Каримански няма да оттегли кандидатурата си за шеф на БНБ. Изборът му - мисия невъзможна!

13 Април 2022 | 06:36
0 коментара
Политика
Каримански няма да оттегли кандидатурата си за шеф на БНБ. Изборът му - мисия невъзможна!

Любомир Каримански няма да оттегли кандидатурата си за шеф на БНБ, въпреки че три от 4-те партии в коалицията настояват за нова процедура и единна кандидатура, съобщи БНТ.

Каримански е решен да се състезава за поста гуверньор на БНБ сам със себе си след като кандидатът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров оттегли своята кандидатура.

"Не смятам, че ще се оттеглям. Първо искам да поздравя господин Гюров за държавническата му позиция. Ние сме абсолютно на едно мнение с него, че корупционният капитал в банковата и финансовата система трябва да бъде премахнат. Това е залегнало и в моята концепция. Разчитам на тясно сътрудничество със службите, разчитам на тясно сътрудничество с ЕЦБ.

Премиерът Кирил Петков отново призова за диалог, единна номинация и подкрепа от всички.

"Ние вярваме, че когато има конфликт за номинации много по-добре е да се отдръпне тази номинация, да се седне да се говори и да се избере една номинация, където цялата коалиция застава зад нея. В момента господин Каримански, както всички знаете, има подкрепата на един от четирите. Това не е според мен правилният начин да се взимат решения за толкова важни постове", каза Петков.

От "Демократична България" са убедени, че когато три от четирите формации в една коалиция не са съгласни с нещо, то това трябва да бъде чуто.

"Всеки има право на лична амбиция, но заради една лична амбиция или за едно лично желание ние да поставим управлението на страната на карта, да доведем до сериозно сътресение управляващото мнозинство в толкова кризисен момент - аз не мога да си го обясня това нещо", каза Христо Иванов.

Коалицията не е създадена за избора на управител на БНБ, заяви Любомир Каримаснки.

"Очаквам също така и всички онези, които уважават цялата тази процедура, да мислят за институцията БНБ надпартийно. Аз не мисля, че коалицията и изобщо коалиции се създават за един пост", коментира той.

Развръзката се очаква в пленарната зала в петък.

Каримански няма да получи подкрепата на ПП, БСП, ДБ, ГЕРБ и "Възраждане".

 

Зад него категорично застават само от ИНТ.

ДПС още не са обявили как ще гласуват. Но дори и да подкрепят Каримански, гласовете им няма да стигнат за избирането му..

 

„За да бъде едно предложение прието, трябва да са гласували повече от половината от последно регистрираните или съобразно последната проверка на кворума“, разясни преди дни председателят на парламента Никола Минчев.

 

При така изложените обстоятелства мисията „Любомир Калимански за оглави Народната банка“ изглежда невъзможна.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP