Каракачанов е дал само за "военна инфраструктура" над 226 млн. лв. директно, без конкурс

04 Юни 2021 | 08:18
0 коментара
Бизнес

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов е изпратил в прокуратурата материали, касаещи евентуални закононарушения на неговия предшественик Красимир Каракачанов и неговия екип, обяви самият той пред журналисти днес.

Данните са на базата на одитна проверка, извършена в главна дирекция "Инфраструктура на отбраната". За 2018 и 2019 г. тя е приключила, а в момента тече анализ на информацията и за миналата година, който ще финализиран максимум до седмица. Проблемът с проектите по линия на военната инфраструкура е сериозен, тъй като предишното правителство отпусна целево 300 млн. лв. (по 100 млн. лв. годишно) за строителни работи и модернизация на авиобаза "Граф Игнатиево" във връзка с приемането на въоръжение на новите щатстки изтребители F-16 Block 70.

Как се дотира строителният бранш

Оказва се, че над 90% от поръчките, които са възлагани от въпросната структура, са минали директно, без търг или конкурс. "Това е окей съгласно закона, но в случая дори не е извършена пазарно проучване, т.е. не са водени разговори или консултации с други евентуални изпълнители. Въпросните поръчки са възлагани директно на конкретна фирма", коментира Панайотов, добавяйки, че имената на компаниите доста често се повтарят. "Материалите за 2018 и 2019 г. са изпратени както до Агенцията за държавна финансова инспекция поради съмнение за нарушаване на финансовата дисциплина и прилагането на Закона за обществените поръчки, така и до прокуратурата поради съмнение за практики, противоречащи на приложимите закони и договорни клаузи и липсата на контрол по изпълнението на договорите", обобщава служебният министър. Той обаче отказа да споменава каквито и да е конкретни имена на компании, преди да има решение на държавното обвинение по въпроса има ли престъпление или не.

Добавете Вашия коментар

TOP