Кандидат-кметът Андон Тодоров има готов план с ГЕРБ да сложи "ред в хаоса" и за 2 г. Благоевград да стане желана дестинация за летен и зимен туризъм

14 Юни 2021 | 10:01
18 коментара
Общество

Мой приятел ми разказа, че в Париж най-много го впечатлила не Айфеловата кула, а Бастилията. Историческата крепост, разрушена преди повече от 200 г., днес представлява няколко линии върху едноименния площад, които очертават къде са били стените на крепостта. И тези линии с блажна боя са обявени от французите за тяхна забележителност и са задължителна спирка за туристите във френската столица. А ние в Благоевград, които имаме не по-малко история и възможност да изкараме пари от нея, струпахме древния град Скаптопара до магистралата и го изолирахме така, че никой да не може да стигне до него, парковете ни потънаха в бурени и забрава и не правим нищо да популяризираме и развием Картала, който е много по-близо до столицата от Банско и би могъл лесно да се превърне в предпочитано място за скиорите, идващи от софийското летище.
Тези наблюдения на Андон Тодоров са залегнали в основата на плана му как за 2 г. Благоевград може да се развие като дестинация както за летния, така и за зимния туризъм. След десетки разговори с туроператори, архитекти, собственици на местата за настаняване в Благоевград, които са над 60, както и общественици, той е разработил маршрута на бъдещите туристи с всички съпътстващи го детайли. Най-общо първата спирка е Скаптопара, следват парковете “Македония”, “Ловен дом” с розариума и кръста, а за зимните туристи е направил връзката между града и ски пистите над града.

Задължителното начало е старинният град, който бе изместен заради строежа на автомагистралата. С една отбивка от пътя туристическите автобуси за няколко минути ще могат да стигат до него и да попаднат в Благоевградската “Бастилия”, само че не в настоящия й насипен вид, а в силно социализирана зона с подходящ паркинг, изграден до нея, тоалетни, малки търговски обекти за продажба на сувенири, а защо не и екоселище, в което хората от съседните села ще могат да продават прясната си продукция.

В самия град автобусите ще могат да паркират в парк “Македония”, който към момента е единственото подходящо място за спиране на тежки коли. Оттам пешеходният им тур ще продължи по главната търговска улица, кв. “Вароша” и подстъпите към любимия някога на благоевградчани парк “Ловен дом”. Спешното възстановяване на парка ще бъде поверено на общинската фирма “Биострой”, която без особени разходи може да го изчисти от бурени и саморасляци, ще бъдат поставени много лампи и кошчета за отпадъци, жива охрана и видеонаблюдение. В плановете на Тодоров е и възстановяването на розариума с детски кътове и места за отдих, експозиция на археологически находки от Скаптопара и разкопките при с. Дренково, екозона с иновативни елементи и кът за артпластики на местните художници. Оттук с въжена линия ще може да се стига до съседния хълм. Според архитекти той е отличен за направата на открита площадка с панорамен изглед към Благоевград, която ще е подходяща за общи мероприятия.

За зимните туристи Картала ще бъде “вързан” с Благоевград посредством маршрутки, които ще тръгват от Младежкия дом. Автобусите ще са оборудвани с външни багажници за ските им. За хората с лични автомобили под самите ски писти Тодоров смята да направи голям паркинг, а инвеститорът на ски зоната вече е поел ангажимент за уширяване на моста към Картала и “ръкав” към курорта Бодрост.

Според А. Тодоров целият този план има вече икономическа обосновка и с помощта на общинските фирми реализацията му няма да е скъпа. Освен това във всеки един от етапите той и екипът му са отворени за предложения от страна на благоевградчани, единствено с помощта на които градът отново може да върне славата си от края на миналия век за предпочитана туристическа дестинация и задължителна спирка по пътя от и към Гърция.

Добавени коментари

грамажданин публикува:
15 Юни 2021 | 07:29
дон корлеоне го помна още от бар лори колко бой ядеше от грамаждани и като го фанехме сам се насираше иначе с братята му се правеше на ербап а са иска да става кмет хора незнаете за каков човек заставате крадеше ного питайте милиционерите
balotaj публикува:
14 Юни 2021 | 21:43
tomov i ilko stoqnov otivat na balotaj nie ot grb nqma da podkrepim andon toi e nai mrazeniq chovek v sredite na gerb
смешник публикува:
14 Юни 2021 | 18:11
Тоя е пълен смешник.Ке прави Бастилията у Благоев.Алоо тъпчо ти освен да правиш мръсно на хората и да правиш компромати и снимки друго можеш ли.Кой гласува за теб е по улав ,раздай некой лев на хората че чекат.И си събирай багажо за лудницата
ЧЕНГЕТО публикува:
14 Юни 2021 | 15:09
ДОНЧО КАКВО СТАВА МАЯ МАНОЛОВА И АЛБИНА АНЕВА ПОДКРЕПЯТ ИЛКО СТОЯНОВ И ПЧЕЛИЧКАТА МАЯ РАЗБРА ЧЕ СИ ВЪЗДУХ КРЕПИ СИ ТАМ АГЕНТО ДЕТ МУ СЕ СМЕЕ ЦЕЛИЯ ГРАД. БСП ЩЕ ПОБЕДИИ НА ДВАТА ИЗБОРА.
mazuro публикува:
14 Юни 2021 | 15:06
ne se zanimavaite s donata toi nema da stigne na balotaj toi e pantalei patnikov. donata e zabluden i precakan noviq kmet e stefan delilov. nie s biser stoichev go podkrepqme.
герб еленово публикува:
14 Юни 2021 | 14:37
кои зам кметове гладат панталоните и полите в екипа на дончо; елена ташкова;албина анева;даниела саваклиева; злата ризова;цвета рангелова;гергана муртова;зам кмет ирибозов;костадин хаджигаев;лазар андреев; доктор янкуски;доктор аврамов;иван стоянов;димитър урдев;станимир радулов;емил димитров;калин гранчаров;дончо кой успуснах бе човек обещал си на целия свет да става зам кмет ще минеш по всички показатели коце паскалев;дончо немаш шанс и това ми го казва всеки приятел от герб колкото и да ги заблуждаваш знай ние от герб няма да те подкрепим не те искаме независимо че росица димитрова ми се прави на големата гербаджийка никой няма да я слуша даже си я вземи в щаба и двамата да си тръгнете от партия а ни си оставаме с борисов;край
Мелниклийски публикува:
14 Юни 2021 | 14:18
Андоне паркинга на Балито не ти ли го даде Андоне Наско Зарята. Знаешли Андоне че от там требеше да тръгне надлеза за Грамада и ти сега Андоне недоволстваш от Зарята Андоне е немаш грам достойнство Андоне и си тръгнал кмет да ставаш
Член на ГЕРБ публикува:
14 Юни 2021 | 14:14
За първи път в живота ми,няма да гласувам за ГЕРБ. Причината е ясна! И аз мисля да подкрепя Стефан Делиов. Според мен от сегашните кандидати само той милее за този град!
Да се знае публикува:
14 Юни 2021 | 14:12
Андон не е кандидат на Герб. Той е кандидат на хора, които искат да смучат от града ни. Притотвили са милион за гласове. Хора вземайте парите и НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АНДОН. Града ни ще бъде опоскан и разпродаден. Не продавайте бъдещето на децата си.
Жъчката и Маджо командват публикува:
14 Юни 2021 | 14:06
Жъчките подкрепват Дончо защото Серго Докторо казал в трълата че началника му е казал и са требе да се помага за Дончо иначе Маджо ке им земе базата и требе да да пасем крави на Лисия;
ГЕРБ публикува:
14 Юни 2021 | 13:53
Къде си тръгнал бе шмъркач
Гербаджия публикува:
14 Юни 2021 | 13:50
Защо ли наистина са подменени билбордовете на Дончо в града?!?!?! Иначе много от ГЕРБ няма да го подкрепим,сигурен съм!
мария гошева публикува:
14 Юни 2021 | 13:13
доне герб те саботират доне савеклиева е казала че си бушон и не и пука за теб казала че ще излиза тя за кмет след 2 години доне какво става доне тегли им майната на грбероните да вдигнеш летвата ако искаш да спечелиш требе на момента да се разграничиш от мафията доне
ася публикува:
14 Юни 2021 | 10:34
колко си долен боклук колко женички разплака в хотела при грамада колко момичета вече жени си казват какво е ставало тамммммммммммммммммммм. с каква агресия и злоба и издевателства снимки видеа. не не не никога немога да съм с теб ти ме нарани и показваш клипове на разгонените кметове пламен мустака и иван пострумеца мазния рхабилтатор.
ГЕРБ БЛАГОЕВГРАД публикува:
14 Юни 2021 | 10:26
Защо на всички плакати и билбордове на Андон Тодоров няма логото на ГЕРБ и другите партии? Затова ли ние от ГЕРБ му събирахме подписи? Защо не кажем истината на всички наши симпатизанти цел йивот ли така ще я караме? Нека бъдем обективни ГЕРБ БЛАГОЕВГРАД не заслужава подобна излагация! Ще подкрепя Стефан Делиов мо за Андон Тодоров ако пусна глас ръката да ми исъхне!
ekip публикува:
14 Юни 2021 | 10:20
37 zamestnik kmeta e obeshtal andon toi prosto e brat na kambitov lajat majat zaedno deliha ebaha e sega e momenta da mu namajem skite i po parzalkata zaedno s brat mu ambitov para za pirin para za krystove kooperacii sanirane i nakraq donò go snimal na kambitov ebato dolnite i neìstoplytni hora i dvamata da se mahat ot toq grad iskame si chicho tom i zaharno petle t bramchat na drebno komisionki po 200 300 leva
браво джери публикува:
14 Юни 2021 | 10:10
ловния дом е ибещан на иван василев джери и затова този ненаситен плондир агетира за дончо палавия
ИВАН публикува:
14 Юни 2021 | 10:02
ГЕРБ съсипа археологическите открития на Скаптопара, сега ГЕРБ ще ги възражда! Браво бе, смешници!

Добавете Вашия коментар

TOP