Калинката Харизанов излъгал и съда, че е висшист

03 Февруари 2019 | 13:32
0 коментара
Криминално

Арестуваният и пуснат под гаранция бивш шеф на "Напоителни системи" ЕАД Георги Харизанов е излъгал и апелативния съд в София, че има висше образование. 

Поне така е записано в документите по делото за кражба срещу него - "Подсъдимият Георги Нейчев Харизанов е роден на 20 август 1978 г., български гражданин, женен, неосъждан, с висше образование".

Харизанов е отстранен от поста член на борда на директорите на държавното предприятие през февруари миналата година, защото е осъждан за рекет и има
висящо дело за престъпление от общ характер.

Тогава стана ясно, че той няма нужното за високия пост висше образование, какъвто беше случаят и с отстранената заради липса на диплома бивша шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева.

По-малко от 2 г. след уволнението му той се пъчи пред съда с образователна квалификация, каквато няма как да е придобил за 1 година.

Неотдавна Харизанов беше арестуван, защото като шеф от "Напоителни системи" е ощетил дружеството с милиони заради неизгодни сделки. Това е четвъртото обвинение срещу него за 35-те му години.

През юли Харизанов е оправдан на втора инстанция за взломна кражба на 53 хил. лв., извършена през 2001 г. Председателят на съдебния състав е ръководителят на апелативния съд Веселин Пенгезов. Въпреки възможността решението да бъде обжалвано пред ВКС, прокуратурата не го е направила, установи проверка на "24 часа". 

След като е оневинен за кражбата, Георги Харизанов е редовен участник в протестите срещу правителството, а активността му е далеч по-голяма, когато ГЕРБ организират свои активисти на площада пред Народното събрание.

Преди месец Сергей Станишев обяви, че Харизанов участва в план за погром над парламента.

Точно в тази връзка е и секретната справка на ДАНС по анонимен сигнал от гражданин, заради която Софийската районна прокуратура е поискала той да бъде арестуван. В нея е записано, че оживено е обсъждал в кафене студентските протести и че има намерение да отиде в Африка. Той е на свобода срещу подписка по делото за злоупотреби с милиони в "Напоителни системи".

"Младият Бил Гейтс", както го нарече бившият министър на земеделието Мирослав Найденов, продължава да е на свобода, след като съдът отказа преди 2 дни да го вкара в ареста с постоянна мярка "задържане под стража".

Криминалната биография на Харизанов започва още през 1997 г., когато е на 19 г. При пътно-транспортно произшествие автомобилът му е ударен от друга кола и Харизанов заставя колегата си да подпише запис на заповед за 400 долара заради щетите, или поне такива обяснения дава 15 г. по-късно. Потърпевшият обаче подава жалба зарекет и срещу Харизанов тръгва първото дело за престъпление от общ характер.

Осъден е условно, но през 2011 г. си вади документ, че е реабилитиран. Тогава той вече работи в съвета на директорите на държавното предприятие "Агроводинвест". През ноември същата година от министерството на земеделието го назначават в борда на "Напоителни системи" ЕАД, което днес изпитва трудности да плаща заплатите на работниците си.

Той обаче премълчава пред министъра факта, че вече е осъждан и че има две висящи обвинения - за заплаха с убийство към млада жена (виж карето долу вляво) и за кражба на 53 000 лв., извършена през 2001 г. от сейф на строително дружество. Тогава Харизанов все още е в изпитателен срок на условната присъда за рекет. Работи като търговски директор във фирмата на арх. Дамян Стоянов СТОА и часове преди обира е внесъл няколко хиляди в касата. Привлечен е като обвиняем, защото негов пръстов отпечатък е открит по стъклена витрина в кабинета на управителя на фирмата, където никой от служителите нямал право да припарва.

Според прокуратурата Харизанов и неустановените по делото негови съучастници са проникнали в помещение 404, където се помещавала касата на фирмата. Демонтирали облегалката на стол с колела, натоварили тежкия сейф на него с помощта на кабели и го овързали с тях. След това бутали стола до тоалетната на етажа. Зад умивалнята с оксижен срязали металната врата на сейфа и отмъкнали 24 хиляди лева и 11 500 щатски долара, които се намирали вътре. След това влезли в 401-и кабинет, но без взлом, а с помощта на шперц. Оттам проникнали в друга стая, където бил офисът на управителя. Там също имало каса. Отключили я, без да я разбиват и откраднали близо 2000 долара. 

Около 4 часа един от пазачите на сградата отишъл в тоалетната и видял, че там е разбитата каса. Веднага се обадил на управителя и собственика на фирмата, както и на 7-о РПУ.

Ченгетата откриват отпечатък от търговския директор Георги Харизанов по секцията, където е била касата от кабинета на управителя. Свидетелите категорично заявяват, че никой от служителите като Харизанов, включително и той, не е имал достъп до това място в присъствието на шефа и няма как да е докосвал витрината до сейфа.

Така на Харизанов е повдигнато и второто обвинение. То е висящо цели 10 години, като преди срока за прекратяването по давност е внесен обвинителен акт. Софийският градски съд оправдава Харизанов, защото следата от него не е достатъчно доказателство, че е съпричастен за извършеното престъпление. Установено е, че той многократно е посещавал двете помещения, в които е извършено престъплението. След разкритието на прокуратурата за това обвинение през 2012 г. Георги Харизанов на пресконференция обяви, че е научил за кражбата и се е озовал на мястото, за да помогне.

Протестирал и срещу Борисов

Шествията срещу кабинета от последните месеци не са единственият опит на Георги Харизанов в площадната демокрация, установи "24 часа".

Той е един от инициаторите на мотопротест пред Столичната община през 2008 г., като името му фигурира в уведомително писмо за събитието. Причината е, че Харизанов е любител на мощните спортни мотори, а данъците за тях по това време са над 10 пъти по-големи от тези за транспортните бусове например. Любопитното е, че кадърът от управлението на ГЕРБ е недоволствал от Бойко Борисов, който по време на мотопротеста пред общината е кмет на София.

Покрай протестите на любителите на спортни мотори заради данъците е и познанството му със сексбомбата Деница Цицелкова. Те се познавали от кв. "Бояна", където на отсечката под Историческия музей нощно време се събират състезателите и организират незаконни гонки по околовръстното шосе. Харизанов ходи там с любимата си хонда. Около спор по протестите на моторджиите между Цицелкова и Харизанов избухва конфликт и отношенията им се влошават. Тя пуска жалба до прокуратурата през 2008 г., че той я плаши с убийство, но делото е прекратено след негово извинение. 
Освен фен на моторите, скъпите часовници и красивите жени Харизанов е и запален тенисист. Запознати разказват, че често са се засичали с Бойко Борисов и други известни политици на кортовете в "Бояна".

Осъден от топливо за дълг от 210 хил. лв.

През 2009 г. Георги Харизанов е имал неприятна случка с частен съдия-изпълнител, научи "24 часа".

През март същата година "Топливо" АД иска от районния съд в София да приведе в изпълнение запис на заповед, от която е видно, че Харизанов дължи на дружеството 210 хил. лв. във връзка с търговски отношения. Той обаче не връща парите след доброволна покана да го направи. Тогава от "Топливо" го осъждат, решението е Харизанов да се издължи, но той отново не го прави. Тогава с Харизанов се заема частен съдебен изпълнител от София.

Сагата се развива от началото до края на 2009 г.
През декември "младият Бил Гейтс" залага имущество като обезпечение за връщането на парите, които дължи, и иска спиране на изпълнението. Молбата му е уважена. През 2011 г., вече шеф в държавното предприятие "Агроводинвест", Георги Харизанов успява да спре принудителното изпълнение за удовлетворяване на вземанията на кредитора му.

Преди да заеме постовете в двете държавни предприятия, Харизанов е бил ответник и по други дела, защото е дължал пари. В същото време той няма собствен бизнес, както и имоти на негово име.

Добавете Вашия коментар

TOP