Кирил Петков се срещал многократно с Делян Пеевски по време на преговорите за нов кабинет

21 Март 2024 | 07:28
0 коментара
Политика
България
Кирил Петков се срещал многократно с Делян Пеевски по време на преговорите за нов кабинет

Лидерът на ПП Кирил Петков и лидерът на ДПС Делян Пеевски са се срещали многократно по време на преговорите за съставяне на кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, съобщава Епицентър.бг

 

Срещите са били по инициатива на Кирил Петков, който искал да съгласува “до запетайка” текста от споразумението, което касае ролята на ДПС при избора на ръководствата на регулаторите, за които се изискват 160 депутатски гласа.

Текстът лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ. Ние нямахме никаква претенция към него. Благодаря на моя приятел Кирил, че го потвърди", разкри днес Пеевски.

 

Епицентър.бг научи, че само в петък, 15 март,  в разгара на консултациите между ГЕРБ и ПП-ДБ, Кирил Петков и Делян Пеевски са се срещани няколко пъти през деня, като Петков настойчиво търсил лидера на ДПС, за да консултира точните постановки в документа.

 

"Когато трябва да се търси подкрепа за квалифицирано мнозинство от 160 гласа при избора на органи, които по Конституция изискват това мнозинство от 2/3, ние  имахме едно предложение, а преговарящите от ПП-ДБ - друго. На следващия ден Кирил Петков дойде и каза, че има текст, който предложи, като сподели, че го е съгласувал и му е бил издиктуван от Делян Пеевски. Което за нас беше неочаквано да разберем, че г-н Петков има за юридически съветник г-н Пеевски".  Това разкри тази вечер Рая Назарян, член на преговарящия екип от страна на ГЕРБ.

Другите участнички в преговорите Деница Сачева и Теменужка Петкова потвърдиха казаното от Рая Назаран и подчертаха, че именно с Пеевски лидерът на ПП Кирил Петков е съгласувал част от споразумението за бъдещото управление на държавата.

 

Това влиза в противоречие с думите на Николай Денков, изказани пред БТВ, че Пеевски не се е появявал на преговорите, но Христо Иванов е звънял на Пеевски. “Това не е вярно, всички разговори за споразумението са били между мен и Кирил Петков”, подчерта Пеевски.

 

Сборът на тези факти означава, че лидерите  на ПП се съобразяват с лидера на ДПС Пеевски и разчитат на гласовете на ДПС за бъдещите решения на държавното управление, но не искат да си го признаят публично, вероятно заради реакция на техните избиратели.

 

“Маските трябва да паднат!”, каза и днес Пеевски и тази вечер в остра позиция се обърна към парламентарните партии: "Когато ви е трудно и имате нужда от подкрепа, сте с ДПС, а когато имате нужда да се доказвате, започвате да се катерите по гърба на ДПС. Това с опитите да използвате ДПС като универсалния виновник за собствените си провали трябва да престане веднъж завинаги.”

 

"Преди две седмици казах на Христо Иванов, че номерът с врага ДПС няма да мине. (...) Когато искат нашата подкрепа, ще я взимат на масата пред всички вас и нашите избаратели", заяви гневно Пеевски.

Христо Иванов не е коментирал това изказване, вероятно защото наистина сваля маските.

 

Думите на Пеевски означават, че оттук нататък ДПС и неговият лидер няма да допуснат Движението да бъде използвано нито за смокинов лист на провалени политици, нито за плашило към българските избиратели.

А това че българските политици не могат да направят нито един сериозен държавнически ход без ролята и подкрепата на ДПС само доказва тезата на д-р Ахмед Доган неотменното влияние на Движението в съдбините на съвременната българска държава. И тук не става въпрос за балансираща позиция, а за участие на ДПС в постамента на държавата, който осигурава стабилността и сигурността на управлението.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP