Кирил Петков няма да е в списъка с министри. Името на Атанас Атанасов още е на масата

02 Май 2023 | 05:04
0 коментара
Политика
България
Кирил Петков няма да е в списъка с министри. Името на Атанас Атанасов още е на масата

Какви са шансовете за редовна власт? Часове до развръзката за това - ще представят ли от "Продължаваме промяната-Демократична България" свой проектокабинет пред ГЕРБ-СДС.

Все още няма яснота дали преговорите между първите две сили ще завършат с успех. Следващите часове са напрегнати за коалицията на ПП и ДБ, където разговорите текат ежеминутно. Очакванията са утре коалицията да представи проектокабинета си. Списъкът с имена вече беше поискан от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

По последна информация на bTV Кирил Петков няма да е в списъка с имената с министри, няма да е кандидат за изпълнителната власт. Името на Атанас Атанасов все още седи на масата за преговорите.

Драгомир Заков заяви за bTV, че не е приемал покана да е кандидат за министър на отбраната.


 

Докато топката все още е в полето на първите и вторите в парламента, от БСП призоваха – за стабилност и работещ парламент.

 

“Виждам, че напредват. Направиха обща законодателна програма, това е добре, защото парламентът трябва да работи, но направиха и следваща крачка – да се направи общоуправленска програма. Това вече е заявка за общо управление, макар че е смущаващо това, че и първият и вторият отказват да се подкрепят взаимно”, каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Социалистите са готови да отидат на разговори, ако бъдат поканени. А дали ще дадат подкрепа, ще решат с вътрешнопартиен референдум.

На този фон политолози призоваха – в очаквания проектокабинет на вторите – да няма ярки политически лица.

“Експертният кабинет, тоест без ярки политически фигури е по-добър и за двете партии, особено за ПП-ДБ. Защото ярката политическа фигура, подкрепена от ГЕРБ, директно задава въпроса – ако не за коалиция, то откъде накъде. Най-логичното, най-стабилното според мен макар и временно е експертен кабинет”, каза политологът доц. Светослав Малинов.

“Това е единственият вариант, това е цивилизования вариант. Да сложиш ярка политическа фигура си е груба политическа грешка. В момента, в който имате ярка политическа фигура в кабинета тя е много лесно атакуема”, добави политологът проф. Румяна Коларова.

Според експертите общата управленска програма е добра основа за партньорство във властта, но това, което може да провали преговорите, е персоналният състав на правителство.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP