КАНДИДАТЪТ ЗА КМЕТ ЛЮДМИЛА КОСТАДИНОВА ПРЕДСТАВИ ПРОГРАМАТА СИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

16 Юни 2021 | 07:42
1 коментара
Общество

КАНДИДАТЪТ ЗА КМЕТ ЛЮДМИЛА КОСТАДИНОВА ПРЕДСТАВИ ПРОГРАМАТА СИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД  "За мен Благоевград е кауза"-каза тя

Програмна стратегия

За развитие на община Благоевград

Икономическо развитие

 ЦЕЛ: Чрез икономически инициативи и залагане на дългосрочна стратегия да превърнем  община Благоевград в промишлен център и да увеличим доходите на населението.

Приоритет :Възраждане на икономическата мощ за осигуряване на  благосъстоянието и повишаване стандарта на живот на жителите на общината,чрез осигуряване на нови работни места.

Приоритет : Създаване на благоприятни и привлекателни  условия за нови инвестиции,чрез обособяване на нова индустриална зона.

Приоритет :Съдействие на бизнеса за реализация на проекти в икономически зони или други избрани от тях терени подходящи за стопанска дейност,чрез данъчни и финансови привилегии, съкращаване сроковете за административни услуги,съдействие при изкупуване на частни терени и др.

 Приоритет : Привличане на потенциални инвеститори в областта на IT технологии и екологично чисти производства,чрез формиране на професионален екип от специалисти към общината за анализ,проучване,подбор и офертиране на подходящи фирми.

Приоритет : Създаване на общински фонд за подпомагане и развитие на малкия и среден бизнес и стимулиране на земеделието.

Приоритет: Създаване на земеделска борса /общинска собственост/,която да гарантира изкупуването на земеделската продукция на местните производители.Увеличаване на относителния дел на зеленчукопроизводството и животновъдството.

Приоритет: Честни,справедливи и прозрачни обществени поръчки.

Приоритет:Големи обществени поръчки да бъдат разделени между няколко фирми,което ще осигури работни места на повече хора и ще съкрати сроковете за изпълнение.

Приоритет: При избиране изпълнителите на обществени поръчки с приоритет винаги да бъдат местни фирми.

Приоритет: Развиване на публични-частни партньорства.

Приоритет: Промяна в ролята на общината като икономически активен субект,чрез създаване на нови общински дружества, генериращи приход в местния бюджет.

Териториално устройство

ЦЕЛ: Изграждане,подобряване и поддържане на инфраструктурата в Благоевград и селата.

КАНДИДАТЪТ ЗА КМЕТ ЛЮДМИЛА КОСТАДИНОВА ПРЕДСТАВИ ПРОГРАМАТА СИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД  снимка 2

 Приоритет: Спешен ремонт на асфалтовата настилка на улици и булеварди в Благоевград. Ремонт на тротоарите.

Приоритет: Асфалтиране,осветление и тротоари на неасфалтирани улици в жилищните  кварталите „Струмско“,“Освобождение“ и др

Приоритет: Поставяне на временен сфетофар на кръстовището между бензиностанция ОМV и стария гробищен парк

 Приоритет: Изграждане на нови паркоместа / както и асфалтиране на вече съществуващи такива/ и градинки в междублоковите пространства в кварталите.

Приоритет: Ежедневно поддържане /почистване и озеленяване/ на пространствата между блокове и сгради,чрез преструктуриране на общ. дружество „Биострой“.

Приоритет: Възстановяване на общинския разсадник и оранжерии

Приоритет: Спешно асфалтиране и разширяване на паркинга пред поликлиниката и изграждане на нов.

Приоритет:Обновяване и асфалтиране на улиците в селата на община Благоевград. Изграждане на детски площадки.Поставяне на осветление.

Приоритет: Спешен ремонт и изграждане на ВиК мрежа и канал в Благоевград и селата.

Приоритет: Ремонт и рехабилитация на междуселищните пътища, както и пътя Благоевград-м.Бодрост.

Приоритет: Продължаване санирането на жилищни сгради.

Приоритет: Поддържане и облагородяване на коритото на р.Бистрица за отдих и разходки.Реставриране на парк „Ловен дом“ и „Розариума“.Ремонт и обновяване на Градската градина и парк „Бачиново“.Осигуряване на адекватно видеонаблюдение и жива охрана /с опция за съдействие от доброволци/.

Приоритет: Спиране на презастрояването.Пълна забрана на строителство в зелени площи и паркинги.

Приоритет: Изграждане на нов голям православен храм с паркоместа и градини в парк „Македония“.

КАНДИДАТЪТ ЗА КМЕТ ЛЮДМИЛА КОСТАДИНОВА ПРЕДСТАВИ ПРОГРАМАТА СИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД  снимка 11СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

ЦЕЛ: Активни мерки за подобряване на социалната политика.

Приоритет: Облекчаване и намаляване на изискванията за получаване на социални помощи и общински жилища за нуждаещи се семейства.

Приоритет: Създаване на социална трапезария за целогодишно ежедневно осигуряване на топла храна на социално слаби граждани и семейства.

Приоритет: Подобряване и финансиране на  услугите ,,Социален асистент“ и ,,Домашен помощник“ за хора с увреждания.

Приоритет:  Премахване на таксите за предучилищна детска градина,подобряване материалната база в яслите и детските градини и осигуряване на изворна/трапезна вода за децата.

Приоритет: Модернизиране на здравните кабинети в детските градини и училищата.

Приоритет: Бързо и ефективно решение на проблема с бездомните животни,чрез контрол,подобряване на условията в места за приютяване и изграждане на нови такива.

Приоритет: Ремонт и модернизация на зоопарка.

Приоритет: Защита на обществения интерес и потребности пред частния при използването на природните ресурси.

Приоритет: Ефективно използване на минералните води в община Благоевград /Сулфидни нискоминерализирани води съдържащи сероводород.Препоръчително е да се прилагат по предписание на лекар балнеолог/. Изграждане на общински басейни за СПА, балнеолечение и профилактика на заболявания.

Приоритет: Активни действия в предотвратяването и лечението на наркотични и алкохолни зависимости.

Приоритет: Иницииране и подпомагане на инициативи за ограмотяване на деца и юноши /и техните родители/,относно здравословно хранене,емоционална интелигентност,финансова култура и други.

Приоритет: Осигуряване на ежемесечна финансова помощ /стипендия/ за талантливи деца в областта на спорта,науката и културата.

Приоритет: Безплатен градски транспорт за инвалиди и пенсионери.

Приоритет: Развитие и подкрепа на доброволчеството.

Приоритет: Оказване на съдействие от Общината на университетите в Благоевград за осигуряване практика на студентите и връзки с бизнеса.

КУЛТУРА,СПОРТ И ТУРИЗЪМ

ЦЕЛ: Развитие на културата и спорта.Привличане на туристи.

Приоритет: Стимулиране и съдействие на местните културни дейци при осъществяване на техните дейности.Съдействие на общината за организиране на целогодишни изяви /концерти,представления, изложби и др./

Приоритет: Предоставяне на възможност на общинските културни формации за самостоятелно избиране на ръководство,чрез гласуване.

Приоритет: Организиране на  събор-панаир на жителите и произхождащите от  град Благоевград,който да се превърне в традиция и за следващите поколения.

Приоритет: Ежегодно организиране на седмица на занаятите във възрожденския квартал „Вароша“.

Приоритет: Организиране на нови и активно съдействие на вече съществуващи местни,национални и международни фестивали за развитие на културата,традициите и привличане на културен туризъм.

Приоритет: Поне веднъж годишно изява /конкурс,състезание или представление/ на всички културни и спортни детски клубове в рамките на общината.

Приоритет: Подобряване и разширяване на материалната база на спортните бази,площи и съоръжения.

Приоритет: Адекватни мерки и политика за реконструкция и модернизиране на футболен стадион „Христо Ботев“.

Приоритет: Организиране и провеждане на национални и международни спортни събития.

Приоритет: Съдействие за развитие и популяризиране на планинското колоездене /поради плагоприятните условия в района/.Подготовка на трасета и организиране на състезания.

Приоритет: Съдействие на спортните клубове за подпомагане на работата с деца.

Приоритет: Създаване на клуб „млад родолюбец“ към училищата за изучаване по нов и увлекателен начин на българската история и традиции.

Приоритет: Организиране от общината на спектакли –възстановки на паметни за града и страната исторически събития.

Приоритет: Издигане ролята на културния туризъм и туризма свързан с археологията,историческото и природното ни наследство.

Приоритет: Насърчаване и съдействие на археологически проучвания в района на общината,с цел по-добро изучаване и опазване на културно-историческото наследство.

АДМИНИСТРАЦИЯ

ЦЕЛ: По-ефективна,по-бърза и отговорна общинска администрацията.

Приоритет: За подобряване работата и контрола на общинската Администрация,въвеждане на електронна система за даване на оценка от гражданите,относно качеството на обслужване. Допълнително възнаграждение за постигнати резултати.

Приоритет: Подбор на служителите в Общинската администрация, чрез конкурс /тестове/ за преценка на техните професионални и личностни качества.

Приоритет: Разширяване възможностите за реализирането на административни услуги по електронен път.

Приоритет: Участие на гражданите в местното самоуправление. Създаване на електронна платформа за гласуване от жителите /на принципа на местен референдум/ при вземането на важни за общината решения.

Приоритет: Минимум веднъж месечно онлайн видео конференция /чрез сайта на общината/,на която кмета да дава отчет за извършената работа,да отговаря на въпроси и да се запознава от „първа ръка“ с проблемите на гражданите.Да осъществява обратна връзка с жителите на общината.

Приоритет: Строг контрола и инспекция / експерти от общината/ на извършващи се общински ремонтни и строителни дейности по обществени поръчки и благоустройство на територията на общината.

Приоритет: Регулиране и намаляване на таксите и сроковете за административни услуги.

Приоритет: Ревизия на съдебни спорове с граждани, обществени поръчки, концесионални договори, продажба на общински имоти.

ЕКОЛОГИЯ

ЦЕЛ: Привлекателна, екологична и безопасна жизнена среда

КАНДИДАТЪТ ЗА КМЕТ ЛЮДМИЛА КОСТАДИНОВА ПРЕДСТАВИ ПРОГРАМАТА СИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД  снимка 7

Приоритет: Премахване на съществуващите не регламентирани сметища в близост до града и останалите населени места в общината,чрез налагане на ефективни мерки за контрол и санкции.

Приоритет: Целогодишно мокро метене и миене на улиците и местата за обществено ползване

Приоритет: Съдействие между общината и бизнеса за намаляване на вредните емисии и отпадъци от производствена дейност.

Приоритет: Сезонна обработка на зелените площи в общината срещу паразити.

Приоритет: Изграждане и разширяване на системата за разделно събиране на отпадъци.

Приоритет: Комплект от мерки за намаляване на замърсяването от транспорт и битово отопление.

Приоритет: Производство на електроенергия от възобновяеми източници за общински сгради и улично осветление.

Средства от:  

1.Европейски фондове и програми за общините 2021 – 2027

                        ОП „Развитие на регионите“

                        ОП „Храни и/или основно материално подпомагане“

                        ОП „Околна среда“

                        ОП „Иновации и конкурентноспособност“

                        OП „ Електронно управление и техническа помощ“

2.Финансов механизъм на европейското икономическо пространство-       „Норвежки финансов механизъм“

3.Републикански и общински бюджет

4.Природозащитни организации

Добавени коментари

Расица публикува:
16 Юни 2021 | 08:54
А защо не и да се спрът ромските помощи да сме на равно с тех

Добавете Вашия коментар

TOP