Караджов: Нямаме никакви строителни гаранции за магистрала „Хемус“

20 Май 2022 | 12:08
0 коментара
Политика
Караджов: Нямаме никакви строителни гаранции за магистрала  Хемус

Министър Гроздан Караджов е на посещение в Бургас. Пред журналисти той коментира за какво са използвани парите от специалната сметка за строителството на магистрала “Хемус” 

Той обясни, че когато е стъпил в длъжност по сметката не е имало пари, защото по времето на служебното правителство е имало недостиг на средства и те са били изтеглени временно.

“При формирането на новия бюджет се разбрахме, че когато казуса с “ин хаус” процедурите бъде разплетен, с постановление на Министерски съвет ще сложим достатъчно средства. Тъй като не е решен този касус, съответно там няма и средства”, обясни той.

Караджов каза, че специалната сметка се налага, защото така е започнало строителство на “Хемус” още преди 5 години. Относно твърденията на ГЕРБ, че в сметката е имало над милиард, той подчерта, че по сметката е имало около 490 млн. лв. през лятото наминалата година и точно тези пари са взети за компенсации за цените на тока.

“Веднага щом се реши проблема с “ин хаус” процедурите, но така или иначе не може да продължи по тях, защото най-малкото нямаме никакви строителни гаранции за тази магистрала.

“Кой носи гаранциите в момента за магистраката и кой строи? Строят го частни фирми, които са пренаети от държавното дружество “Автомагистрали”, но гаранцията се носи от държавното дружество, тоест от нас”, допълни той. “Ние си плащаме и ние си носим гаранциите – това не добре и затова ги няма и парите“, допълни той.

“Всеки момент се очакваме специалното юридическо становище за рисковете, които могат да се случат при евентуално прекратяване на договорите за “ин хаус”.

Добавете Вашия коментар

TOP