Кирил Петков: Меморандумът не е ултиматум. Ники трябва да е премиер и външен министър!

21 Февруари 2024 | 09:22
0 коментара
Политика
България
Кирил Петков: Меморандумът не е ултиматум. Ники трябва да е премиер и външен министър!
Не се гласува за 3/4 от властта в България. От тази власт зависи животът на хората и тя не е в НС. Това са регулаторите. Ние искаме да минат през много трудна и прозрачна процедура и никой да няма контрол над тях. Това заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ, в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия.

Не искаме нито една позиция в регулаторите, искаме да няма политически назначения в тях. Искаме да има такива регулатори и такъв ВСС, че да не зависи нищо от политиците, каза Петков.

Попитан за срещата му с бизнесмена Спас Русев, бившият премиер заяви, че не е важно политиците с кого се срещат. "Притеснявам се, когато не съм сигурен, че всички тези регулатори работят в обществен интерес. Искам да кажа на ГЕРБ - хора, продължавайте да вървите с нас. Цената на тока зависи от КЕВР", каза той.

Със Спас Русев се познаваме от 10 години, поиска да се видим, влязох в кафето и ме последваха журналисти, каза той и добави, че Русев не е искал информация за регулаторите.

"С ГЕРБ трябва да сме равни. Ако паднем и отидем на избори, то ще е защото ГЕРБ и ДПС искат да имат 2/3 от регулаторите, а ние искаме да сме равни", каза още Петков.

За службите, той заяви: Омръзна ни да се молим. Трябва да сменим хората в службите, там са от 30 години. Трябва да не се допуска да съществуват Мартин Нотариуса и Пепи Еврото. Калин Стоянов е отговорност на ГЕРБ и се надявам да даде отговор дали Еврото има някакъв статут на сътрудник в МВР, подчерта той.

Разбирам, че трябва да има компромиси, но това, което казвам е, че това правителство - лошо или добро, то работи. Ако се докаже, че има чадър в МВР, то тогава това е съвсем различно, обясни съпредседателят на ПП.

Що се отнася до меморандума, пратен на ГЕРБ, все още от ПП нямат отговор, но на партията на Борисов им трябва време, за да го прочетат и обмислят.

Кирил Петков призова специализирания прокурор да си свърши работата и ако има престъпления около главния прокурор, то те да бъдат разследвани.

Фантазирам си, че ще имаме една държава с работещи институции. Омръзна ми да имаме Пепи Еврото и Матрин Нотариуса, да имаме служби, които хващат шпиони, когато им ги посочат отвън, заяви Петков.

На въпрос каква част от меморандума подлежи на коментари, той заяви, че това е отворена позиция, а не ултиматум. Реформите, за да се случат, трябва да можем да работим с ЕК. Начело трябва да бъде Николай Денков и да е външен министър, отсече Кирил Петков.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP