Кандидатите за обществен посредник се представиха пред благоевградската общественост

27 Март 2024 | 21:48
1 коментара
Общество
Благоевград
Кандидатите за обществен посредник се представиха пред благоевградската общественост
Временната комисия (Комисия по номинация) за провеждане на процедура по избор на обществен посредник на територията на община Благоевград проведе днес събеседване, в зала „22- ри Септември“ на Община Благоевград, с подалите документи кандидатите.

Визията си за работата на обществения посредник и концепцията си, ако бъдат избрани, представиха днес на публично изслушване кандидатите за позицията Даниела Ицкова Ангелова, Злата Бориславова Ризова и Атанаска Янкова Ковачева.

Трите дами бяха допуснати до финала на конкурса от комисия, определена от ОбС с председател Василиса Павлова и членове общинските съветници: Анна Мазурска, Георги Корчев, Милена Бунцева и д-р Калоян Калоянов.

На публичното обсъждане на всяка от претендентките бе дадено време от по 10 минути да се представи и да начертае основните насоки в работата си, след което отговаряха на въпроси от членовете на комисията.

Изслушването бе по реда на постъпване на документите и започна с Даниела Ангелова, най-младата сред кандидатите.

„На 40 г. съм, омъжена, с едно дете, момченце. Завършила съм бакалавърска степен по политология, магистър по право, в момента съм последна година докторант по политология. Работила съм като адвокатски сътрудник, адвокат, юрисконсулт, а от 3 г. съм експерт „Жилищна политика“ в община Благоевград. От миналата година съм и хонорован преподавател в ЮЗУ, председател съм на читалище „Просвета“ в с. Слатино, където съм родена“, представи се Д. Ангелова.

„Трета година работя в „Жилищна политика“ и мисля, че се справям с най-важното, което хората търсят – разбиране, и да бъдат ориентирани как да процедират, за да разрешат определен проблем“, каза Ангелова и призова присъстващите общински съветници да й дадат шанс: „Млада съм, но се уча бързо. Смятам, че съм намерила мястото си да помагам на хората. Днес имам нужда от вашия глас. Нямам идеи, а цел да помагам на хората“, обяви Даниела Ангелова.

Злата Ризова бе максимално кратка в презентацията си: „ Юрист съм по образование, обществен посредник по призвание. Работила съм в сферата на градоустройството, като юрист на свободна практика и юрисконсулт, но това не смятам, че има отношение към позицията, за която кандидатствам. Същинския дневен ред на обществения посредник го чертаят гражданите на Благоевград, затова няма как да претендирам, че ще направя велика иновация в работата, ако бъда избрана. Предимството ми е, че съм била 3 последователни мандата общински съветник и смятам, че функциите с тези на обществения посредник в голяма степен се припокриват. За това как съм се справила отговорът е, че и до днес получавам сигнали и граждани ме търсят за помощ при разрешаване на различни казуси“, каза тя.

На въпрос за обществено значима кауза, с която е била ангажирана, Злата Ризова изброи: „Първата са три лампи пред поликлиниката, за които се преборих още в първия си мандат като съветник и те са факт, макар на някои това да звучи дребно, аз го считам за моя малка победа. Множество са благотворителните акции, в които участвам, но не си правя селфи, като събирам боклуци в градинките. Коминът „Рубин 08“ е кауза, за която съм получавала много упреци, но е факт, че днес той не работи. Ако не съм спомогнала да бъде затворен, то се постарах обществото да знае колко е опасен. Една от последните акции, в които се включих, бе за набиране на подписи срещу идеята на екскмета Стоянов да тегли заем за плажа и парк Бачиново и личната ми заслуга са над 350 подписа, което не е малко“, посочи Злата Ризова.

На въпрос на В. Павлова защо е предпочела да е максимално лаконична в представената от нея концепция, която е събрана само в 3 листа при позволени 5, тя отговори: „Нали не трябва да оценявате копи-пейс способностите ми?! Благоевградчани ще определят посоката на работата ми с проблемите си“.

Последна думата да се представи взе Атанаска Янкова-Ковачева. Тя бе най-подробна в изложението си и се наложи председателят на комисията да отправи предупреждение за регламента от 10 минути.

„Родена съм в Благоевград, на 63 г., омъжена, имаме син, ученик в Пето училище. Аз също съм учила в Пето основно училище, НХГ и ЮЗУ, завършила съм право с придобита юридическа правоспособност и педагогика. Започнах работа в общинската администрация като програмен ръководител на общинското радио, била съм началник „Вероизповедания и култура“, гл. експерт „Култура“, работила съм като факултетен секретар в ЮЗУ, както и в ПОК „Доверие“. Стремяла съм се да съм отговорна и с професионално отношение. Институцията обществен посредник през последните години стана разпознаваема и търсена. Тази роля на защитник на правата на гражданите ме мотивира да се кандидатирам и ако бъда избрана, ще продължа да работя за гражданите на Благоевград, спазвайки върховенството на закона. Ще ползвам опита на предишните обществени посредници в общината, както и на националните, ще сътруднича с общинска администрация, ОбС и институциите. Ще работя за активен граждански контрол върху органите на властта, като основните функции на омбудсмана са защита на правата на хората и посредничество. Ще работя чрез отворена приемна и при необходимост ще посещавам гражданите в домове и центрове“, отбеляза Атанаска Янкова.

Трите кандидатки отговаряха на въпроси от членовете на комисията дали омбудсманът отговаря на анонимни жалби, дали непълнолетни могат да се обръщат към обществения посредник с жалби, може ли да се разглеждат сигнали от предишни периоди и др. На въпроса кое е първото нещо, което ще направят, ако бъдат избрани, отговорът бе идентичен – хората да разберат, че омбудсманът вече го има и е на тяхно разположение за помощ и съдействие.

Изборът на обществен посредник е в проекта за дневен ред на предстоящата сесия на ОбС в петък, а за да бъде избран, кандидатът трябва да събере гласовете на 2/ 3 от съветниците.
Кандидатите за обществен посредник се представиха пред благоевградската общественост

Добавени коментари

факт публикува:
28 Март 2024 | 12:09
По тонове грим на смуглата

Добавете Вашия коментар

TOP