Катя Бранкова: Образованието е един от приоритетите в програмата на кандидата за кмет на Реформаторския блок Разлог адв.Иван Димитров

09 Октомври 2015 | 12:04
13 коментара
Общество
Катя Бранкова: Образованието е един от приоритетите в програмата на кандидата за кмет на Реформаторския блок Разлог адв.Иван Димитров

Образованието е един от приоритетите в програмата на кандидата за кмет на Реформаторския блок Разлог адв.Иван Димитров

 

 

Интервю с г-жа Катя Бранкова, кандидат за общински съветник от листата на Реформаторски блок Разлог

 

1. Какви са проблемите в сферата на образованието и по-конкретно в Община Разлог. Какво предлагате Вие от Реформаторски Блок Разлог?

Основният проблем, но не и единствен, е че част от паралелките са под нормативите за численост поради демографските тенденции през последните десетилетия. Най-засегнати са селата, където се сливат паралелки, има опасност да се стигне до понижаване статута на съществуващите училища и качеството на обучение. Оптимизирането на училищната мрежа едва ли би решило този проблем, защото ще доведе до закриване на работни места и увеличаване на социалното напрежение.

Друг проблем е високата неграмотност сред ромското население в общината - част от учениците от ромската общност нямат навици на ученици, не опазват училищното имущество, учебниците си, не могат да четат и пишат дори и в основното училище, нехаят и се отнасят несериозно към учебната дейност. Причината се корени не в зле свършената работа от колегите в начален етап, а в родителската незаинтересованост, за част от които е по-важно детето да ходи редовно в училище само заради семейните надбавки за деца. Грамотността е на заден план и сред възрастните роми. Има програми за ограмотяване с висока финансова мотивация за обучителите,  които позволяват дейностите да се извършват след работно време. В този ред на мисли е необходима и подкрепа от страна на работодателите – въвеждане на плаващо работно време и др. Разчитаме и на помощ от страна на ромските пастори.

 

2. Какво в материалната база ще трябва да се подобри?

Трябва да се усъвършенства компютърната база в училищата и да бъдат снабдени те с модерен софтуер, интерактивни бели дъски във всички класни стаи, поддържане на високоскоростен интернет достъп с цел използване на облачни технологии в обучението. Това, което за европейските училища е ежедневие, за част от нашите училища все още е мечта.

Техническата въоръженост на специализираните кабинети в училищата не е на необходимото ниво. Липсват някои учебни помагала и учебна техника. Нямаме съвременни кабинети по физика, химия, биология – учителският ентусиазъм върши чудеса, но не стига. Според образователната политика на Реформаторския блок е необходимо цялостен ремонт на училищната база /в това число и детски градини/. Въпреки, че повечето училища извършват ремонти по различни програми и чрез проекти, това не е достатъчно, работи се на парче. Обстановката в някои класни стаи е повече от трагична – и по отношение на осветителни тела, което касае зрението на нашите деца, и по отношение на системата за отопление – стари, течащи радиатори. Делегираните бюджети не са панацея, средствата от тях не позволяват сериозни ремонтни дейности. Не всички училища и детски градини са изградили достъпна архитектурна среда. За това има съответните програми  и проекти и общинската администрация би могла да съдейства в това отношение.

 

3. Кои са положителните страни на постигнатото до момента?

Осигурен е достъп до качествено образование благодарение на високата квалификация на преподавателския състав. Необходимо е обаче, тази квалификация да се поддържа. Общинска администрация може да помогне и в това отношение.

Програмата за валидиране на знания, умения и компетенции на МОН даде възможност на много наши съграждани да получат удостоверения за професионална квалификация, което да им помогна да получат работа.

И не на последно място - всички училища работят по европейски програми  и проекти, обменят опит и идеи с колеги от различни европейски страни, учениците поддържат контакти със свои връстници в чужбина, практикуват там. Това обогатява не само интелектуално участниците в тези проекти, но им позволява да се равняват с най-добрите и да се убедят в качествата на подготовката, която получават, да разширят езиковите си компетенции.

 

4. Към какво са насочени Вашите очаквания и какво би направил Реформаторски блок за подобряване на образователната система в Общината?

Положителните постижения до момента ще бъдат една добра основа, върху която всеки разумен управленец би градил. Отворени сме за всякакви идеи и предложения. Бихме работили в следните посоки:

  • Разработването на програми за подкрепа на професионалната реализация на младите хора с участието на местния бизнес – идеята на МОН за дуално обучение, която от години се прилага в Германия, би дала отлични резултати. За целта е необходима пълна подкрепа от бизнес-средите в община Разлог, а те обикновено се отнасят скептично когато се обсъжда финансовия им ангажимент в тази посока.
  • Трябва да се повиши грамотността и/или да се подобри професионалната квалификация на социалните групи с високо ниво на безработица или застрашени от уволнение.
  • Ние сме „ЗА“ насърчаване и подпомагане внедряването на ИКТ в образователния сектор и изграждането на общинска мрежи за обмен на информация между преподавателите. В това отношение пионер е създаденото пред 2014 г. по инициатива на учители от СОУ „Братя Каназиреви” „Сдружение на преподавателите по обществени науки и гражданско образование” с участие на учители от общини Разлог, Банско, Белица, Якоруда. За съжаление интересът не е достатъчно силен, въпреки усилията на инициаторите.
  • Ние подкрепяме съвместните инициативи между училищата, бизнеса и НПО за високо качество на образователните услуги и въвеждане на програми за професионално обучение, съответстващи на приоритетите за развитие на общината и района. Необходимо е активно участие на общината в тези инициативи.
  • И един изключително важен проблем  - трябва да ангажираме подрастващите през лятото чрез финансиране на дейности на групи по интереси. Материална база има, преподаватели – също, децата са готови, родителите също имат нужда от подобна помощ. Целта е превенция на противообществените прояви и асоциално поведение, които в последните години главоломно се увеличават.
Катя Бранкова: Образованието е един от приоритетите в програмата на кандидата за кмет на Реформаторския блок Разлог адв.Иван Димитров

Добавени коментари

театралец публикува:
10 Октомври 2015 | 18:25
Много жалко за Катето че и тя така се излага заради един Мечок.
Drtg публикува:
10 Октомври 2015 | 14:51
Браво на Катето браво на Иван Димитров хората които единствено се опълчиха срещу гербаджииско татарската мафиа . За Захариев много съм разочарован от този човек посебелюбив човек от него не съм виждал.
fifa публикува:
10 Октомври 2015 | 12:49
Chesno kazano Katia e edinstvamia svestem chovek v tazi lista..koi che si izberesh drug..mechokole..radko le..georgiev le..
Хари-Мата Хари публикува:
10 Октомври 2015 | 00:37
Оффф, да Ви споделя, тази група ми е най-симпатична. Хубави хора-хубави работи. Тава ако земаа да спечелаа, то че падне един безпирен празник. Пламен че пее, Сапуне че свири - мечта. Обаче аз ще подкрепя арх. Захариев, № 8 !
Ратко публикува:
10 Октомври 2015 | 00:32
Е големи сте маймуни, тука са се стари муцуни, само Леля Роска я нема. Ми пишете я бре, Роска Тоткова, то и тя беше от БКП-то, Ратко и той си е от там, ма бръже се вапца 90-година. Деформатори, махайте се, не ставате и не струвате. Само арх. Захариев ! Листа № 8 !
гражданин публикува:
09 Октомври 2015 | 15:00
Май най-добре се справяме с оплюването и обиждането - просташко, долно, мръснишко.
гражданин публикува:
09 Октомври 2015 | 14:59
Злобарски коментари! Кой какъв бил, пък какъв станал. А вие от кои сте? Коментирайте написаното, предложете нещо, допълнете нещо, поправете, ако има грешка....Изборите са за промяна! Нали всички искаме промяна. Май най-добре се справяме с - просташко, долно, мръснишко.
до комунист публикува:
09 Октомври 2015 | 14:05
"Нас червеното знаме роди ни.. - ле си е с червеното палто де, не ви е изменила много
Петър публикува:
09 Октомври 2015 | 14:01
Ета таа ле беше комуниска, оти па се е там, ета я вече незнам щее станува, драх му кожата, гладаш маж- па то отвътре женско, гледаш реформатор- па той цръвен, то май май всичко си дожда на мешката, проблемите на народо тръгнаа откато БКП се раздели на СДС и БСП, фани едните лупи в другите
Кире от долната маала публикува:
09 Октомври 2015 | 13:55
Каков е тоа некролог бе, тия фрет ле са умрели/да чува Госпочь/ катастрофа ле е имало - 20 човека наеднаж - да им ядете ушите бе пияри ле сте, пияни ле сте - така ле се огражда снимката на жив човек- пууу бе, за нищо не ве бива и вас и тия що ги сте снимали...
до гуша ми е дошло публикува:
09 Октомври 2015 | 13:49
Ли Любен Ф Лайн го нема вече- е дека е бе, леле тава там да не е щерката му Ф Лайна- тя че е та, убаво тече, наследство иска, тия складове иска работаа да пънаа гушиците, нема кее...е оти се сте кръстили реформа бе ле бехте патологичен съюз- щее стана, ли си викате че като си смените името та нече ве познаеме ле..... лелеле отдавнечка ви помнаа людето тия мазни мутри
Комунист публикува:
09 Октомври 2015 | 13:37
Та на тебе тука ле ти е мешката?Едно време не излизаше от БСП-то.
Хитър Петър публикува:
09 Октомври 2015 | 13:17
Затова ле те уволниха от лесохимията, оти много разбираш...една камара нарушения- дали от много разбиране или по-скоро некомпетентност, трепераа ви май на фрет там гащите от 9 - Пешо Белчев - местен депутат, честито

Добавете Вашия коментар

TOP