Кирил Петков отвърна на Радев за Северна Македония

01 Февруари 2022 | 22:08
0 коментара
Общество
Кирил Петков отвърна на Радев за Северна Македония

„Ние сме загубили 30 години в тези отношения. Не само, че не е прибързано, то беше ужасно много закъсняло. Не аз като министър-председател, то беше закъсняло като българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и точен подход. Съжалявам, че сме изпуснали толкова години. Аз нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение”.

Така премиерът Кирил Петков коментира изказването на президента Румен Радев, че посещението в Северна Македония е било прибързано.

„Вярвам, че ако не искаме Балканите да останат най-бедното, най-корумпираното, най-некоординираното място в Европа, подходът трябва да бъде сменен на база добросъседство, икономическо развитие”.

Премиерът коментира и последното развитие на казуса с „Булгаргаз”. 

„Факт е, че „Булгаргаз” е можел да има много по-евтин микс и по-евтин газ. За „Булгаргаз“ е било абсурдно цената на газа да скача с 30%, а едновременно с това държавата да се отказва от мощности, които идват от Азербайджан и които са на много по-ниска цена”.

„И не само това, а да се оправдаваме през гръцката връзка, която в последствие доставчиците от Азербайджан заявиха, че не е проблем да бъде заобиколена”, поясни Петков.

„Когато българите трябва да платят с 30% по-висока цена в средата на отоплителния сезон и се чудим как да се справим с тези високи цени, да изпускаме такива възможности е заради нарочна грешка или от други интереси, но за мен е недопустимо. И трябва да се знае следното - всеки, който се опитва да вземе решения, които са грешни и струват на всички българи скъпо - няма да се поколебаем да вземем правилните мерки”.

Премиерът посочи, че е абсолютно съгласен с думите на президента Радев, че новото правителство няма да се върне към старите управленски навици и подчерта, че няма да има и посредници.

„Ние сме тук, за да оправим нещата. Както видяхте, първото нещо, което новият борд на „Булгаргаз” направи, е да намали цената на газа с 18%”, подчерта Кирил Петков.снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP