Кирил Петков: Правителството няма да падне, Борисов се цупи, защото получи загуби

13 Ноември 2023 | 07:36
0 коментара
Политика
България
Кирил Петков: Правителството няма да падне, Борисов се цупи, защото получи загуби

 

"Правителството няма да падне." Това заяви бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков пред Нова тв.


По думите му лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в момента е в ролята на човек, който е загубил и се отърсва още от това - като от игра на "Не се сърди, човече".

 

"Аз имам три дъщери и някой път играем на "Не се сърди човече". Една от тях много мрази да губи и обикновено след загуба се сърди, тръшка се. Бойко Борисов в момента е в ролята на загубилия", обясни той.

 

Петков смята още, че ГЕРБ трябва да преосмислят стратегията си - да подкрепят правителството, но да не са доволни от него, защото стратегията спира да работи за тях. Стига толкова игрички и цупения, а да работим за хората, призова Петков формацията на Борисов.


Той се надява, че това, което държи "сглобката" жива е бюджетът, минималните пенсии и борбата срещу корупцията. Кирил Петков посочи, че бюджетът тепърва е излязъл на обсъждане и отново следизборно се реагирало на средствата за следващата година. Бюджетът е много разумно направен, оцени Петков и добави, че всички кметове могат да си подадат проектите си и той ще се оценява как работи конкретният проект за гражданите.


Според него финансовият министър Асен Василев ще проведе разговори за бюджета с ГЕРБ, ДПС и БСП. Петков смята, че всеки кмет, който има успешен и важен проект, ще бъде разгледан по един и същи начин независимо от коя партия е.

Петков запита дали Борисов подкрепя настоящия шеф на ДАНС Пламен Тончев, който причинил огромна щета на изборите с отмяната на машинното гласуване. Президентът явно подкрепя председателя на ДАНС и ако Борисов подкрепя председателя на ДАНС, защо в синхрон го подкрепят, недоумява бившият премиер.


500 000 човека са си пуснали бюлетината и тя е отишла в кошчето - това е достатъчно да се поиска оставката на Пламен Тончев, подчерта Кирил Петков.


Според него изпълнителната власт и Народното събрание трябва да решават кой да е председател на ДАНС.


Той е на мнение, че ако президентът е президент на всички българи, трябва да преосмисли поведение си. Не може премиерът да изиска съответните действия от ДАНС и те да не бъдат координирани. ДАНС трябва да отговаря и да се подчинява на премиера на България, настоя Кирил Петков. Има ли връзка между службите, ДАНС и заместник-министърът на електронното управление, продължи да пита той.

За дерогацията на "Лукойл"


Кирил Петков настоя прокуратурата да разследва всякакви възможности за злоупотреби. Дерогацията дава възможност за експорт на продукцията от рафинерията към Украйна. Падането на дерогацията след 3 дни ще увеличи цената на бензина и дизела с 10-15%, посочи Петков.

 

Той добави в заключение, че ако ГЕРБ-СДС и другите партии толкова искат да махнат дерогацията на руски петрол за 3 дни, тогава могат да го направят като Мария Габриел застъпи премиерското място през март месец.

 

Трябва да се разследват всякакви възможности за злоупотреби, за да сме сигурни,че сме в рамките на европейските закони, така коментира той въпроса дали е нарушена дерогацията. Падане на дерогацията след три дни ще увеличи цената на дизела и бензина, посочи Петков. Той допълни, че данъчните постъпления от 100 млн. лв. също ще спрат. Ако искат дерогацията да се прекъсне, след ротацията Мария Гарбиел да поеме отговорността, посочи политикът.

За оспорването на резултата от местните избори


Кирил Петков смята, че ако все пак се броят повторно гласовете на Васил Терзиев и Ваня Григорова, вотът в полза на Терзиев щял да е по-голям. Голямата мечта на Петков е София да се е променила за 4 години. Решенията на кметовете ще се взимат от кметове и няма да се взимат в партийните централи, категоричен бе Петков и настоя лидерите на партиите да дадат свобода на кметовете сами да взимат решения.

 

Той коментира и войната по пътищата така: "Крайната стъпка на промяната ще бъде когато прокуратурата не се задейства на база публикации на медиите, а на база реални действия и задачи." Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP