващи от разни институции излизат от складовете е друга тема.И договорите сключени са чудо на чудесата....И как си изкарват цялата печалба извън страната.Това и още много неща са сключени в договорите.
Ситя публикува:
29 Януари 2024 | 20:05
Тия вериги са командвани отбългари шефове,а проверяващите само си драпат макарите. Тровят ни всеки ден.мамка им.
Елка публикува:
29 Януари 2024 | 20:05
Кухи лейки, марш на село с мотиката, чий го търсиш в София. На село е било-то, какво се ръгаш и ти в А група.
Бай Ганьо публикува:
29 Януари 2024 | 19:02
Хеке меке Колонизираните Овце здравейте Нека Бай ви Ганя обиколил цел свет да ви каже да ви светне 1во Немците са си вързали Гащите (Кауфланд, Лидл Билла и т.н. ) Когато почнаха да строят магазини по Европа , нашите братя от Чехо-Словакия и Полша си вързаха договора а именно минимум 5% от стоката на всеки Немски или по специално Кауфланд във Европа да имат тяхна Стока , понеже бил съм в Италия само за кратко за тяхния договор незнам , но ще купуваме полски Яйца а нашите стари Баби ще продават на безценица своите био яйца на някои ъгъл на Метрото и фалита им е сигурен , Защото вашето Висше образование не ви позволява риск от Салмонела ... Кво да ви кажа уважаеми Овце , Купувате Вноса и ще се оправим ние Българите изодзадзе , щом ви е кеф да чуждия Кур лапайте дълбоко... По малко от 5% от нацията ще си направи харакири отколкото да купи Полско Яйце , Италянска ябълка , Морска сол от Тунис , клечки за зъби от Китай, Свинско месо от Аржентина, Чесън от Испания , Домат от Турция , Мащерка , Чубрица от Египет /Алоооооооуууууу Овцете , Когато Вандалите Станем бягайте в Кошарите не ни се пречкайте ,че ще изядем всичко по пътя си , Малко сме да ама почнем ли , ще хвърчат Глави и на овце и на овчари ...
Курм Янков публикува:
29 Януари 2024 | 18:31
Алоооууу Потребителя , Малина от Мароко искаш ли ако има малко мухал на 1 малинка от 20 , на проблем го правиш да ???? А сега да ми ядеш ГМО само и да хващаш Рак , вече се лекува по лесно , но си Оставаш Тапанар //// Всяка претенция на потребител прави ни на Луди в Склада , получаваме вноса от Южна Америка и Шефа се надява да загуби не повече от 40 % ... Кауфланд, Фантастико ей тва Шибаняци постоиано ни връщат стока шефа губи 10% управителя губи 500 лв глоба работниците губим 1вонапално само 20лв ...... Само ГМО ви Чака от тука нататък Претенциозните . Знаете ли как се гледа Биопродукти на село ако се оплачеш на Баба ви че ти е дала презряла Ябълка дядото трябва да ти тегли 1 хубав Бои с тоягата Неблагодарникооооооооо
Ас публикува:
29 Януари 2024 | 16:19
Ядеш, каквото си произведеш, ако ли не, каквото си купиш. Те продават всичко.
Чичо Доналд публикува:
29 Януари 2024 | 11:01
Аз не виждам две държави тук.
Чичо Доналд публикува:
29 Януари 2024 | 11:01
Аз не виждам две държави тук.
Чичо Доналд публикува:
29 Януари 2024 | 11:01
Аз не виждам две държави тук.
Ivanov публикува:
29 Януари 2024 | 09:03
Глупостите нямат край ето защо едни хора препоръчват по сайтове те още в първия коментар някоя виагра .Да сте чули и видяли оплаквания от виаграта която се препоръчва по сайтовете или комисията за потребителите да се занимава с виаграта им просто се рекламира и това е хубава лоша с произход без произход рекламират хората и това е
Мария публикува:
29 Януари 2024 | 07:51
И на мен няколко пъти ми се случва Лидъл да правят " уж случайно" грешки...
Христо Реджов публикува:
29 Януари 2024 | 06:49
Много си е добра и навременна статията. Напълно резонно е да се посочи точния произход на даден продукт. Другото са празни коментари без стойност.
Angel публикува:
29 Януари 2024 | 03:10
Проверявате ли произхода на бананите, които се предлагат в магазинната мрежа? Обикновено са от Еквадор или други страни от Южна Америка. Оказва се, че правителствата на страните от Централна и Южна Америка позволяват, без да им мигне окото, продукцията да бъде третирана с опасен пестицид – дибромохлоропропан (ДБХП). Той е забранен със закон в САЩ. Но това не спира основните износители на банани от Юга да заливат света с отровената си продукция. Известно е, че причинява вродени дефекти, рак, кожни проблеми, уврежда дихателните пътища, кожата, причинява замаяност, световъртеж, объркване и смърт. Хората, след като биват отровени с пестицида, губят своята работоспособност и спират да могат да се грижат за семействата си. Работниците изказали острото си недоволство чрез протести и зов за помощ от правителството. До момента няма информация смъртоносната практика да е прекратена и забранена. Единственият начин да се спре тази порочна практика е да спре изкупуването на тези банани. А изходът е в избора на органични банани. https://blitz.bg/svyat/kakvi-sa-proizkhodt-i-ptyat-na-bananite-ot-platnatsiyata-do-magazinite-snimki_news577462.html#google_vignette
Angel публикува:
29 Януари 2024 | 03:00
Ако плодовете имат етикет, на който са обозначени 3 или 4 цифри, това означава, че те са отглеждани с помощта на торове и технологии от последните 50-ина години. Така например един лимон е маркиран с номер 4033, докато бананите са с номер 4011, пишат от agrozona.bg. С 9 започват номерата на органичните плодове. Ако плодът има пет цифри, от които първата е 9, това означава, че е органичен. Такъв етикет е гаранция, че плодовете се отглеждат без пестициди и торове. Например, бананите с биологичен произход са номерирани 94011. Най-опасно е когато първата цифра е 8. Това може би е най-важната особеност, защото представлява плод, който е генетично модифициран, а се разпознава на базата на пет цифри, първата от които е винаги 8. Например, тези банани на етикета си имат номер 84011. Все пак трябва да имаме предвид, че това е доброволна маркировка. https://fakti.bg/life/745822-zashto-preporachvat-da-ne-kupuvame-banani-ako-nomerat-na-lepenkata-zapochva-s-8#google_vignette
Стефан Стефанов публикува:
29 Януари 2024 | 02:51
Аман от глупави драскачи... Ами точно така си е.... Ако зелето е на промоция и не е осигурено достатъчно количество от България а е внос и от Македония ... И палетата са омешани със едно и други зеле ...какво толко се е случило ...тролове ...
4445 публикува:
29 Януари 2024 | 00:00
Що за глупост е тази статия.
Йокин публикува:
28 Януари 2024 | 21:59
Може,може и от ОНЯ СВЯТ,ДА СА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ,НАЛИ КЗП,НЕ СИ ГЛЕДА РАБОТАТА.
Д.Димитров публикува:
28 Януари 2024 | 18:40
Много лесно се познава, ако говори на че или ще е от България - ако лека е от С Македония.
Чичо Хари публикува:
28 Януари 2024 | 18:25
Какво значение има дали са от България или от Македония? Все си е у нас.
Репортеро публикува:
28 Януари 2024 | 15:21
Те тия подлоги журналята,само глупости драскат,цакали,...цакат на майка му смрадливата дупка.
Кендо публикува:
28 Януари 2024 | 15:18
А'бре а на село що има бре у селкоопа,ако го има ,седите си на село ,м'ноо капризи бре,цървуля.
Биг дик публикува:
28 Януари 2024 | 12:47
Без веригите яко сме го закъсали.
Tetincho публикува:
28 Януари 2024 | 11:17
Абе,ще ги ядете ли или ще си говорите с тях?
2345 публикува:
28 Януари 2024 | 11:03
Какво значение има от къде са бананите. Дали от Еквадор или Коста Рика се тая. Яжте, нали ги има. На времето ревахте, че при Бай Тошо нямало банани. Сега има, пак ревете. Иначе всичко друго ни е наред след 35 год. преход и демокрация. Цъфнали сме и вързали
Санди публикува:
28 Януари 2024 | 10:11
В "LIDL" постоянно лъжат в цените. Проверявайте винаги касовия си бон след минаване през касите. Винаги има грешки, но не във ваша полза!

Добавете Вашия коментар

TOP