Класирането на "Левицата!" - за 2,2% ли беше този зор

05 Април 2023 | 03:31
0 коментара
Политика
България
Класирането на Левицата! - за 2,2 ли беше този зор

56 364. Толкова са гласовете, които успя да събере коалиция "Левицата!", въпреки че в редиците й са само известни и заслужили хора. Президентът с два мандата Георги Първанов, бившият омбудсман Мая Манолова, Татяна Дончева - един от най-разпознаваемите депутати през последните 30 години.

И накрая - толкова!

 

В "Левицата!" обединиха сили АБВ с лидер Румен Петков, "Движение 21", начело с Татяна Дончева, "Изправи се, България!", водена от Мая Манолова, "Нормална държава" на Георги Кадиев и Земеделски съюз "Александър Стамболийски" на Спас Панчев.
И всички те взеха 2,24% от гласовете.

 

Това е вторият опит за обединение в ляво извън БСП.
Първият път през 2017 г. се обединиха АБВ и "Движение 21" и също разбраха по трудния начин, че 2% плюс 2% не прави 4%. Коалицията им взе 1,59% и остана извън Народното събрание.

 

Сега бившите социалисти (защото с изключение на земеделеца Спас Панчев, всичките са бивши кадри на столетницата) разчитаха на успех на фона на срива на БСП. Той не спря, но и те не успяха.

 

А всъщност стратегията им бе измислена добре. Виждаха, че в ляво има недоволство от политиката на Корнелия Нинова, че се увеличават левите избиратели, които на всеки следващ избор си търсят нова партия. Направиха няколко събирания в София и страната, с които събраха погледите на хората от левия спектър. Измислиха и план в няколко стъпки за бъдещо обединение на лявото политическо пространство.

Но не успяха.

 

И така доказаха истинността на още една поговорка - че не можеш да влезеш два пъти в една и съща река.

 

Същото важи и за НДСВ. Те пък взеха 6 753 гласа. И в техните листи имаше известни хора, като проф. Огнян Герджиков и Станимир Илчев. Но спечелиха едва 0,27%. Да бяха се вслушали в думите на проф. Даниел Вълчев, с които коментира увереността на Герджиков, че НДСВ ще влезе в парламента. "Огнян Герджиков е мой преподавател, колега и, позволявам си да кажа - приятел, и едно от най-хубавите му качества е неговото чувство за хумор."

 

С други думи - не е достатъчно да си свестен и известен, за да спечелиш народната любов. Особено, когато ти е минало времето.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP