Кирил Петков каза какво ще направи ако загуби вота на недоверие

18 Юни 2022 | 08:26
0 коментара
Политика
Кирил Петков каза какво ще направи ако загуби вота на недоверие

„Аз мисля, че той доста се е объркал по тази тема. Но ако се осъзнае, ще види следното нещо - преди една година, когато задкулисието чрез прокуратурата влезе в президентската институция, площадът се напълни и хората го подкрепиха. Вчера същите тези хора подкрепиха нашето желание да изчистим задкулисието от управляващата коалиция”.

Това заяви премиерът Кирил Петков по повод критиките на президента Румен Радев за „купуване” на депутати.

Според Петков президентът трябва да застане до хората и да подкрепи правителството.

„Това е същата борба. Тя никога не е спирала. Просто сега е третият етап, в който изчистваме задкулисните връзки от недин от нашите коалиционни партньори”, каза Петков, след като даде интервю за БНТ.

Той приветства Кирил Петков за решението му да напусне парламентарната група на „Има такъв народ”.

„Надявам се, че смелостта на още шест човека ще дойде в следващите дни. Ако не дойде, когато мандатът бъде даден на „Продължаваме промяната”, ако загубим вота на недоверие, ние ще влезем в преговори с всички, които искат да подкрепят независимо управление от задкулисието”, поясни Петков и добави, че изключва разговори с Бойко Борисов, ръководството на ДПС, Слави Трифонов, Тошко Йорданов и „Възраждане”.

„Аз обещах на България, аз се заклех, че ще дам всичко от себе си тази страна да бъде нормална държава. Ще продължавам да говоря”, заяви Петков и посочи: „Готов съм да говоря с всеки, който смята, че неговата лоялност е към България, а не към политическа партия”.

Премиерът каза, че вчерашният протест пред Народното събрание му е „напълнил душата”, защото е видял „море от хора”, които го подкрепят.

„За всички позиции оттук нататък всичко ще се решава на коалиционен съвет”, каза Петков по отношение на предлагането на човек за председател на парламента.

Премиерът добави, че досега представителите на ИТН не са имали право на собствен глас – „те можеха само да слушат, да се върнат някъде в тъмнината и на сутринта ни казваха своето решение”.

По-рано пред БНТ Петков заяви, че няма да вземе никакво самостоятелно решение за РС Македония.

„Всеки път, когато задкулисието се опита да разклати държавата, вдига картата на Северна Македония, всеки път, това се случи и при нас. За да стои нестабилна тази коалиция, непрекъснато се говореше за РС Македония и за бъдещото предателство на България, повторих 20 пъти, че няма да има решение по тази тема без българския парламент, все едно, че не го казвах. Никой не го слушаше това, това не беше изгодно да се чуе от никого, те искаха да се повтаря отново и отново. Това, което ще видите в следващите няколко дни ще бъде крайният отговор на този въпрос, аз като премиер няма да взема никакво решение, освен ако не бъде взето от българския парламент”, посочи Петков.

„Другата седмица отивам в Брюксел, ако нямаме решение на българския парламент единственото, което ще кажа в Брюксел е: аз обещах, че това решение трябва да се вземе от българския парламент и понеже то не е взето, аз няма да направя никаква промяна в българската позиция”, обяви Петков.

„Това, което се случи, те прикриваха истинския проблем, нашето желание да изчистим задкулисието от коалицията беше повдигана непрекъснато тази тема и аз направих решение на Министерски съвет и казах всяко предложение от всеки в Европа трябва да отива в парламента, а не аз да решавам. И днес, когато предложението дойде от френска страна вече директно отиде във външната комисия без да минава дори през Министерски съвет”, каза Петков.

„Според мен в момента страстите са толкова нажежени, че всички партии са се фокусирали върху вота на недоверие, това зависи от депутатите. Аз очаквам, че до когато се гласува в сряда вотът, едва ли ще има други теми, по които те ще дискутират”, смята  Петков.

 

Добавете Вашия коментар

TOP