Кирил Петков:Едно от големите неща, които направихме е,че задкулисието е на първия ред в НС.Всички сме там

15 Февруари 2024 | 00:48
0 коментара
Политика
България
Кирил Петков:Едно от големите неща, които направихме е,че задкулисието е на първия ред в НС.Всички сме там

"Едно от големите неща, които направихме е, че сега задкулисието седи на първи ред на парламента. Бившето задкулисие. Сега всички сме на първия ред".

 

Това култово признание прави съпредседатиелят на ПП Кирил Петков  в интервю пред "Свободна Европа" .

 

Ето част от въпросите на Генка Шикерова от "Свободна Европа" и отговорите на Кирил Петков по тази тема в интервюто :

- Генка Шикерова: В политиката вече няма задкулисие, всичко е на първи ред?

- Кирил Петков: Те са на първия ред, да.
- ГШ: Там приключи задкулисието? Когато са отпред, вече не говорим?
- КП: Не, да.
- ГШ: А корупцията кое е? Къде има корупция? С коя корупция ще се борите?
- КП: Корупцията е, където е задкулисието. Тези, които в момента са на първия ред, не могат да си позволят да са в корупцията.
- ГШ: А били ли са?
- КП: Най-вероятно, сигурно. Но ни трябва система, която да го докаже, а не аз като политически лидер. Заедно с тях трябва да видим дали има някакъв общ интерес, в който да променим системата.

 

„Ако Габриел стане и външен министър, на нас ни се отрязва институционалния достъп до европейските институции, европейските лидери и другите външни партньори, който от наша гледна точка дава дисбаланс“. Повтаря позицията си  Кирил Петков в "Студио България" на Свободна Европа.

 

Генка Шикерова разговаря дълго със съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ за отношенията между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС преди ротацията.

 

В този разговор Кирил Петков признава, че отначало много искал да се прави на Сарафов и да раздава правосъдие. "Исках да отсъждам: вие сте за затвора, вие не сте. Няма смисъл от това“, откровеничи Кирил Петков, издавйки глупостта си.

 

Ротацията в кабинета Денков-Габриел трябва да стане в началото на март. Основният спор е свързан с настояването Денков да е начело на външното министерство.


Според Петков, за да стане ротацията, „ние трябва да направим минимални промени“.
По думите му „ротацията, за да се случи, няма как само ние да сме доволни. Няма как само те да са доволни. Трябва някакъв взаимно приемлив компромис, където и двете страни да са недоволни, но са готови да го приемат“. И повтаря тезата си, че „Ако Габриел стане и външен министър, на нас ни се отрязва институционалния достъп до европейските институции, европейските лидери и другите външни партньори, който от наша гледна точка дава дисбаланс“.

„Само двама министри трябва да бъдат сменени“, казва Кирил Петков и уточнява, че това е личната му позиция. Единият е министърът на здравеопазването Христо Хинков, който сам каза, че не иска да остане на поста след ротацията. Другият е министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Според Кирил Петков основната задача пред управлението е да бъдат променени правилата така, че всички "да бъдат съдени по един аршин". Той каза: "моята задача като политик не е да се правя на [Борислав] Сарафов (изпълняващият функцията главен прокурор – бел.ред). Аз в началото много исках да се правя на Сарафов. Исках да отсъждам: вие сте за затвора, вие не сте. Няма смисъл от това“, признава Кирил Петков.

Петков казва, че възприема лидера на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски „като човек, зад когото има 400 хил. гласоподаватели, които независимо дали Пеевски е отпред или не, те няма да се изпарят“.

Според Кирил Петков „докато не светнем светлината в съдебната власт, в регулаторите и в службите, ние ще продължим да се чувстваме все едно сме на театър“.

Кирил Петков коментира, че „за първи път от 30 години започваме да пропукваме т.нар перманентна власт, която се крие в тези три недемократични части на властта“.
Според него „промяната, която ние правим в момента размества пластовете и хора като [Мартин Божанов] отпадат“.

 

Попитан за проблемите според него в службите за сигурност, Петков беше сигурен, че ги има и че в тях има влияние, но не се аргументира: "Службите някой ги притежава, някой ги контролира. Аз не им вярвам и мисля, че те са изцяло зависими. Не знам от кого, но който не мисли за доброто на народа: дали са от руснаци, дали има руски активи".

Кирил Петков даде и разяснения за срещата си с бизнесмена Спас Русев, от която видео разпространи изданието ПИК. Петков повтори някои от известните си досега тези: че Русев му се е обадил докато Петков е бил в Народното събрание, решили да се срещнат в кафенето на "Гранд Хотел София", а представителят на изданието влязъл и прекъснал срещата около три минути след началото ѝ.

Русев поискал от Петков да му обясни какво се случва в България, шансовете на ротацията. На кадрите се вижда, че Петков държи лист и и химикалка. Попитан неколкократно да обясни какво си е записал, той каза: "Аз всеки път, когато отида на срещи, нещата, които говоря, ги пиша. [...] Както влязох в хотела, поръчах си фреш от морков. Три минути по-късно, нямаше и толкова, т. нар. журналистка от ПИК се е оказа, че ни е проследила и ни прекъсна разговора. Нищо не можахме да си кажем".

Петков твърди, че нищо не е поискал от Спас Русев, макар опитът им за разговор да се осъществява в контекста на очаквано решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което да бъде разрешено на собственика на "Виваком" и "Нова телевизия" - "Юнайтед Груп България" ЕООД, да придобие пряк едноличен контрол върху доставчика на телевизия "Булсатком".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" посочи, че познава Спас Русев от 10 г., когато той инвестирал в компания на име Clever Beast, чийто бизнес основно бил в САЩ. "Знаете, че моят основен бизнес преди да вляза в политиката беше в Щатите. По тази тема се запознахме. Говорихме си за тази инвестиция, той щеше да прави IPO (първичното публично предлагане - бел. авт.) и т.н. Познавам го. По никакъв друг начин не го познавам", разясни Петков.

Кирил Петков настоя съвместното управление с ГЕРБ и подкрепата на ДПС да продължи, защото радостта от разпада му би била краткотрайна: "Ако счупим "сглобката", вечерта ще има заря", каза Петков и посочи, че в нея ще се включат избирателите на коалицията, ГЕРБ, президента Румен Радев и "Възраждане".

"Но какво правим на сутринта? Аз нямам лукса да се огранича до зарята. На сутринта трябва да мисля какво правим след това", каза Петков в подкрепа на тезата си, че сегашната конфигурация няма алтернатива.


Ето още култови цитати на Кирил Петков от интервюто:

- "Ако махнете Бойко Борисов, ще дойде следващият. Защото тази общност [от избиратели] ще търси такъв човек".

- "Осъзнаването е, че е много лесно да кажеш: този е виновен. Много по-трудно е как да променя цяла България, осъзнавайки, че ние трябва да променим правилата, по които всички да бъдат съдени по един аршин".

- "Аз в началото много исках да се правя на Сарафов. Исках да отсъждам: вие сте за затвора, вие не сте. Няма смисъл от това".

- "Сега го възприемам Пеевски като човек, зад когото има 400 хил. гласоподаватели, които независимо дали Пеевски е отпред или не, те няма да се изпарят".

- "Едно от големите неща, които направихме е, че сега задкулисието седи на първи ред на парламента. Бившето задкулисие. Сега всички сме на първия ред".

- "Докато не светнем светлината в съдебната власт, в регулаторите и в службите, ние ще продължим да се чувстваме все едно сме на театър".

- "Ротацията, за да се случи, няма как само ние да сме доволни. Няма как само те да са доволни. Трябва някакъв взаимно приемлив компромис, където и двете страни да са недоволни, но са готови да го приемат".Епицентър.бг, снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP