Кюстендилските граничари Венцислав Доганов и Йордан Ашиков са загиналите вчера при катастрофата на АМ „Тракия“

15 Май 2015 | 07:58
0 коментара
Криминално
Кюстендилските граничари Венцислав Доганов и Йордан Ашиков са загиналите вчера при катастрофата на АМ  Тракия

35-годишният Йордан Ашиков и 46-годишният Венцислав Доганов, от Регионален граничен сектор - Кюстендил, участък Ваксево, са загиналите вчера  на магистрала „Тракия” в тежка катастрофа. Петимата им колеги, пътуващи заедно с тях в служебния ситроен на Гранична полиция, са настанени в болницата в Стара загора с различни наранявания, но без опасност за живота.

„Това е последната ми командировка, връщам се и ще се пенсионирам”, това казал преди да потегли за Болярово на българо-турската граница Венцислав Доганов. 46-годишният граничен полицай работи в структурата на МВР от 2000 година. Съпругата му Валентина е икономист. Има две деца - голямата му дъщеря Кристина е студентка, само преди две години тя завършила с отличие Икономическата гимназия в Кюстендил, и по-малък син, кръстен на татко си - Венци.

„Много добър колега, винаги можеше да намери добра дума за човек или шега да те разсмее”, казват за загиналия Доганов колегите му.

Вторият загинал - 35-г. Йордан Ашиков, също е полицай от кариерата.

„Работим заедно от 2001 година - казаха служители на РГС - Кюстендил. - Първоначално беше на ГКПП - Гюешево, но след това се премести на Ваксево. Млад е, има семейство и малка дъщеричка. Съпругата му Мария също е хубав човек, работи във фирма „Пиерлучи” в Кюстендил”, споделят колегите на загиналите, потресени от трагедията.

Във фаталния инцидент, станал на магистралата между Бургас и Стара Загора, са пострадали и Кирил Бараклийски, Георги Александров, Боян Илиев и Боби Стамов. Групата беше от четирима капепейци и трима гранични полицаи, обясняват колегите на пострадалите. Ситроенът на Гранична полиция е бил управляван от 42-годишния Емил Ангелов. Той е с най-сериозни наранявания. Има тежко сътресение, при удара с главата си е разбил предното стъкло на 8-местното возило.

„Няма опасност за живота на петимата ранени гранични служители, но ще останат в интензивен сектор в старозагорската болница”, казаха медици от здравното заведение. На всички ше им бъде направен катскен.

Пилотният бус се завъртя и почти се залепи за нас челно, разказват пътувалите във втория ситроен на гранична полиция, превозващ гранични полицаи от Болярово към Кюстендил.

Жестокият инцидент стана на километър 236 в посока София, малко след разклона за Нова Загора. С микробуса се прибирали гранични полицаи от Кюстендил след 2-седмично дежурство на южната ни граница при Елхово. При опит да изпревари камион "КамАЗ", прицеп със софийска регистрация, бусът с граничните полицаи се забил челно в задницата му. От зверския удар камионът изхвърчал на 50 метра от магистралата в нивата, а бусът се обърнал на 180 градуса обратно към Бургас и се стоварил на едната си страна. Части от него бяха разхвърляни на десетки метри по асфалта.

От години командировките на турската граница са ежедневие, 15 дни сме вкъщи, а половин месец в командировка. Семействата ни са все нащрек да не ни се случи нещо, коментират гранични полицаи от Югозапада.

Те продължават да изпълняват служебните си задължения при опазване на българо-турската граница при същите мизерни и опасни за здравето и живота им условия. От кончината на техния колега Асен Асенов, който загина по Коледа край Горно Ябълково под преобърналия се служебен камион, минаха 6 месеца и граничарите са убедени, че след смъртта му нищо не се е променило реално. Обещанията, че войската ще помогне да се оправят пътищата по зелена граница, не са изпълнени. Граничните полицаи продължават да затъват в горските канавки и да се возят в стари и амортизирани автобуси и микробуси с риск за живота им. Редом с тях продължават да се возят заловените бежанци от трети държави, които не се знае какви зарази носят.

На граничните полицаи не са осигурени предпазни маски и хигиенни материали, както е в другите европейски държави. По време на службата те се подслоняват в найлонови палатки.

На всеки две седмици граничните полицаи от Югозападна България пътуват в командировка на българо-турската граница. На някои това им се случва почти всеки месец, особено след като в края на декември 2014 г. със заповед на тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков колегите им от НС „Полиция“ бяха изтегляни от опасните зони на българо-турската граница. Тогавашният директор на ОД на МВР - Благоевград Васил Митов също бе изпратил докладна до министъра за безобразните условия на труд на границата, в които са поставени неговите служители. Той едва ли е имал представа, че след 4 месеца ще стане директор на РД „Гранична полиция“ в Кюстендил, чиито служители отговарят за опазването на българо-македонската граница.

Митов беше назначен за директор от новия вътрешен министър Румяна Бъчварова, която през април отиде в Елхово, за да чуе лично „очи в очи“ проблемите на граничните полицаи. А освен мизерните и рискови условия на труд те припомниха, че от октомври 2013 година 24-часовите им дежурства са заменени с 12-часови смени. Проблемът обаче е, че граничните полицаи от Малко Търново и Елхово пътуват всеки ден от и до работното си място на браздата.

Смените на нарядите пък се извършват на място, т.е. за да си тръгне единият екип, първо трябва да пристигне другият. По този начин реално дежурството на един граничен полицай се удължава до 14, а с времето за път до дома достига до 18-19 часа.

Другият парадокс е, че часовете, през които граничните полицаи пътуват при командировката от постоянните си работни места до РДГП - Елхово, не се зачитат в задължителния норматив, който трябва да покрият. Пътуването от Благоевград, Кюстендил до Елхово или Малко Търново отнема минимум 6-7 часа, които след като не се зачисляват като отработени, се наваксват впоследствие, а това е отново за сметка на физическото натоварване на граничните полицаи.

След срещата с министър Р. Бъчварова синдикатите излязоха на протест пред РДГП - Елхово, за да ги чуят и хората. Резултатът беше, че след две седмици бе уволнен директорът на НД „Гранична полиция” Милен Пенев, който беше назначен за шеф на РДГП „Аерогари“.

От началото на месец май се заговори, че на границата отново ще бъдат изпратени да дежурят полицаите от РПУ-тата от страната. Вече тече и процедура за набирането на нови 700 служители, които трябва да заменят граничните полации от вътрешността на страната, но за това се изисква време.

Положението на граничната бразда остава тежко, а миграционният натиск се засилва. Оградата, или така нареченото съоръжение за възпрепятстване преминаването на границата, възпира донякъде напъните на бежанците.

През 2014 г. на влизане в България са задържани общо 6499 незаконни мигранти, граждани на трети страни, което е намаление с 44% спрямо 2013 г. Най-динамична е била оперативната обстановка на входа на българо-турската граница, където са задържани общо 6023 граждани на трети страни. Преобладават лицата от Сирия - 3781, Афганистан - 1370, Ирак - 355, Турция - 102, Мианмар – 87, и др./Струма.

Добавете Вашия коментар

TOP