Кирил Петков: Надяваме се да няма нов главен прокурор

13 Юни 2023 | 08:34
0 коментара
Общество
България
Кирил Петков: Надяваме се да няма нов главен прокурор

"От "Продължаваме Промяната" се надяваме да няма следващ главен прокурор. Промяната в Конституцията да доведе до резултат, че няма такава длъжност в България, за да се освободи България от задкулисните зависимости и да се стигне до нормална институционална правова държава".

Това заяви Кирил Петков в предаването "Здравей, България" по NOVA.

"Когато преди година и половина заложихме в Плана за възстановяване и устойчивост механизъм за разследване на главния прокурор, това беше едно от условията за 12-те милиарда. Хората тогава обърнаха много внимание. Тази начална реформа беше посята тогава и започна да предизвиква различни динамики. Европейската комисия каза, че тази реформа е много важна, цяла Европа после каза, че това е условие ние да си получим парите и създаде конфликт в съществуващата система, защото главният прокурор не искаше тази реформа да се случи. За него не беше просто теоретична реформа, той се притесняваше, че това разследване ще е срещу него, защото вероятно има неща, които го притесняват. Гешев тръгна да прави действия срещу тази реформа, срещу политиците, а те се почувстваха като че този човек почва съвсем да излиза от рамките на прокуратурата, и тогава Габриел каза, че ще го сменим", каза Петков.

"Цялата тази динамика започна, защото направихме институционална реформа", смята Кирил Петков.

"Две години се опитвахме да направим много неща, подавахме сигнали до прокуратурата. Изведнъж беше засегнат личния интерес на отстранения главен прокурор Иван Гешев, и той се задейства", посочи Петков.

"Ако не бяхме заложили този механизъм в Плана за възстановяване и устойчивост, той нямаше да предизвика този конфликт, който стигна до вчерашния резултат", допълни Петков.

Източник: NOVA

Добавете Вашия коментар

TOP