Калоферци влизат в Тунджа, хванати на мъжко хоро

06 Януари 2021 | 07:47
0 коментара
Общество

Традиционното мъжко хоро в Калофер ще влезе в ледените води на река Тунджа тази сутрин, предаде репортер на БГНЕС. Въпреки че противоепидемичните мерки налагат промени в дългогодишната традиция в града на Ботев, калоферци ще се разделят на по-малки групи и ще играят във водата “Залюбиела е Василка двама”. Призивът е хората, които всяка година идват да наблюдават смелчаците, да си останат по-домовете, а ритуалът да бъде извършен само от местните.

Както всяка година и тази кметът на града Румен Стоянов прие в дома си за загрявка мъже от града, които ще нагазят в реката на сутринта. Групта тази година е осезаемо по-малка.

През целия ден днес в страната ще бъдат отслужвани водосвети за най-почитания зимен празник Богоявление. Ритуалите навсякъде ще се състоят без литийни шествия.

Вярва се, че който извади Светия кръст от ледените води на реки, язовири и басейни бива честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP