Кандидатът за президент Ивайло Калфин в Благоевград: Готов съм да бъда президент, за да променя държавата, а не за да получа заплата

20 Октомври 2016 | 22:14
4 коментара
Политика
Кандидатът за президент Ивайло Калфин в Благоевград: Готов съм да бъда президент, за да променя държавата, а не за да получа заплата

Да, аз искам да бъда президент и съм готов да бъда президент, за да променя държавата, а не за да получа заплата. Това каза в препълнена зала на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград кандидатът за държавен глава на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ” Ивайло Калфин, предаде репортер на Pirinsko.com.

 На въпрос, свързан с това, как да върнем хората, които са емигрирали от България, заради многото корупция и проблеми, Калфин заяви, че също познава много българи, които живеят в чужбина там им е работата, там се раждат децата им, но България си остава тяхната родина.

„Аз не искам да бъда президент на страна, в която има корупция, олигархични кръгове и със статистика, като тази, която излезе вчера от Централната Банка, че за последната една година инвестициите в България са намалели с 1/3. Икономиката се върти само около обществените поръчки и европейските пари. Да, това са фактите, но ние всички трябва да ги променим, а това ще стане, когато всеки върши това, което би могъл да свърши в тази посока, когато човекът работи качествено, когато всички участваме“, заяви Калфин.

Той подчерта, че от всички нас зависи кой ще бъде избран, защото всяка една машина за избори, каквато за изградили ПП ГЕРБ в момента не може да се справи с масовото гласуване. „Тогава, когато хората масово се ядосат и излязат да гласуват, то тогава не може да ги спре никой“, добави Калфин.

По отношение на това какво би могъл да направи за Благоевград, ако стане президент Калфин заяви, че от срещата му с хората в града е разбрал, че има много проблеми, които биха могли да се разрешат с общи усилия и добави, че има идея, ако стане държавен глава всеки месец в различни градове от страната да прави срещи с хтората, на които да обсъждат актуалните теми и проблеми, които ги вълнуват.

"Имам самочувствието, че познавам добре президентската институция и външните ни партньори. Tой изрази благодарността си към всички 7 партии, които са подкрепили кандидатурата му, защото имат обща визия за развитието на България. Благодаря и на проф. Халачев, че се съгласи да влезем заедно в тази битка. Той е много познат в света, а и в България, освен това е известен с многото патриотични филми, които е направил, както и с позицията му на ректор на НАТФИЗ, от където излязоха много добри български актьори през последните години”, каза още кандидатът за президент Ивайло Калфин, като добави, че няма друг в цялата кампания като проф. Халачев.

„С всички, които работим в кампанията сме създали един професионален екип. От там нататък сме във вашите ръце. Най- хубавото е, че президентът не го назначава някой, а го избира българският избирател. Убеден съм и винаги съм вярвал, че най-разумният в България е колективният разум на българския избирател, тогава когато не седи вкъщи, а излиза и пуска своя глас”, заяви Калфин.

Той коментира, че винаги и той, и проф. Халачев са заставали пред хората и ще продължат да го правят. „Нас ни крепи надеждата, че в България може да живеем по-добре”, допълни Калфин.

"Много е тъжно когато не знаем каква е функцията на държавния глава. Тогава, когато институцията на държавния глава е невидима и тя изчезне, когато хората не знаят за какво им служи, а ние вървим към този вид общество, в което никой на никого и за нищо не вярва. Това е общество, в което хората нямат увереност, че нещо зависи от тях“, коментира Калфин.

По думите му обществата, които чакат да се появи бащица или майчица, или някой друг от някъде и да реши всички въпроси никога не са жизнени и не вървят напред. „Държавният глава трябва да бъде много различен от това, което Росен Плевнелиев прави, казвам го с голямо уважение към него. Той беше добър министър и успешен президент, но тук говорим за една строго определена длъжност. Това го казвам под строгия поглед на Георги Първанов, който 10 години беше държавен глава на страната и единственият два пъти преизбиран. Той знае смисъла на това държавният глава да разбира какви са проблемите на държавата и да впряга целия авторитет на институцията, за да се решават те. За мен президентът не е някаква фигура, която стои някъде в големия кабинет, снима се с известни гости и чете новогодишни приветствия. Не това е най- важното в работата му “, каза Калфин.

Той подчерта, че днес Сандански чества 104 години от освобождението си.

„Преди няколко дни турският президент в родният си град на откриването на учебната година в изнесе реч, в която за пореден път извади от прахуляка претенциите за Велика Турция. Той говори, че 80 милиона турци в Турция трябва да се грижат за стотиците милиони в чужбина, извън страната, за националния договор от 1920 г. След това започнаха тълкования във вестниците, че този национален договор предполагал референдуми на различни места и границите каквито са днес не било задължително да останат така. Ще кажете някаква реч, в някаква турска провинция. Само, че тази реч не е единствена. Преди няколко години турският външен министър тогава обяви, че на Балканите имало мир само когато са били в рамките на Османската империя и никога повече. В България нямаше никакъв отзив. Аз бях евродепутат и се опитах нещо да приказвам не се чу много, освен в ЕП“, каза Калфин.

Той подчерта, че иска държавен глава, който да отговори на турския държавен глава.

„Днес ти да поставиш под съмнение държавните граници е подклаждане на конфликти“, заяви Калфин.

"Аз очаквам от държавния глава да реагира адекватно и да ни кара да сме горди, че сме българи. Ние трябва да се чувстваме горди, че сме българи не само от историята. Историята ни е прекрасна и културата ни е прекрасна, но ние и от съвремието трябва да търсим и да черпим поводи да се чувстваме горди, че сме българи“, каза Калфин, като подчерта, че настоящата кампания е златна среда за всякакви „фили“ и „фоби“, които за пореден път връщат това деление.

„България преди години беше уважавана страна. Идваха да ни питат за мнението ни и да ни търсят подкрепата за да се случи нещо, а ние го правихме не за да се правим на велики, а защото ние българите имаме интерес да живеем със съседите си задружно“, каза Калфин.

По думите му със съседите си търсим икономика, образование, търговия, инфраструктура, енергетика.

„Това, което събира региона заедно. Това е само години след войните в Югославия, в които бяха сблъскани етнически и религиозни общности. Видяхме какъв е резултатът. Същите като войните в Близкия Изток. Не става въпрос да се плашим и да си играем със страховете на хората, а напротив това е принципната позиция на България да бъде авторитетна и то в региона“, каза Калфин "Фигурата и институцията на президента е тази, която трябва да поставя въпросите и да търси решение. Той трябва да настоява и при промените в правителствата да оставя фокуса върху важни проблеми“, обясни Калфин.

По думите му в България не трябва да има конфликт между отделните институции, а президентът трябва да работи с всички и да търси тяхното сътрудничество, без да мълчи.

„Основната ми критика към настоящата президентска институция е, че си мълчи, за да не нервира министър-председателя. Не ни трябва безличен президент “, каза Калфин.

По думите му това е най- високата политическа длъжност и всички трябва да го уважават.

Георги Първанов, ПП АБВ: Ивайло Калфин е блестящ дипломат и политик, който няма нито едно петно върху политическата си карира

Ивайло Калфин е блестящ дипломат и политик, който няма нито едно петно върху политическата си карира. Това каза в Благоевград председателят на политическа партия АБВ Георги Първанов.

Той коментира, че би го поставил на нивото единствено на Ирина Бокова. „Ивайло Калфин не е паркетен дипломат, а такъв, който решава проблеми. На нас ни е нужен именно президент, който да решава проблеми”, каза още Първанов.

Той добави, че добрият президент трябва да познава проблемите, да бъде социално ангажиран, но и да взима информирани решения.

„Познавам Калфин повече от 20 години. Това е време, в което той се е развивал, за тези 20 години аз не знам едно петно да има върху неговата политическа кариера. Той е единица мярка за почтеността в българската политика. Той е свестен човек и смятам, че такъв трябва да е българският президент. За това на 6 ноември трябва да гласуваме с номер 15”, заяви Първанов.

Той коментира, че президентът е важен социален посредник при решаването на проблеми. Според Първанов, твърденията, че президентът няма правомощия са просто внушения, които целят да намалят избирателната активност. „Президентската институция има значение. Президентът може и ще бъде важен коректив на изпълнителната власт и парламента. Президентът трябва да е готов да поеме отговорност дори за непопулярни действия от страна на парламента”, допълни Първанов.

Твърдя, че Ивайло Калфин е най-доброто, което можехме да предложим и предложихме.

На въпрос защо преди обявяването на кандидат – президентската двойка на ПП АБВ са се водели преговори с БСП за обща кандидатура той отговори: „Длъжен съм да припомня, че номинациите от страна на АБВ бяха за двама души. С известна нескромност мога да кажа аз - Георги Първанов и Ивайло Калфин. Далеч преди да влезнем в преговори, ние издигнахме тези двама души. Аз твърдя, че Ивайло Калфин е най-доброто, което можехме да предложим и което предложихме. Влезнахме в преговори, защото искахме да им единна левица и център. Единна опозиция срещу ГЕРБ. Участвахме възможно най-коректно в тези преговори, но от "Позитано" ни отговориха агресивно. Понеже не стана идеята за силна кампания, чрез единна лявоцентриска коалиция, ние отидохме към другия вариант – силна кампания, чрез силен кандидат за президент“.

Първанов коментира и нереализирането на тройния енергиен шлем, като каза, че за този провал отговорност носят 6 правителства назад.

„От Сергей Станишев на тройната коалиция, който не направи необходимото, за да станат тези проекти необратими, през двете правителства на Бойко Борисов, през две служебни правителства, през това на Орешарски. Всяко едно от тези правителства даваше своя принос за провала на тези три значими енергийни проекти. Аз твърдя и съм готов да споря, че никой не е договарял по значим инвестиционен пакет от проекти в тези над 20 години български преход. Ако не им харесва този енергиен проект, то нека измислят нещо друго, но да е всека така силно“, добави Първанов.

Той заяви, че АЕЦ „Белене“ е изключително необходим за България по няколко причини.

„Първо заради енергийната дългосрочна сигурност, второ, защото става дума за едно високо енергийно производство – ако ние искаме да сме модерна нация, то ние трябва да се захванем с нещо подобно, което да дърпа българската икономика. Ами Южен поток? Две тръби от които печелим всяка година по 500 милиона само от това, че тече някакъв газ. Същите тези правителства, без да споря кое е по-виновно, подариха тройния шлем на Ердоган, заяви Първанов.

Той коментира и това, че ако Ивайло Калфин не бъде избран за президент има голяма вероятност България да изпусне „последния влак“ и изрази надежда, че на втория тур ще получат мощна подкрепа за кандидат-президента Ивайло Калфин.

За представянето на кандидат-президентската двойка в Драматичен театър "Никола Вапцаров" дойдоха президента Георги Първанов, политическите партньори от партията на Зелените Владимир Иванов, Любен Дилов -син, общинският председател на АБВ Владимир Елезов, областният лидер Димитър Атанасов, както и лидери на общински партийни организации от цялата област Благоевград.

Кандидатът за президент Ивайло Калфин в Благоевград: Готов съм да бъда президент, за да променя държавата, а не за да получа заплата
Кандидатът за президент Ивайло Калфин в Благоевград: Готов съм да бъда президент, за да променя държавата, а не за да получа заплата
Кандидатът за президент Ивайло Калфин в Благоевград: Готов съм да бъда президент, за да променя държавата, а не за да получа заплата
Кандидатът за президент Ивайло Калфин в Благоевград: Готов съм да бъда президент, за да променя държавата, а не за да получа заплата
Кандидатът за президент Ивайло Калфин в Благоевград: Готов съм да бъда президент, за да променя държавата, а не за да получа заплата
Кандидатът за президент Ивайло Калфин в Благоевград: Готов съм да бъда президент, за да променя държавата, а не за да получа заплата
Кандидатът за президент Ивайло Калфин в Благоевград: Готов съм да бъда президент, за да променя държавата, а не за да получа заплата
Кандидатът за президент Ивайло Калфин в Благоевград: Готов съм да бъда президент, за да променя държавата, а не за да получа заплата
Кандидатът за президент Ивайло Калфин в Благоевград: Готов съм да бъда президент, за да променя държавата, а не за да получа заплата

Добавени коментари

СТЕФАН З публикува:
21 Октомври 2016 | 15:49
ВАЛЬО СМИЛЕНОВ, ПАК Е СМЕНИЛ ПАРТИЯТА, ТОВА Е 10-ТА ВЕЧЕ, ХВАНИ СЕ С НЕЩО ГРАДИВНО, СТИГА СИ ОБИКАЛЯЛ ОТ ПАРТИЯ НА ПАРТИЯ , ВЕЧЕ НЕ СИ ИНТЕРЕСЕН !
1234 публикува:
21 Октомври 2016 | 15:45
тези хора са заради Дончо Тодоров, Радев ще бъде новият президент , от тези хора повече от половината няма да гласуват за продажната партия АБВ !
койчо публикува:
21 Октомври 2016 | 12:45
Какво абв, какви пет лева? Това е събирано от кол и въже, за да има стотина човека в залата. Марин е прав, че ги няма тези, които създадоха абв в региона, но това ще се разбере на изборите. Гоце и Елезов ще се ухапят за задните си части.
марин публикува:
21 Октомври 2016 | 07:30
виждам много от привържениците на екип виждам много подръжатели на общинските съветници от групата на дончо виждам валери смиленов там беше и валери байрактарски но не видех членовете на абв които са гласували за абв и наброяваха към 400 човека никой от милиционерската партия на първанов не пита къде е адвокат спас велков къде е адвокат мановски къде е бунтарката люси манова абв в благоевград няма от сега мога да им кажа че ще имат не повече от 1 700 гласа новият президент ще бъде генерал радев

Добавете Вашия коментар

TOP