Кирил Петков: Всяка седмица събирам ДАНС и Рашков и им казвам: Кога почваме арестите? Нямаме време!

05 Февруари 2022 | 08:22
3 коментара
Политика
Кирил Петков: Всяка седмица събирам ДАНС и Рашков и им казвам: Кога почваме арестите? Нямаме време!

Кирил Петков е твърдо решен да има арести на корумпирани лица.
Той обяви това лично тази вечер при Сашо Диков в предаването "ЕвроДикоф".

"Всяка седмица събирам и ДАНС, и Бойко Рашков и им казвам: "Нямаме време. Трябва да действаме така, че да имаме реални арести. Хората искат реални арести. Хората са спрели да вярват на идеи и планове. Работи се. Надявам се скоро време да имаме сериозни арести - и по линия на "Булгаргаз", и по всякакви други линии", разкри Петков в шокиращото интервю, сякаш е ръководител на наказателен отряд за разправа с неудобните на властта му.

"Това беше невъзможно преди 1 година с всичките газови интереси. Искаме да видим по линия на магистралите. По линия на енергетиката. По линия на магистралите Рашков работи много сериозно", изброи премиерът Кирил Петков сферите на бъдещите арести, но не каза точно дали става въпрос и за Барселонагейт.

 

Премиерът така се разпищоли пред Диков, че си позволи да обижда не само опозицията, но и медии, и журналисти. Нарече "Епицентър.бг" "измислена медия", защото пуснала новината, че Нинова е отказала да води икономическа делегация в Скопие в знак на протест срещу срещата на Пендаровски със сепаратистката ОМО "Илинден".

 

Цитира и имена на журналисти заедно със злъчни коментари за тях.

Разговорът тръгна с решение да се говори на „ти“. „За теб съм Кирил“, разреши Петков на Сашо Диков, който отвори разговора с възмущение, че никога досега върху нова власт не се е „изливала такава помия“. Петков пък поздрави зрителите с „празника (?!?)“ на Гоце Делчев.

Премиерът отрече да е имало идея да ходи в Скопие за годишнината от рождението на великия български революционер Гоце Делчев. Обяви, че от началото се знаело, че ще ходи само Теодора Генчовска. Това обаче е поредната му лъжа,  защото преди седмица в отговор на питане на Екатерина Захариева лично обяви от парламентарната трибуна, че ще има общо честване в Скопие на Гоце Делчев и той ще ходи там.

 

Отхвърлен от властта в Скопие премиерът днес се присламчи към програмата на президента Радев на тържествата в Благоевгра. Обясни в ефир, че днес двамата се поздравили взаимно и си поговорили колко неща имат да вършат.

Това е хубавото като има две институции, но се разбрахме, че цялата посока, трябва да се движи в една посока и конструктивният тон ни е много важен“, каза Петков, който реши да нарича македонският премиер Димитър Ковачевски просто „Димитър“.

Премиерът се присмя на питането на ГЕРБ как така кабинетът твърди, че има нов План за възстановяване, а ЕК казва, че последно е внесен такъв през октомври: „Томислав Дончев сега прави някакви пиари, разбирам ги. Те сега се чудят какво да направят, за да се чувстват от една страна опозиция, а от друга страна да правят смут с новините. Датата е тази, която казах, но после правихме корекции. Дончев много добре знае, просто се правят на интересни“, обясни разминаването с няколко месеца министър-председателят. 

 

Припомняме, че днес от пресслужбата на Европейската комисия са коментирали пред „Медиапул“, че при тях Планът за възстановяване и устойчивост на България е получен на 15 октомври 2021 г. На тази дата, след месеци бавене, беше входиран вариантът на бившия вицепремиер Атанас Пеканов. 

 

"България е изпратила на Европейската комисия нов, редактиран вариант на Плана, но все още няма конкретни отговори по него", твърдеше днес премиерът Кирил Петков. Думите му обаче се оказват в противовес с казаното от Брюксел.

 

Това означава, че или от ЕК лъжат или премиерът излъга за порезен път днес трибуната на парламента

 

Томислав Дончев си прави някакви пиари. Много ясно казах от трибуната днес – Планът беше предаден на 15 октомври, но след това правихме поправки по него по искане на ЕК. Изпратихме към Комисията как биха изглеждали тези поправки и сега чакаме дали ще бъдат одобрени. След като това бъде факт, вицепремиерът Асен Василев ще организира обществени изслушвания и ще покаже какви са поправките. Няма нищо скрито покрито. Томислав Дончев познава този процес много добре, просто се прави на интересен“, коментира той критиките от страна на бившия вицепремиер Дончев по негов адрес.

 

Той се разсмя на въпрос дали не е подканил и днес в МС Иван Гешев да си ходи. „(Смеейки се) Те са независима власт“, отвърна премиерът.

От разговора стана ясно, че планът на Петков за смяна на Иван Гешев включва следния сценарий - Брюксел да кажат: „Няма ли смяна на Гешев, няма 12 млрд.“, а правителството да изнудват ГЕРБ и ДПС с: „Или подкрепяте смяна на Гешев, или сте виновни за спиране на 12 млрд.“

Петков обясни, че са правителство на няколко месеца и нещата не можели да се случват веднага, както им се иска. Иначе даже баща му го препирал нещата да се случват бързо. „Ако имах магическа пръчка, щях да кажа, че ще се случи веднага. Проблемът е, че нямам. Другият проблем е, че Конституцията изисква 2/3 мнозинство за промени“, каза Кирил Петков.

 

ИТН и Корнелия Нинова не подливали „сярна киселина“ на кабинета, правели го всичките „грешни новини“, каза премиерът и започна атака срещу журналистите.

„Няма такова нещо, Нинова никога не е бойкотирала Скопие. Това излезе в „Епицентър“ или някоя друга измислена медия. Цялата коалиция седи единна, а от сутрин до вечер четем някакви глупости, които се случват“, успокои той. И Христо Иванов нямал предвид, че ще има предсрочни избори. Казвайки го, било извадено от контекст.

Според Петков промяната в прокуратурата предстои. Той изрази  оптимизъм за законите, които парламентарното мнозинство ще внесе по отношение на съдебната система - действало се възможно най-бързо и вероятно до 4-5 седмици ще има реални резултати.

 

Срещата с Гешев и дългоочакваната съдебна реформа

„Неговата основна теза беше, че спецпрокуратурата и спецсъдът не трябва да бъдат закривани. Моят отговор беше ясен. Според мен не може да има различно правосъдие за различни хора и на базата на нашето коалиционно споразумение тези структури ще бъдат закрити. Иван Гешев изрази мнение, че това щяло да навреди. Аз пък смятам, че резултатите, които отчитат и спецпрокуратурата, и спецсъда, не са добри. Настояваме за много по-активна роля на прокуратурата, ако искаме да имаме различна правосъдна система“, обясни премиеърт днешната си среща с главния прокурор..

„Прокуратурата е независима власт, както повелява Конституцията. Няма как да поискам оставката на главния прокурор на подобна среща. Неведнъж обаче съм заявявал публично, че бих се радвал да получа неговата оставка. Това би било огромна стъпка напред за всички българи“, поясни премиерът в ефира на „Евроком“.

Забавянето в съдебната реформа Петков обясни с това, че правителството е едва на месец и половина, а коалиционните партньори са четири. И на него му се искало да придвижи всичко с огромна скорост, но не могло толкова бързо.

Разбрахме се в следващите седмици да закрием спецпрокуратурата и спецсъдилищата. Това ще бъде един от първите законопроекти, които ще бъдат вкарани. За КПКОНПИ се разбрахме да я разделим на две. Надявам се до 4-5 седмици това да се е случило или процесът да е минал поне първо четене. И моят баща също ме пита кога ще се случи, но аз нямам магическа пръчка“, добави премиерът.

В последните 53 дни е нямало ден, в който да съм се върнал от работа преди полунощ. Работим на максимална скорост“, обясни Кирил Петков.

София-Скопие, рокадите в „Булгаргаз“ и първият челен сблъсък премиер-президент

„Конструктивният тон със Северна Македония е важен. Затова направихме това честване. Това, което аз заложих като план заедно с коалиционните си партньори, беше много ясно. Аз започнах да го изпълнявам в първия възможен момент, когато Димитър Ковачевски стана премиер. Точно в този ден аз бях там. Румен Радев не ми е казвал да не ходя в Северна Македония“, поясни Петков и отново влезе в противоречие с президента, който преди два дни заяви, че е имал разговори с премиера и го е предупреждавал да не бърза с визитата си в Скопие.

Знаех, че волно или неволно, но аз мисля, че волно са нанесли огромни щети на българското държавно дружество „Булгаргаз“. Тези щети са функции на високите цени на газа и да има нахалството да говориш оправдателни неистини, но да говорят с тон, едва ли не, че някой управлява и те не са засегнати, а права на всички българи? Важното е да работим така, че българският интерес да е защитен“, обясни той по казуса с рокадите в „Булгаргаз“.

„Сутринта преди уволнението е имало обиск в дома на шефа на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Министър Бойко Рашков направи пресконференция след Министерски съвет и разследването върви. Едно уволнение не е достатъчно, трябва да има пълно разследване“, настоя премиерът.

Министър Рашков е човекът, който, когато е събрал всички данни, неговото министерство ще е отговорно за повдигане на обвинение. Това, което знам е, че не е била умишлена грешката за цената на газа“, добави министър-председателят.
 

Случаят Grindr

Премиерът за пръв пъткоментира това как снимка от гей приложение попадна във Фейсбук профила му. Скандалът се заформи, след като публикува в личния си профил скрийншот, показващ линк към приложението за гей запознаства Grindr. Преди седмица няколко медии подеха тезата, че премиерът е прикрит хомосексуалист и се е издал с този скрийншот.
„Не мога да повярвам на фантазията, която тези хора имат. В случая съветник по външните въпроси праща съобщение от вицепрезидента на ЕК, който казва: „България влезе в клуба на богатите“. Това е огромна новина, супер победа!“, заяви Петков и обясни, че съветничката му по външните работи е получила скрийншота от Брюксел и му го изпратила в обща PR чат група.
„В този момент вечерях с външния министър и премиера на Северна Македония. И те викат „браво“, даже вдигнахме тост. Аз го сложих на стената си. Този сайт, който се нарича Grindr - дори не знам какъв е. Било апликация за срещи за гей двойки - няма лошо. Обадиха ми се после, свалих го. Леле, оттам нататък какви глупости се наговориха. За жена ми какво ли не, 100 любовници вече имам“, разказа премиерът.

По думите му вместо да се признае успеха на правителството, целият фокус се е „съсредоточил върху тази глупост“. Според него това значи, че правителството се движи в правилна посока.

 

Припомняме, че малко след като стана ясно, че страната ни започва преговори, Петков публикува снимка от туитър публикация на еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис, извадена от мобилния му апарат. От нея обаче лъсна регистрация в най-популярната платформа за запознанства и комуникация в гей средите Grindr. Това породи въпроси дали българският премиер има регистрация в гей платформа.

"Скрийншотът на Grindr е пратен на нас от Брюксел", обясни Кирил Петков и добави: “Взимат на мой колега снимки и казват това е неговият гей партньор". Съветникът по връзки с медиите и обществеността Димитър Япраков в Постоянно представителство на Република България в Брюксел е чиновникът, който неволно забърка премиера в несъществуващ гей скандал, стана ясно преди дни. Вина за гафа имат и сътрудниците на премиера, които въобще не са забелязали какво качват във Фейсбук страницата му.

 

"Странно обаче защо чатовете са от личния профил с телефона на Киро Петков?  „Съветникът“ от телефона с профила на премиера ли си чати, за да лови гейове? Или пък не е просто само „съветник“? Или е „съветник“ в МС, но по други работи, по-сърдечни?“, попита Николай Бреков във Фейсбук, който беше атакуван преди това от премиера.Епицентър,БГНЕС

Добавени коментари

До горния "демократ" публикува:
05 Февруари 2022 | 15:44
Нем да си, нещасник! Ти и такива като тебе докараха "Боко тиквата" само заради това трябва да ви разстрелят! Какви болшевики кви пет лева?!
до долното болшевишко Мвр публикува:
05 Февруари 2022 | 11:28
Значи са и на майка ти, старата бесепе.дерастка к.урва в разпраната минджа , нагло мръсно болшевишко копеле!
Мвр публикува:
05 Февруари 2022 | 09:54
Какви арести гербаджиите са навсякъде

Добавете Вашия коментар

TOP