Кирил Петков е доволен от ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт

12 Февруари 2024 | 22:07
0 коментара
Политика
България
Кирил Петков е доволен от ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че е "доволен и е една добра новина" наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за съдебната власт, с които мнозинството в парламента "възкреси" работата на Висшия съдебен съвет и пленума, които бяха ликвидирани с поправките в конституцията през декември.

 

Доволен съм, че след първоначалните критики, явно президентът е осъзнал колко важна е съдебната реформа в областта на Конституцията и дори временното отлагане, което беше сложено с този закон, изглежда непоносимо за него, заяви Петков по повод ветото, което Румен Радев наложи върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

 

„Ще направим втори кръг от консултации и внимателно отново ще прегледаме текстовете, за да видим дали и как трябва да постъпим в този момент.

 

Нямаме автоматична реакция. За нас промените в Конституцията са победа. Затова ще огледаме закона още един път, за да сме сигурни, че не отлагаме част от промените прекалено дълго време“, добави той.

 

„Николай Денков и Мария Габриел ще решат сами спора кой да е външен министър. Топката я оставяме в тях“, каза още Петков и добави, че „Когато има желание, се намира и начин“.

 

От думите му стана ясно още, че с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не са се виждали след ескалацията на напрежението по темата.

 

Кирил Петков смята, че датата за ротацията (6 март) не е застрашена.

На въпрос докога трябва да е постигнато окончателно разбирателство каза само, че в случая нито бързите, нито небалансираните решения ще помогнат.

 

С уговорката, че ПП не си е променила позицията за това кой трябва да е външен министър, той повтори: „Консултациите са при Денков и Габриел, ние спираме с говоренето“.

 

По думите на Петков пред медии във Видин след първоначалните критики "явно президентът е осъзнал колко е важна съдебната реформа в областта на конституцията, и дори временното отлагане, което беше наложено с този закон, беше непоносимо за него".

 

Допълнил е, че промените били не само добри, но трябвало да влязат веднага в сила, което според него показвало промяна в оценката на Радев на тяхната работа.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP