Кирил Петков: Няма да има затваряне на бизнеси и зелени сертификати в новата COVID вълна

14 Юли 2022 | 11:10
0 коментара
Общество
Кирил Петков: Няма да има затваряне на бизнеси и зелени сертификати в новата COVID вълна

Няма да има затваряне на бизнеси, ограничаване в предвижването и въвеждането на зелени сертификати в новата ковид вълна. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на брифинг със здравните власти .

„Имаме ясна предвидимост за всички мерки, на база на актуализирания план за справяне с новата вълна. Имаме 6 етапа, които са разграничени на болнични легла, интензивни легла и общи епидемични показатели”, заяви премиерът. Той каза, че в момента има някои области в етап 1, но повечето са в етап 0.  Според него данните показват, че ще имаме спокойно лято.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че няма  да има никаква революционна промяна в мерките. Сега е трябвало да се приеме нов план, тъй като така е записано в новия закон за здравето.

„ Днес имаме  118 случая по-малко от вчера. Има и минимално намаление в интензивно настанените пациенти. Очакваме увеличение, както е в другите страни.  Пикът се очаква през август.  Рисково е да се правят прогнози и за нова вълна през есента – никой не знае какво ще се случи”, каза Кунчев. По думите му има две основни разлики в тази вълна.

Първата е, че вирусът заразява по-лесно, но протича в повечето случаи с лека температура и неразположение в рамките на 4-5 дни.  Другата причина, поради която са спокойни, че държавата има достатъчно ваксини и антивирусни препарати, а болниците  са подготвени.

Предвижда се с приемането на Плана за справяне с пандемията да се въведе задължително носене на маски в лечебните заведения, както и в социални и домове за възрастни хора. Това заяви още доц. Ангел Кунчев, като другата препоръка към обществото е работодателите да въведат дистанционна работа, там където това позволява.

Проф. Радка Аргирова е категорична, че антигенните тестове, с които разполага страната установяват новия вариант на коронавируса и само в редки изключения това не се случва. Според нея трябва да се има в предвид, че настоящата вълна се развива на фона на едно сравнително имунно население и не може да се прави сравнение с предишните вълни.

Добавете Вашия коментар

TOP