Кирил Петков: Готови сме да разделим властта. Готови сме да дадем част от комисиите на тях

03 Май 2023 | 09:17
0 коментара
Политика
България
Кирил Петков: Готови сме да разделим властта. Готови сме да дадем част от комисиите на тях

Акад. Денков е класиран в топ 1% на всички учени в света. Той е национално богатство. Ако България има шанс такъв човек да направи правителството това ще е безпрецедентно. Зз съм много горд от неговата кандидатура и отбора, който той събра.

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в предаването "Денят започва" по БНТ.

Излязохме след изборите и казахме, че няма да подкрепим правителство с първия мандат. С втория ще предложим добър. Водени сме от принципи, не от политически покер. Ние решихме, че това не е игра. След пет избора единственото, което може да направим е да водим с по една стъпка напред - предложихме ротация за председателя на парламента и правна комсиия, управленска програма, а след това и кабинет. Ние водим с една стъпка. Основната ни цел е най-накрая да покажем решение за тези хора. Ние осъзнаваме, че се намираме в рамките на първия мандат. От ГЕРБ вече могат да представят правителство, отбеляза Петков.

Според Петков пред Бойко Борисов и ГЕРБ стоят няколко избора.

Единият вариант е да кажат - ние ще предложим наш кабинет и да търсят подкрепа от ДПС и БСП. Знам, че тази подкрепа не идва безплатно. Борисов ще трябва да задоволява интересите им, ако направи такава коалиция. Вторият избор пред Борисов е да отидем отново на избори, но това не решава нищо. С други думи, Борисов няма да има друг вариант освен отново да търси подкрепа от ДПС и БСП. Третият избор е кабинетът, който ние предлагаме. Готови сме да разделим властта. Ние сме парламентарна република. Може да има огромен контрол в парламента. Ако ГЕРБ искат да имат контрол върху упаравлението могат да го направят през председатели на комисии. Ако се гласува нашето правителство, сме готови да дадем част от тези комисии на тях, например регионалната комисия. Правителство на малцинството с пълен контрол от парламента. Тогава България може да направи важните крачки - влизане в еврозоната, влизане в Шенген и да вземем парите по ПВУ, добави Петков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" коментира и защо той не е част от проекто кабинета "Денков". Лидерите в партиите си казахме, че не трябва да избодем очите на хората с ярко политическо правителство. И аз, и Христо Иванов, и ген. Атанасов и Владислав Панев направихме стъпка назад.

Петков обяви, че "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" ще имат общ кандиидат за кмет на София. И добави, че името му ще бъде анонсирано, след като бъде изготвена управленска програма.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" коментира и атентатът срещу главния прокурор.

"Това е атака срещу държавността и имиджа на България, четох чуждите медии и страната ни изгрежда като Колумбия през 80-те години на миналия век, като една мафиотска държава. За мен е важно да знаем дали семейството на главния прокурор е било в колата или не, защото близките - жени и деца не трябва да страдат за делата на мъжете", посочи още Петков.

 

Епицентър.БГ 

Добавете Вашия коментар

TOP