Катар с интерес да финансира седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

19 Май 2015 | 07:43
1 коментара
Бизнес
Катар с интерес да финансира седми блок на АЕЦ Козлодуй

Катар проявява интерес за инвестиции и финансиране в седми блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от правителствената пресслужба.

Това е станало ясно по време на срещата на премиера Бойко Борисов с шейха на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани.

"България иска да изгради нова ядрена мощност в Козлодуй, на площадката на съществуващата атомна електроцентрала. Там имаме изградени мощности още през 70-те години на миналия век, което ни дава предимството да разполагаме с готова инфраструктура и подготвени ядрени енергетици. След предсрочното закриването на първите 4 енергоблока, което беше условие за членството ни в ЕС,

България взе решение да изградим нов модерен реактор от най-ново поколение,

за да задоволим енергийните нужди на страната и успоредно с това да покрием най-високите екологични критерии", подчертал Борисов.

Премиерът обяснил, че България има подписано споразумение с американската компания "Уестингхаус" за доставка на реактор, но в момента страната ни търси стратегически инвеститор. Шейх Ал Тани поискал да предоставим на Катар подробна презентация с информация за параметрите на проекта.

В началото на април проектът беше замразен, след като "Уестингхаус" не потвърди финансово участие в проекта, каквото условие поставя българската страна.

Борисов и Ал Тани разговаряли и за възможностите за доставки на втечнен газ от Катар за България.

"За България е много важно да диверсифицираме доставките на газ. Работим усилено по изграждането на интерконекторните връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, с приоритет към връзката с Гърция. Това ще даде възможност да внасяме газ от терминалите за втечнен газ на гръцкото крайбрежие, защото преминаването на газови танкери през Босфора е невъзможно на този етап", заявил Борисов.

Катар има интерес за инвестиции в сферата на транспортната инфраструктура, енергетиката и земеделието, сочат още съобщенията на Министерски съвет.

По време на разговорите с ръководителя на направлението за бизнес развитие на Катарската инвестиционна агенция шейх Фейсал бин Сауд ал Тани е бил потвърден интересът на катарската страна за опериране на линията Доха-Варна. Предстои посещение на катарска делегация в България за проучване на конкретните възможности за развитие на пристанище Варна. Особен интерес от катарска страна има и за обучение и обмяна на опит с български специалисти в сферата на управлението на въздушното движение.

В сферата на земеделието Катар има интерес да внася агнешко и телешко месо. Българската продукция привлича внимание, защото е биологично чиста, без ГМО, станало ясно по време на срещата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е представила транспортния вертикален коридор Истанбул- България-Румъния. Отново е била повдигната и темата за строителството на пътя Русе-Свиленград, като и двете страни са декларирали интерес към изграждането на трасето.

Регионалният министър Лиляна Павлова в Катар
Регионалният министър Лиляна Павлова в Катар Източник: МС

България и Катар ще си сътрудничат в борбата с тероризма и незаконния трафик

на наркотични вещества, оръжия, нелегален трафик на хора и финансови и икономически престъпления, съобщи пък пресцентърът на МВР. За това са се договорили в Доха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министър-председателят и министър на вътрешните работи на Катар Н. Пр. шейх Абдула бин Насър бин Халифа Ал Тани.

Взето и решение за изработването от офицерите на двете страни на детайлна Пътна карта за прилагане на партньорството, което предвижда обмен на опит относно прилагането на законодателството в областта на борбата с престъпността, както и използване на информация за целите на оперативно-издирвателната дейност и дейността по разследване в областите от взаимен интерес.

Източник: Министерски съвет    

Добавени коментари

razlogenin публикува:
20 Май 2015 | 15:51
даве онодам ле да ви проста ле?туй е вапросо за магданосо.преебахме питомното се това даже идиво нее .много тъпо бе яко тапо.имаале представа кее се работи с маже в рокли наште измекяре.дека са тръгнали по нанадолнището.сигурно оти е най лесно.

Добавете Вашия коментар

TOP