Като на война: 14 000 ченгета охраняват вота, 170 патрулки бдят над бюлетините

25 Октомври 2019 | 11:25
0 коментара
Криминално

14 000 полицаи ще следят за сигурността в деня на изборите на 27 октомври. Органите на реда имат задачата да следят не само за осигуряване на спокойното протичане на вота, но и за охраната на бюлетините при разнасянето им, както и за обезпечаването на самите секции, съобщиха от МВР.

В София освен избирателни комисии ще се охранява и Общинската избирателна комисия, която ще приема протоколите в зала "Арена Армеец". Именно там ще се намират трите приемателни пункта.

В столицата 170 патрулни коли ще ескортира бусовете с протоколи и бюлетините от секциите до спортната зала. Все още не е ясен броят на полицаите, които ще охраняват залата, но е ясно, че входът към нея ще бъде само един.

Специален щаб в МВР ще следи за пресичане на всички опити за купуване на гласове.

Хората, които са с изтекла, изгубена или изчезнала лична карта, ще могат да гласуват в изборния ден със специално удостоверение, като бюрата на МВР за издаването на този документ ще работят в събота и в неделя. Тези удостоверения обаче ще важат само през изборния ден, за да могат да упражнят правото си на глас, но не и за балотажа на 3 ноември. За тогава трябва да се издадат нови.

До този момент са издадени над 61 000 лични карти, а от 22 до 23 октомври са издадени общо 321 удостоверения.

Пожарната вече е издала предписания на комисиите как да обезопасят изборния ден, като са проверени 5145 обекта. Секциите в страната са 11 886, а тези с подвижна урна 181.

Над 2100 са регистрираните в ЦИК наблюдатели, които ще следят за грешки и нарушения на изборите. Международните организации са две – от общинския офис в естонската столица Талин и от ПАЧИС.

Българските НПО -та които ще имат свои представители са общо 13. От ЦИК напомниха, че в деня на изборите камерите в школата ще бъдат изключени от 07:00 до 20:00 часа, както на първи, така и на втори тур.

Общият брой на избирателите е малко над 6,227 млн. души, чужденците от ЕС с право на глас и с адрес у нас са 770.

Кандидатите, които се борят за местната власт са общо 36 251.

Най-голямата листа за общински съветници е в София, следвана от Пловдив, Благоевград и Шумен.

Добавете Вашия коментар

TOP