Китайци, японци и сингапурци катерят Рила планина

17 Юли 2017 | 11:01
0 коментара
Общество

Чужденци - от китайци, японци до сингапурци и пр., катерят по Рила, казаха кюстендилски туристи, минали по маршрута от хижа "Иван Вазов" до Рилския манастир през уикенда. Група от около 40 нахъсани азиатци поела към хижа Иван Вазов, на 2300 м. в събота. Личало си, че не са печени планинари, а повече от любопитство избрали този обект. Но се справяли - въпреки недобрата си екипировка. И тази група е от чужденците, които заради ниско тарифните авиодестинации пристигат у нас и за ден или два предпочитат Рила планина, особено Седемте рилски езера.

"Не се стряскат. Хижарят на "Иван Вазов" каза, че през нощта срещу понеделник на тая надморска височина и сняг може да завали, но никой не обръща внимание на такива прогнози, вървят нагоре", разказа кюстендилец, срещнал на връщане от хижа "Иван Вазов" чужденците.  

Пълно е с чужденци, не можеш да се разминеш по маршурите из планината. Е, не можеш да срещнеш катерещи по висок ток, но има и леко екипирани от тях", каза пиарът на общината в Сапарева баня Десислава Айдърова, която с група приятели катерили на Седемте рилски езера.

Броят на чужденците по Рила ще се увеличава - особено в края на юли и през август, когато дъновистите започват подготовката за своята Паневритмия - на 19 август, припомнят хижари.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP