Кампания „Безопасно лято” започна проверки в търговската мрежа

09 Юни 2015 | 00:05
0 коментара
Общество
Кампания  Безопасно лято” започна проверки в търговската мрежа

Започват масови проверки из цялата страна заради летния туристически сезон. Целта е да се гарантира безопасна почивка на море на семействата с малки деца. Инспекторите проверяват всички стоки, които могат за застрашат живота и здравето на децата, предаде Нова ТВ.

Кампанията „Безопасно лято” има за цел да провери всички надуваеми плажни артикули, които са предназначени за използване под и над вода и са за деца на възраст до 14 години. В Бургас проверката започна с открити сериозни нарушения. Проверяват се магазини и складове в цялата страна.

При проверка на склад за надуваеми играчки се оказа, че нито една от плажните стоки не се продава, въпреки че са изложени. Оправданието:

„Шефът не ми е донесъл бележки, с които да удостоверя цената”, обясни Даниела, продавач-консултант.

Инспекторите обаче откриха редица нарушения. Това на практика означава, че тези пояси не гарантират сигурността на децата, които биха ги използвали.

„Предупредителният текст е на английски език. Липсва маркировка за съответствие. Няма опаковка, няма обявен вносител”, обясни Любомир Алексиев – ст. инспектор Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) - Бургас.

Проверяващите се натъкнали и на надуваем басейн за деца до 3 години - с цена, но отново без указания за употреба на български. Нарушенията бяха констатирани от експертите на Комисията за защита на потребителите.

„Няма цени, няма етикети. Ние ще искаме съответно документи по стандартите, на които трябва да отговарят точно тези стоки”, обясни Катерина Георгиева, инспектор КЗП-Бургас.

Инспекторите и на двете агенции препоръчват, когато родителите купуват надуваеми плажни стоки, да следят за всички надписи и знаци, което е гаранция, че продуктът е изпитан и сигурен да децата им.  

Проверките ще продължат през целия туристически сезон.

Източник: NovaNews.bg   

Добавете Вашия коментар

TOP