Кирил Добрев със силен доклад пред пленума на БСП: В 10 общини водихме битки на живот и смърт

17 Ноември 2019 | 14:47
0 коментара
Политика

Зам.председателят на БСП и председател на Националния предизборен щаб Кирил Добрев излезе със силен доклад -анализ и оценка на изминалите местни избори пред заседанието на НС на БСП, което се провежда на "Позитано" 20.

 

"Изчетох и изгледах по медиите всичките ви бляскави изяви през последните две седмици. Честно, положих много усилия да изчета и изгледам някои интервюта докрай. Чух как БСП бележи спад в своите резултати, губи „ключови крепости” и затова реших да акцентирам върху сравненията", започна изложението си Добрев, обръщайки се към вътрешната опозиция, която му иска оставката, заедно с тази на Нинова и на цялото ИБ заради "провала на местните избори". 


"На тези анализатори, които се опитваха да сравняват Европейските избори с местните и с тези за парламент, та дори президентски – искам да кажа нещо, което съм научил от другарите Дъбов и Узунов, които са мои ментори в организационната работа. Да сравняваш местни с европейски, парламентарни с президентски избори, е все едно да сравняваш ябълки с домати и круши с краставици. Всеки избор е специфичен и носи със себе си определен заряд и различно фрагментирано политическо пространство", продължи Добрев пред смълчаната зала на червената партийна централа.

"Няма да се бия в гърдите с този резултат и да обяснявам колко сме надскочили 2015-та година, тогава БСП беше в толкова тежко състояние, че не е трудно да бъде надскочена. Въпреки това днес продължава да има общини, в които потъването не спира. Имах възможност да кажа и публично, че Националният предизборен щаб не сме доволни от резултатите", посочи откровено шефът на предизборния щаб на БСП.

"Очаквахме още 2 областни града - Ловеч и Шумен. Искам да кажа, че резултата ни в Шумен е въпреки ДПС и другарят Дъбов много добре знае, а в Ловеч съм убеден, че ние спечелихме изборите. Съжалявам, че кандидатът ни се отказа да жалим с изключително лични мотиви.

Очаквахме поне още 10 общини, където не просто губим с малко, а ни обраха и излъгаха, където имаше емоция за промяна, но и огромен натиск за запазване на статуквото. Там битките бяха на живот и смърт – Дупница, Белово, Горна Оряховица, Вършец, Радомир, Долни Дъбник, Хисаря, Силистра.

Като казах в Силистра – там имаме огромен ръст на гласовете между първи и втори тур. На първи тур кметът на ГЕРБ не можа да го спечели само с около 300 гласа, на втория тур Момчил Неков толкова вдигна подкрепата си, че загуби с по малко от 1000 гласа и то от ромските секции, които бяха впрегнати по спешност, за може кандидатът на ГЕРБ да спечели в града.

Входът на БСП за местната власт е през областните градове, категоричен е Добрев. 

За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори

"Входът на БСП за местната власт е през областните градове".

Това е един от изводите, който отбеляза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на днешното заседанието на Националния съвет на партията.

 

Според отчета за кметовете на Коалиция „БСП за България” са гласували над 650 000 български граждани, което е с близо 100 хиляди повече в сравнение с 2015 година.

 

БСП спечели изборите на |-ви тур в 35 общини, яви се на балотаж в 57, от които спечели – 24, както и 4-те областни града – Благоевград, Перник, Разград и Русе. В градовете с районно деление левицата се яви на балотаж в 4 варненски, 2 пловдивски и 9 района на столицата, като от тях спечели софийските "Изгрев" и "Млаост".

 

През 2015-та година БСП е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски района, но няма спечелен нито един.


За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен - това се посочва в един от изводите на доклада, представен от Добрев днес.

 

"ГЕРБ и ДПС, в комбинация с икономически субекти, успяват буквално да превземат малките общини с население до 10 000 човека.

 

И ако БСП в началото на прехода беше партия, която печелеше именно селата и малките общини, входът днес на БСП в местната власт е през големите общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно" - подчерта Кирил Добрев.

 

Той допълни, че симбиозата между ГЕРБ и ДПС при буквалното разпределяне на малките и средни общини, скоро ще обезсмисли местните избори.

 

"Тук е ролята и мястото на БСП – заедно с хората да спрем този начин на печелене на избори, защото се страхувам, че след 4 години от избори няма да има смисъл. Ако не пресечем тази тенденция, не само ние като партия, но и като общество, се опасявам, че следващият път общините, попаднали чрез схеми между партията на управляващите и ДПС ще бъдат повече" - подчерта зам.-председателят на БСП.

В своя доклад Добрев посочи още, че през последните 3 години се забелязва положителна тенденция, която касае младите хора и желанието им да се идентифицират с левицата.

 

"Тези избори бяха показателни за това – имахме доста кметове под 35 години, а в листите ни се наблюдава сериозно подмладяване. И то реално. Защото младите, новите вече са общински съветници, а не пълнеж в листите”, допълни Кирил Добрев и даде примери като Нови Пазар, Хасково, Дряново и др.

 

 Заседанието е с участието на новите кметове и общински съветници.

Преди началото на пленума Янаки Стоилов заяви, че очаква безпристрастен анализ като подчерта, че сега не е времето за оставки.

 

Наложително е Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния процес в България. Това се казва в доклада, който беше разгледан на заседанието на НС на БСП днес, съобщиха от пресцентъра на партията.

 

От левицата призовават партиите от политическото си семейство да инициират публична дискусия на европейско ниво по темата с участието на държавните институции като репресивни инструменти и намесата им политическия живот на страната извън техните правомощия.

 

"Това е един от начините, по който ще можем да дадем сигнал и да направим крачка в посока предотвратяване на тези порочни практики. За пореден път на избори се наблюдава намеса от страна на МВР и други държавни институции в процеса, която е в полза на управляващите. Държавата не предприема необходимите мерки и за прекратяване на корпоративния и контролиран вот, натиска върху българските граждани, особено в малките общини, където основен работодател е общинската администрация", става ясно от доклада, представен от председателя на Националния предизборен щаб Кирил Добрев.

 

"Приема ли ПЕС за нормални изборните практики в България и с какво може да допринесе те да бъдат преодолени? " - попита Добрев. Той подчерта, че БСП трябва да ангажира и целия си юридически и експертен потенциал, с който да подпомогне ПГ на "БСП за България" при изработването на законодателни текстове, които да променят и дори спрат в зародиш практиките, които опорочават изборния процес.

 

"Това трябва да стане незабавно преди следващите национални избори", допълни заместник-председателят на левицата. Социалистите обмислят организирането на редица публични дискусии в тази посока, където да бъдат поканени и представители на граждански и неправителствени организации, които следят от години изборния процес.

 

"650 хиляди са невалидните бюлетини. Колко трябва да станат, за да разберем, че така повече не може да се продължава? Че този начин на гласуване деформира най-много местните изборни резултати", попита присъстващите Кирил Добрев.

 

"БСП ще продължи да отстоява правото на всеки български гражданин да упражни своя вот и да бъде сигурен, че той няма да бъде манипулиран. Инициирането на дискусия по повод машинното гласуване и възможността да бъде включено в изборния процес не бива да закъснява, а даже напротив. Подобни публични разговори могат да бъдат проведени с други политически сили, които имат същите разбирания за подобен тип гласуване, както и привличането на граждански и неправителствени организации, които пряко наблюдават изборните процеси в България и могат да бъдат полезни със своята експертиза", посочи още Кирил Добрев.Епицентър

 

Очаквайте подробности!

Добавете Вашия коментар

TOP