Карадайъ: ДПС ще бъде част от мнозинството, което ще излъчи следващия редовен кабинет

04 Февруари 2023 | 09:11
0 коментара
Политика
Карадайъ: ДПС ще бъде част от мнозинството, което ще излъчи следващия редовен кабинет

Едно от решенията ни ДПС да се яви само на избори. Ние отиваме на едни ненужни парламентарни избори". Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в "Панорама" по БНТ.

 

Той обясни, че трябва да се научим на коалиционна култура, която през последните години е създала партиен егоизъм. В 48-ото народно събрание пък ДПС не е лепяла етикети на добри и лоши.

 

Каква ще бъде формулата за съставяне на редовен кабинет след изборите? 

Политическите партии, ако застанат откровено пред избирателите със своите програми, без да играят на "лоши" и "добри", без месианство, ако видят различното в опонента и го приемат, това ще бъде добра предизборна основа, на която след вота на 2 април, в зависимост от резултатите, ще може да се направи редовен кабинет, заяви Карадайъ.


България има нужда час по-скоро от редовен кабинет, каза още той.

Изборните резултати ще дадат формулата на следващото управление. Нека да ги видим, подчерта лидерът на ДПС.

 

И изрази категоричното си убеждение, че Движението ще бъде част от мнозинството, което ще излъчи редовно правителство в 49-ото НС.

 

Още 1991 г. почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган очерта пътя за развитието на България. През 2004, когато участвахме във властта, България стана член на НАТО, а през 2007 г., когато отново бяхме във властта, страната ни влезе в ЕС. Струва ми се, че сега по естествен път идва ред пак ДПС да участва във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната, заяви Карадайъ.

 

На въпрос за санкциите "Магнитски" Карадайъ отговори, че ДПС не бяга от темата.

 

"Става въпрос за административна санкция, която има своето действие на територията на САЩ и която Делян Пеевски обжалва в американския съд. От друга страна решенията на финансовото министерство в България по темата бяха обявени за противозаконни.

 

Ние от ДПС направихме абсолютно всичко, за да се изследват и разследват обстоятелствата около тази санкция, и получихме документи с подписите включително на тогавашния премиер Кирил Петков, в които се декларира, че срещу г.н Пеевски няма нищо. Една от темите бяха т.нар. "златните паспорти". Ние направихме възможното законът да се промени и всеки един конкретен случай да бъде разследван. В резултат не излезе името на г-н Пеевски, а излязоха имената на други лица", каза Карадайъ.

 

След сигнал на ДПС и направено разследване прокуратурата повдигна обвинения на бившия шеф на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

 

От друга страна обаче по скандала Нексо имаме разследване на американската прокуратура, признаване на вина и десетки милиони долари санкции, подчерта Карадайъ в отговор на въпрос за криптоаферата.

 

Лидерът на ДПС съобщи, че ако Делян Пеевски получи достатъчно номинации в ДПС ще бъде част от листите на Движението и от парламентарната му група в 49-ото НС.

 

Изборните резултати ще дадат и формулата за следващо управление. ДПС ще бъде част от мнозинството, което ще излъчи следващия редовен кабинет, каза още той.

Политическите партии да застанат откровено пред избирателите, без да чертаят разделителни линии, без да играят на месианство, без задължително да лепят черни етикети на своите политически опоненти, за да може след изборите да се направи редовен политически кабинет, от който България има нужда, каза още той.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP