Карадайъ: Ключът за решаването на проблемите пак е в ДПС

10 Септември 2022 | 18:16
0 коментара
Общество
Карадайъ: Ключът за решаването на проблемите пак е в ДПС

В емоционална реч на предизборна среща в Каолиново председателят на ДПС Мустафа Карадайъ изрази възмущение от властващото в момента в българската политика противопоставяне, каквото почти не е имало в историята на българската демокрация.

 

„През 1989 г. българската демокрация тръгна от този площад в Каолиново. Както и кметът отбеляза днес, ако ние от този площад сега представяме кандидати за народни представители в демократична България, да бъдат избирани по демократичен път, то на този площад преди 33 години се стреляше“, припомни Карадайъ събитията от т.нар. „възродителен процес“.

„Този площад вие в Каолиново, в Делиормана, ние в България платихме много висока цена, за да дойдат демокрацията и свободата в България. Затова ние сме длъжни да бъдем гарантите и защитниците на демокрацията и свободата в България, и ще бъдем такива“, обеща лидерът на ДПС.

Той припомни, че когато падна комунистическия режим ДПС бе първата партия, която се регистрира в България. „И съвсем естествено е кметът да казва, че вече 32 години ДПС е единствената партия в общината. И така трябва да бъде. Всички колеги преди мен говореха с грижа за хората, за бъдещето на всички български граждани, с грижа за нашата родина, с грижа за нашите деца и внуци. Така докарахме демокрацията“, каза Мустафа Карадайъ.

Той призна, че е изгубено време и че е трябвало да се създадат онези икономически условия в България, онзи висок жизнен стандарт, че гражданите на страната да останат в нея. Да не се случва както в 1989 г., когато 360 хил. души са били експулсирани от страната, или както в началото на 90-те години, когато също толкова са се ориентирали към чужбина. А и днес на година над 50 хил. напускат България, разкри Мустафа Карадайъ.

„Трябваше да създадем онези нормални икономически условия, да имаме достоен живот, онзи стандарт на живот, за да няма нужда да търсим препитание в чужбина. За това още 1991 г. нашият почетен председател д-р Ахмед Доган начерта приоритетите на България. Каза: „Мястото на България е в Европейския съюз, но пътят към ЕС минава през членството в НАТО." Тогава другите партии не бяха съгласни, положихме много усилия за да стигнем до съгласие на политическите сили за членството в НАТО. Много труден път“, спомни си Карадайъ.

Той разказа как страната ни е подала заявленията за членство в ЕС и НАТО, и как сме влезли в двете организации когато ДПС беше в управлението на страната. „Поставихме България на релсите да се развива ускорено. На ценностно-политическия избор който ние направихме. И НАТО, и ЕС са ценностни съюзи, без демокрация няма как да бъдем членове на НАТО и ЕС. Затова, като докарахме демокрацията в България, за ускорено икономическо развитие сложихме релсите на НАТО и на ЕС“, каза лидерът на ДПС.

 

Двадесетте години до от 1989 до 2009 са преминали при много мъки и лишения. „След 2009 ние българските граждани може би решихме, че демокрацията е даденост и няма нужда да се грижим за нея. Обаче през 2009 г. в българския политически живот се настаниха омразата, противопоставянето, разделението и арогантността“, възмути се председателят на Движението и добави, че са започнали да се рушат държавността и демокрацията, и се е стигнало до 2016 г., когато ДПС трябваше да започне да призовава за възстановяване нормалността в България.

„Мотото ни беше: „Да възстановим демокрацията! Да възстановим държавността!“ От 2016 г. наша цел е възстановяването на държавността, което означава диалог между институциите, между политическите партии , между парламентарните групи, между управляващи и опозиция, между политиците и хората, диалог между институциите. Диалогът означава нормалност. През 2017 г., когато включиха националистите във властта, тогава взехме решение за демонтаж на модела ГЕРБ, на модела на омразата, разделението, противопоставянето, арогантността, налагането от позицията на силата“, недоволства Мустафа Карадайъ, за когото от основна важност са „спазването на правата и свободите на хората, и разбира се законите“.

„Така се стигна до 2020 когато започва политическата криза. Имаше едни протести – хората протестираха, искаха промяна. Да, и ние искахме тази промяна доста преди това. И в един момент какво се получи? Дойдоха през избори едно случайни минувачи, които не познават проблемите на хората. Казаха демонтаж на модела ГЕРБ. Чули го отнякъде. Но за тях какво представляваше? Смяната на ГЕРБ представляваше реваншизъм омраза противопоставяне разделение, червени линии“, каза Карадайъ и попита дали това не е същият модел, но с други изпълнители, още по-лоша версия на модела ГЕРБ, заради което управляващите са се самосвалили.

„Политика и управление с омраза не може да се прави, няма просперитет в разединено общество. Ние го знаем от историята. От там си учим уроците. Демокрацията означава права и свободи, и закони. Просперитет има само в обединено общество. Демокрацията означава правила, свободи и закони. А не някой да си позволява да дойде да узурпира властта чрез нарушение на конституцията. И нарушаването на конституцията и законите на страната да ги представя като патриотизъм едва ли не. Клетвопрестъпничеството да го представя като героизъм. А лъжата да стане норма на управление“, обясни Мустафа Карадайъ.

Според него днес живеем в множество кризи – икономическа, социална, ковид, енергийна, но има и друга криза - „комшията гори“, което усложнява ситуацията. А най-голямата криза е политическата. „Ние сме от 13 години в политическа криза. 2009 дойде едно управление, не изкара цял мандат, следващото, което дойде, беше около година и половина, следващото пак не изкара пълен мандат. Търпяхме дълго време за да стигнем до 2021-ва – три избора поред и едни шмекери, и едни лъжци които не познават България да имат възможността да се настанят във властта с лъжа и нарушаване на закони“, разгневи се лидерът на ДПС.

Според него „този лукс не можем да си го позволим повече“. Без да се реши политическата криза, няма как да се решат другите кризи. „Дошло е време да кажем: „Безкрайно търпение няма“. Дойде време за обединение, дойде време да кажем: „Стоп на омразата, разделението и противопоставянето.“ Ние там ви изпращаме, за да сте в помощ на хората и бизнеса, и за да се развива страната, а не да се карате и да чертаете разделителни линии“, предупреди Карадайъ.

„ДПС е номер едно от гледна точка на експертиза и на опит. Ключът за решаването на проблемите пак е ДПС. И друга поговорка: „Всевишният дава, но в кошара не вкарва.“ Ние имаме късмета и шанса да сме номер едно. Да си свършим работата и да имаме трима народни представители, нека да изпреварим Търговище, и Шумен да е номер едно, защото съм водач на шуменската листа“, обърна се председателят на ДПС към хората. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP