Кандидатите за омбудсман на Благоевград с изискване само на магистърска степен и 5 г. стаж, но без възможност да работи на друго място

08 Февруари 2024 | 08:02
13 коментара
Общество
Благоевград
Кандидатите за омбудсман на Благоевград с изискване само на магистърска степен и 5 г. стаж, но без възможност да работи на друго място
Ограничението за юридическо образование на кандидатите за омбудсман на Благоевград отпада в последния проект на Правилник за организацията на дейността на обществения посредник в общината. Временната комисия към ОбС за изготвяне на проекта вчера обсъди всички внесени до момента предложения за корекции, част от тях прие, друга отхвърли.

Припомняме, че правилникът бе в дневния ред на сесията на местния парламент в края на януари, но заради няколко страници поправки от групата на ПП-ДБ бе върнат с изричното условие на председателя на ОбС Р. Тасков да е за последно, за да се приеме на извънредната сесия за бюджета, планирана за 16 февруари. Членовете на временната комисия приеха искането на групите на ПП-ДБ и ГЕРБ да отпадне ограничението кандидатите да са завършили „Право” и заложиха изискване за магистърска степен, без значение в каква област на науката е тя. Остава изискването за 5 г. трудов стаж на кандидатите. Отхвърли се искането на съветниците от ПП-ДБ в комисията по допускане и изслушване на кандидатите да се включат и представители на общинска администрация, както и предложението им да се удължи двойно срокът за подаване на документи, част от които става и концепция за работата през мандата.

Сериозна дискусия възникна за поисканата от ПП-ДБ публичност на изслушването на кандидатите. Съветникът Кирил Ваклинов обърна внимание, че кандидатите са в конкурентна среда и при публично изслушване те няма да са поставени при равни условия, най-малкото защото последният ще е чул въпросите на комисията към предишните участници в конкурса. За да се избегне възможността политически агитки да атакуват с въпроси опонентите на своя претендент, се реши въпроси към кандидатите да се задават само от комисията. Тя няма да има властта да отсява предварително кандидатите за омбудсман до 3, както бе в предишния правилник, но ще изготви мотивиран доклад на база на представянето им, за да се спести време при обсъждането след това в пленарна зала. Най- гореща бе дискусията дали изборът на обществен посредник да е с явно гласуване, както искат от групата на ПП-ДБ, или да е с таен вот. Георги Корчев бе категорично изборът да е таен и защити позицията си с думите: „Най-демократично и безпристрастно е!“. „Сблъсквали сме се с подобен казус при избора на почетни граждани. Когато гласуването е явно, има външни фактори, които влияят, а и ЗМСМА не ни ограничава да е явно, ние сами можем да определим как да се гласува” , отбеляза и Кирил Ваклинов, а Радослав Тасков посочи, че фигурата на обществения посредник е почти толкова важна, колкото и тази на председателя на ОбС, а той се избира тайно. С изключение на представителя на ПП-ДБ Василиса Павлова останалите членове на комисията гласуваха за таен вот.

Ако няма избран омбудсман след проведена процедура, следващата ще се проведе след 2 месеца, а при избран обществен посредник кметът ще е длъжен да го назначи до 3 дни след влизане в сила на решението на ОбС. Не се прие искането на групата на ГЕРБ и ПП-ДБ омбудсманът да може да работи на трудов договор и като преподавател във вуз и дори В. Павлова бе против тази промяна с мотив: „Това е дискриминация. Адвокати, художници, учители например също може да имат достатъчно свободно време да изпълняват ангажиментите на обществен посредник , защо и на тях да не дадем същото право като на преподаватели във вуз“, попита тя. Комисията се обедини около ограниченитето до 1 сътрудник, който омбудсманът да може да назначи за свой помощник, и отхвърли предложението на ПП-ДБ да представя проектобюджет за работата си за 4 г., тъй като издръжката му е от общинския бюджет. Възнаграждението на обществения посредник да е 1,9 пъти от месечната заплата на общинския съветник, а на помощника му – наполовина, одобриха още в проекта за правилник членовете на комисията, като пресметнаха, че това са 1900 лв. за омбудсмана и 950 лв. на сътрудника му.

Ако ОбС приеме предложения проект, омбудсманът ще е длъжен да дава отчет за работата си пред местния парламент на всеки 6 месеца, а документът трябва да се публикува на сайта на общината и в средствата за масово осведомяване. Веднъж годишно общината ще представя в ОбС анализ на отчета с предложения за промени в работата на администрацията. Общественият посредник може да се освободи предсрочно, ако се установи, че системно не изпълнява задълженията си. Новият проект за правилник на работата на омбудсмана в община Благоевград влиза за гласуване на предстоящата сесия, на която ще се дискутира и бюджетът. в. Струма/Димитрина Асенова

Добавени коментари

Миро публикува:
26 Март 2024 | 10:44
Ай стига с тоя парцал Злата,не спря да де бута тая върла селянка ,на тая ако не и се даде някаква позиция и власт ще пукне чо шевовите злобна вещица грозна ....ше повърна само при мисълта за тоя парцал
Дърт мераклия публикува:
10 Февруари 2024 | 07:38
Злата явно добре вдига двата крака, а Таската и влиза във междата...
Поли публикува:
09 Февруари 2024 | 17:44
Ааах, злобни народе спрете се! Какъв ви е проблема със Злата Ризова, ами да тя заслужава и въобще имате ли представа на колко хора е помагала без това да се афишира. Трябва да е човек с юридическо образование няма как да се справи друг.
Мими публикува:
09 Февруари 2024 | 17:12
Ще си наеме юрист !Общината ще плати!ха ха!ТАКА 2 работни места!
Тасков публикува:
09 Февруари 2024 | 15:57
Хайде Злате, бутнахме те на пост.
Благоевград публикува:
09 Февруари 2024 | 15:55
Браво на Златка!!!! Все пак се добра до заплатка....
Войвода публикува:
09 Февруари 2024 | 13:35
Вземете някой с основно образование,защо ви е с магистърска степен. Как ще помага и дава правни съвети човек без юридическо образование? Вие луди ли сте или много, много прости ,по вероятно и двете. Какво прави в комисията некадърната Вадилиса,тя не е вече общински съветник или чака да я изхвърлят с шутове?
Прокуроров публикува:
09 Февруари 2024 | 09:28
Злата Ризова,доказана професионална п...тутка с европейски опит е фаворит за омбудсман. Неостаряваща физика и несейващ апетит за власт .Полът е по-силен от атомната бомба !
Тасков публикува:
08 Февруари 2024 | 09:33
Точно за моята Злата Ризова. Вече съм спокоен само тя отговаря на изискванията.
мале мале публикува:
08 Февруари 2024 | 09:23
ТОЧНО ЗА ЧОВЕК ОТ ЛИСТАТА НА ТАСКОВ......И БЕЗ ТОВА НЕ РАБОТИ НИЩО ..
Васо публикува:
08 Февруари 2024 | 09:19
Браво бенешастници, значи и някой тъпанар, дето нищо не отбира от закони, ще ме консултира! Време е и в Пирин вместо футболист да направим Тасков треньор! Ай сиктир!
Вили публикува:
08 Февруари 2024 | 09:11
Предишният Василев си работеше на две места и нищо не свърши! Нито веднтж не се отчете, а прибираше заплатка!
Вили публикува:
08 Февруари 2024 | 09:11
Предишният Василев си работеше на две места и нищо не свърши! Нито веднтж не се отчете, а прибираше заплатка!

Добавете Вашия коментар

TOP