Казината няма да затварят, ГЕРБ отряза Валери Симеонов

17 Юни 2020 | 11:40
0 коментара
Политика

Управляващите от ГЕРБ отказаха да подкрепят предложението на своя коалиционен партньор „Обединени патриоти” да бъде рязко намален броят на действащите казина и игрални зали в страната.

Патриотите предлагаха местата за хазарт да действат само в 5-звездните хотели, големите курорти и в близост до граничните пунктове на страната. Депутатите на Бойко Борисов обаче подминаха скандалната инициатива на своите съюзници на първото четене на законодателните промени, което премина днес в пленарната зала.

"За" това да се залага само в петзвездните хотели и по границата гласуваха едва 22 депутати. Законът не беше подкрепен от останалите 127 "въздържали се" и четирима "против".

На предложенията на Валери Симеонов се противопоставиха и народните представители от БСП, които намекнаха дори за лобизъм в предложенията на НФСБ.

"Тези изкуствени рестрикции ще доведат до вихрене на нелегалния хазарт и до онлайн залаганията", предупреди депутатът от левицата Николай Тишев. Още преди гласуването срещу проектозакона на Валери Симеонов остро скочи игралната индустрия, както и повечето футболни, волейболни и баскетболни клубове в страната, които така щяха да бъдат обречени на орязано финансиране.

В същото време сериозно ще се разрасне хазартната дейност на държавния спортен тотализатор. Сред организираните от него хазартни игри бяха включени залагания върху резултати от надбягвания с коне и кучета, спортове и викторини за знание.

ГЕРБ обясни подкрепата, която оказватна държавния хазарт с това, че 1/3 от приходите му отивали за развитието на българския спорт. Одобрено беше предложението на съществуващата Държавна комисия по хазарта да бъде преобразувана в държавна агенция към Министерския съвет.

"Вие шегувате ли се с българския парламент, никъде няма такъв цар на хазарта, какъвто вие предлагате", обвини червеният икономист Румен Гечев управляващите. - "И в Африка няма такъв цар на хазарта", ядоса се депутатът. За него законът е безсмислена операция, защото нямало да има ефект в бюджета.

Добавете Вашия коментар

TOP