Калин Стоянов в Благоевград: От началото на годината жертвите на пътя са с 44 по-малко спрямо предходната година

14 Май 2024 | 07:45
0 коментара
Общество
Благоевград
Калин Стоянов в Благоевград: От началото на годината жертвите на пътя са с 44 по-малко спрямо предходната година

От началото на годината до момента има 44 жертви на пътя по-малко, сравнено със същия период на миналата година, каза на брифинг в Благоевград служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Коментарът служебният вътрешен министър направи във връзка със започналата от днес безсрочна акция за безопасност на движението по пътищата, разпоредена от него. Калин Стоянов днес е в Благоевград като гост лектор в среща дискусия на тема „Противодействието на организираната престъпност в Шенгенското пространство“, организирана от Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Безопасността на движението по пътищата е един от двата основни приоритета на Министерство на вътрешните работи (МВР) и вече се постига резултатът и целите, които си бяхме поставили, каза Калин Стоянов във връзка с по-малкото жертви на пътя спрямо миналата година. Всичко това е резултат от мерките, които ние предприехме, а именно засиления контрол по пътищата, отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори и повишаване на събираемостта от глоби с 40%, посочи служебният вътрешен министър.

Операцията ще продължи до второ нареждане от моя страна, за целта от днес по пътя ще бъде абсолютно цялата техника, с която ние разполагаме, както и всички служители с полицейски правомощия, които могат да работят по линия на пътна полиция, обяви още Стоянов. 

Служебният министър на вътрешните работи каза в отговор на въпрос, че към момента няма информация за полицейско преследване при тежката катастрофа от тази нощ в Пловдив. Изключително тежко произшествие, отново с две жертви, но това, което за пореден път ми прави впечатление, е че е поредното от няколко месеца пътнотранспортно произшествие, което е извършено от така наречените „млади шофьори“, коментира Стоянов и допълни, че вероятно има проблем по отношение на обучението на шофьорите.

Калин Стоянов коментира и започналата рано днес в Бургас полицейска операция срещу купуването на гласове за предстоящите избори „2 в 1“. В края на миналата седмица на Националното съвещание с директорите на областните дирекции на МВР, с Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и с прокуратурата взехме решение и поставихме началото на специализирана полицейска операция по линия на предстоящите избори и в тази връзка на територията на Бургаска област са извършени процесуално – следствени действия на общо 17 обекта, а в резултат на проверките са образувани седем досъдебни производства, каза още Стоянов. Той посочи, че те са докладвани на Районна прокуратура – Бургас и до момента има задържани девет лица. 

При процесуално – следствените действия са открити и иззети веществени доказателства – списъци с лица, които евентуално е трябвало да предоставят своя глас за една или друга партия, допълни министърът. По думите му тепърва ще се установява за коя партия става въпрос и дали е за конкретна преференция по отношение на народни представители. 

Във връзка с инцидента в Арбанаси, при който 11-годишно дете е простреляло в дясното ходило дете на 12 години, Калин Стоянов посочи, че има образувано досъдебно производство. Най-хубавото в случая е, че детето е здраво, вън от опасност, тепърва предстои да се установява от прокуратурата как, по какъв начин и кой е оставил оръжие безнадзорно в присъствието на малолетни лица. БТА/Десислава Велкова

Добавете Вашия коментар

TOP