Казват, че лошо време няма, има само неподходящо облекло

14 Февруари 2016 | 10:10
0 коментара
Любопитно
Казват, че лошо време няма, има само неподходящо облекло

Тенденциите показват, че в днешно време хората рядко проверяват метеорологичната обстановка, гледайки през прозореца. Те по-скоро се доверяват на апликациите в смартфона си.

Съгласно статистиката, фабрично инсталираните апликацияи за метеорологичната прогноза са неточни. Има повече от 500 възможни апликации за прогноза и си заслужава да ги сравнявате.

Метеорологията е сложна наука. Метеорологичният институт в Германия анализира данни от 11 000 станции, 1 400 метеорологични балона, сателити, самолети и кораби. Систематизират се данните от цялата северна хемисфера, за да се оформи карта с прогноза на времето в Германия. В днешно време прецизността на прогнозата е 90%.

29 км/ч е най-високата скорост при падане на една дъждовна капка. Статистиката показва, че 40 000 кубически километри вода преминават над нас под формата на облаци, без да генерират дъжд. Снежинките падат със скорост 4 км/ч.

Когато дъждовна капка падне върху студен асфалт, се превръща в лед. През ранната зима това се случва, когато в продължение на поне няколко дни температурите са били под точката на замръзване, защото асфалтът се изстудява трудно.

Преди модерните технологии да навлязат в нашия живот, възприятието за време е било обвързано със спиритически сеанси и ритуали, молебени за дъжд и танци. Жертвоприношения са съпътствали живота на хората и са изразявали молбата им за дъжд и за слънце. От Адад в Месопотамия и бога на маите Чаак, повелител на дъждовете, плодородието и гръмотевиците, до наши дни молебените за дъжд са играли значителна роля в древните култури.

Днес ние разполагаме с прецизна техника: радари, компютри, емпирични студии. Въпреки това прогнозирането на времето има голяма доза неизвестност. Светкавици и снежни бури, като тези в Северна Америка се случват често внезапно и са непредсказуеми. За подобни случаи е добре да знаем, че благодарение на перманентното задвижване на четирите колела, "quattro" дори и най – малкият модел на Ауди може да бъде задвижван така, че да се справи с природните сили.

За повече информация http://landofquattro.bg/

Добавете Вашия коментар

TOP