Касираха частично вота в Банско

23 Ноември 2023 | 16:11
0 коментара
Политика
Благоевград
Касираха частично вота в Банско

Съдът в Благоевград пренареди новоизбрани съветници. Един от тях излиза от ОбС, тъй като при ревизия на бюлетините в няколко секции, се оказа, че има по-малко преференции от оспорилия изборите в Банско. Активистът от ГЕРБ Петър Сакарав е с повече глочни гласове отколкото съпартиеца му Иван Панчев, информираха от Административен съд-Благоевград.

Решението на ОИК-Банско е отменено в частта, с която е обявено разпределението на заявените предпочитания (преференции) за отделните кандидати по кандидатски листи на партиите, коалициите и местните коалиции, получили мандати, и подреждането на кандидатите – в частта на обявеното разпределение на предпочитанията за Петър Сакарев – кандидат за общински съветник от кандидатска листа № 7 ПП ГЕРБ, и в частта, с която Иван Панчев от листа № 7 на ГЕРБ е обявен за избран общински съветник.

Решението на административните съдии е мотивирано с проверка на изборните книжа в СИК№4 и СИК№7 в общ. Банско, при която са открити 6 броя неотчетени в протоколите преференции за жалбоподателя.

След съдебната ревизия на получените валидни преференции, жалбоподателят се подрежда в списък А, образуван от кандидатите с над 7% от гласовете за кандидатската листа. Останалите кандидати с валидни преференции под 7% от общия брой гласове за листата, запазват първоначалното си подреждане в листата и образуват списък Б. В случая жалбоподателят с 95 броя преференции се подрежда четвърти в списък А на кандидатите, подредени според най-високия брой валидни предпочитания. Заинтересованата страна Иван Панчев, обявен за избран общински съветник с оспореното решение, е първи в списък Б с 36 преференции, но при четирима кандидати от кандидатската листа на ПП ГЕРБ в списък А, включително жалбоподателят, които са избрани според отчетен преференциален вот, Иван Панчев не се смята за избран кандидат за общински съветник.

С решението си за частична отмяна, Административен съд – Благоевград връща изборните книжа на ОИК – Банско за обявяване на действителните резултати от гласуването за жалбоподателя. Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Добавете Вашия коментар

TOP