Каракачанов превзема с хитра врътка имотите на ВМРО

15 Юли 2023 | 14:43
0 коментара
Общество
България
Каракачанов превзема с хитра врътка имотите на ВМРО
В чудовищен скандал се е превърнал последният организационен съвет на ВМРО, проведен наскоро. А причината са опитите на уж оттеглилия се Красимир Каракачанов, иначе от години несменяем лидер на партията, нищо че е бил доносник на ДС, така да си оплете кошницата, че да заграби имотите на организацията.

А те, както сме описвали процеса, след реституцията им от „Сдружение ВМРО” са вкарани във „Фондация ВМРО”. И двете структури на практика се управляват от край време от едни и същи „войводи” начело със самия Каракачанов.




След фиаското на изборите той обаче беше принуден да се отстрани и сега председател на управителния съвет на „Сдружение ВМРО”, което от своя страна определя кой ще ръководи Фондацията с имотите, е Ангел Джамбазки.

Каракачанов сега правил тънки сметки директно да измести евродепутата от шефския пост. След като овладее управителния съвет на „Сдружение ВМРО”, той е вече с развързани ръце да определи ръководството на Фондацията. Крайната цел е с лично преданите си хора направо да я отцепи от Сдружението. И без това като политическа сила ВМРО е вече бита карта и никой не я търси за партньор, нито пък се съобразява с вижданията на нейните войводи. 

Стойността на имотите на ВМРО обаче расте като лавина. За целта Каракачанов направил тайна среща с избрани хора от ръководството на „Сдружение ВМРО". Поканени били само верните му протежета. Целта била да им набие в главите колко е важно той да стане председател на Сдружението, защото само така ще може да управлява и Фондацията. А тя, както вече обяснихме, се разпорежда с имотите, от чиито наеми идват големите пари на партията. Като следваща стъпка се планирало кръгът с Каракачанов да се обяви за чистото идейно крило, което работи за каузата на Македония, за разлика от „партийците“, които борят само за власт и депутатски места. Ако тази точка се реализира и Фондацията се окаже официално в ръцете на Каракачанов, опонентите му изпадат в немилост, остават на улицата и трябва да си търсят други източници на финансиране.

За плановете на почетния председател обаче научил съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов, обясняват запознати. Той публично разобличил тънките сметки на агент Иван на ДС. Избухнала мощна караница, придружена с неизбежните заплахи за разцепването на ВМРО и неясното бъдеще на партийните имоти. Обяснено било дори това, че за местните избори партньори на ВМРО из страната поставили изричното условие - без Красимир Каракачанов.

След подвизите му като военен министър и разкритията за паспортна мафия, партньори не искали да чуят за коалиции под негова егида.
Разправиите още не са приключили, но какъвто и да е изходът от тях, е ясно, че кризата в партията, която е със затихващи функции само ще се задълбочава. В същото време във ВМРО върви проверка от НАП. Можем само да гадаем с какви резултати ще приключи тя, допълват моментната картинка запознати.

Ако мечтите на Каракачанов да оглави Сдружението и да сложи официално ръка на фондацията с имотите се сбъднат, нищо чудно ВМРО да бъде наистина фалирана.
Първо, разбира се, ще бъде приключена самата Фондация, която формално ще продължи още известно време да имитира някаква културно-просветна работа, колкото за да се установят
официално приходите от наеми. Като остане без имотите си, „Сдружение ВМРО" съвсем ще заглъхне, понеже партията на войводите остава без източник на пари и те ще се разбягат по други „патриотични движения“, каквито има в изобилие.

„Фондация ВМРО" още в зародиша си явно е направена с перспектива в един момент имотите да станат частни. Тя е регистрирана от самия Красимир Каракачанов през 2003 г, при това в частна полза, което означава, че приходите от това недвижимо богатство могат законно да се използват по негово усмотрение понеже през годините той е несменяемият партиен бос. И това при положение, че той е бил агент Иван на Шесто управление на ДС. Сътрудничеството му с тайните комунистически служби дори не-се оказа пречка да стане и министър на отбраната на България, която да все пак е член на НАТО.

Едва пи старите войводи от ВМРО преди век са си представяли, че болшевишкият агент Иван ще оглави организацията да не говорим, че ще сложи тлъстата си ръка и върху имотите й. Когато тези сгради и земи са купувани и дарявани из цяла България, тогава благотворителните и културно-просветните братства, дружествата, фондациите и ефориите на македонските българи, които са ги управлявали, са били вписани в обществена полза. Благодарение на това, че тези хора са делили от залъка си, сега новоизлюпените войводи си осигуряват добър стандарт. А най-печалното е, че наследниците на онези, които са събрали това богатство, днес нямат никакъв достъп до него.

Запознати разказват, че от много време насам с парите на ВМРО лично се разпорежда основно Каракачанов и чат-пат неговият паж Юлиян Ангелов. При това уж оттеглилият се Каракачанов взема всеки месец по 1700 лв. заплата, разполага със служебна кола с шофьор, като всички разходи за тези екстри се плащат от ВМРО. Почетният председател не спира да се разкарва из страната, за да продава книгите си и да заплита интриги из местните структури.

Добри доходи инкасират и съратниците му Николай Кънчев и Васил Христов. Заедно с Каракачанов, те управляват сдружение „Македонско културно-просветно дружество Гоце Делчев“ също регистрирано уж с високо родолюбиви цели, но в частна полза. С цялото си нахалство Кънчев не напусна тази неправителствена организация, докато беше зам.-шеф на екологичното министерство, което е в разрез със закона и трябваше да доведе до оставката му.
Кой обаче уважава закона у нас. Аналогична ситуация навремето доведе до оставката на проф. Стоян Кушлев от Комисията по конфискации, понеже се оказа шеф на „Национална развъдна асоциация по овцевъдство“ и на някакъв „Царски ловен клуб“.

Сдружението, в което се подвизават Каракачанов, Васил Христов и Николай Кънчев, стопанисва апетитни имоти в София - сграда на учебно заведение, недалеч от Руски паметник, два магазина и имот на ул. „Искър“ № 6. Разбира се войводите не са извадили лични пари за тези придобивки, а са ги получили наготово от партията.

На „Искър“ №6 днес има паркинг и дори на него са адресно регистрирани над 1800 македонци
и албанци, за да получат български документи. Нищо, че когато ги вписват там мястото в обрасло с шубраци. За този терен през 2016 г. е имало разрешение за строеж на хотел, издадено на името на въпросното сдружение. Запозната казват, че строежът не е вдигнат заради ареста на „бате Харо" - скандалният шеф на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, който въртеше търговия с удостоверения за българско гражданство. Арестуваха го през 2018 г. и вече изминаха 5 години, но още го съдят…

Иначе имотите, на които е хвърлил око Каракачанов, са реституирани от ВМРО през 1992 г. по закона Лучников като преди това, в далечната 1946 г., са били прилапани от комунистите.
През 2003 г. обаче младият тогава  войвода, вкаран във ВМРО от самия Пенчо Кубадински, регистрира „Фондация ВМРО“ в Пазарджик въпреки, че срещу това са против влиятелни фигури като Иван Татарчев, Христо Матов, проф. Йордан Венедиков. Седалището е преместено  в София чак през 2013 г. Във фондацията са вкарани огромни сгради и терени в центъра на София, Банско, Дупница, Благоевград, Варна – из цяла България.
Най-скъпият имот е Македонският дом на „Пиротска“ 5, където е седалището на ВМРО.

Може само да се предполага какви доходи носят на войводите наемите от тези имоти и дано проверката на НАП най-после да ги разкрие. Впрочем информацията за парите винаги е крита старателно от редовите членове на ВМРО. Заради това избухват скандали на няколко конгреса на партията, стига се до отлюспвания и т.н.

Вижда се обаче, че с парите от наемите, шефовете на ВМРО си осигуряват луксозни служебни коли, лични шофьори и охрана, бълват се и луксозни книги, написани от партийния елит.
Разбира се, официалното обяснение е, че с парите от имотите се насърчава българщината в Македония и Западните покрайнини.

Красимир Каракачанов пък винаги е подчертавал, че не е продал нито един имот на организацията, а е закупил и нови, които също са вкарани във „Фондация ВМРО“.
Източник: Уикенд / снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP