Калин Стоянов шокира: Рашков запозна мен и ръководния състав на МВР със Стефан и Марин Димитрови

12 Април 2024 | 08:29
0 коментара
Политика
България
Калин Стоянов шокира: Рашков запозна мен и ръководния състав на МВР със Стефан и Марин Димитрови

Бойко Рашков запозна мен и ръководния състав на МВР със Стефан и Марин Димитрови, това скандално разкритие направи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред медиите в парламента преди изслушване във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуална роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, предаде БТА.

 

Познавам ги (баша и син Димитрови, които са задъ,жани  за участие в ОПГ за контрабанда и праниe на пари - б.р.) от министерството, Бойко Рашков запозна абсолютно всички с тях, ръководния състав. Затова и голяма част от ръководния състав се е познавал с Димитрови. Скандалът е голям и ще останат големи репутационни щети към главния секретар, към МВР и към държавата", разкри шокиращите факти Калин Стоянов.

 

На въпрос дали е знаел с какво се занимават Димитрови, Калин Стоянов отговори: „Хора, като вътрешния министър, който видиш при него, независимо в какво качество е там, всеки го възприема като едва ли не, като някаква чиста монета, че тези хора са доста близки до министъра, още повече, че се случваше доста често“.

 

Попитан дали има информация за вечеринки при Рашков, министърът потвърди. "Да, имам такава информация за вечеринки, които са се организирали в дома на Бойко Рашков в тесен кръг, на които са се разпределяли задачи на всеки присъстващ - кой по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана на поста министър и впоследствие на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, е започвало кадруването - кой ще бъде министър, кой ще бъде зам.-министър и т.н.", продължи със скандалните факти Калин Стоянов.

 

Вътрешният министър потвърди и че е бил разпитван в прокуратурата, но обясни, че разпитът е бил за назначения в Областната дирекция на МВР в Хасково, а не за казуса с Живко Коцев и агенция "Митници".

Калин Стоянов обвини бившия финансов министър Асен Василев и бившия вътрешен министър Бойко Рашков в натиск за назначения и очерняне.

 

По думите му бившият финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев е поискал от него да назначи Недан Хаджиев за директор на ОД на МВР - Хасково.

 

"Няма как да ме принуди както той, така и всички останали, които опитаха по някакъв начин да ми въздействат да назнача който да било, където и да било, на каквато и да било длъжност, така че Асен Василев също не успя. Да, имаше виждане за един човек, за който той каза, че аз мога да разчитам на него, но това не се случи", обясни Стоянов.

 

Калин Стоянов коментира и  разследването в Агенция „Митници” и смяната на главния секретар в силовото ведомство.

 

Той се яви на заседанието на парламентарната комисия, която проверява фактите и обстоятелствата около аферата с агенция "Митници". Стоянов е изслушван на заседанието.

 

„На 3 април бившият главен секретар на МВР Живко Коцев дойде при мен и ми каза, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. Малко по-късно разбрах, че е в СГП и поисках да се свържа и да говоря с него. Свързахме се и ми каза, че иска да си пусне три дни платен отпуск. Това е”, обясни Стоянов.

 

Министърът поясни, че е знаел, че същият ден е направен обиск в кабинета на Коцев. „Разговорът с него беше само вечерта, когато приключиха процесуалните действия и когато си подписа заявление, с което поиска да напусне системата на МВР. По никакъв начин не съм оказвал натиск”, добави той.

 

Според Стоянов някой е съветвал Коцев за всичко случило се. „Едното е подаване на оставка по собствено желание, а на другия ден всички станахме свидетели как стана оттеглянето ѝ”, каза още министърът на вътрешните работи.

 

Той обяви, че е разпитан в прокуратурата основно за назначения, които не са се случили, в Областна дирекция на МВР в Хасково.

 

 

Стефчо Банков, братът на арестуваната шефка на митниците Петя Банкова, работи в Министерството на вътрешните работи - в звеното за подпомагане на министъра. 

Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях.

 

"Той беше директор на "Вътрешна сигурност". По мой спомен Бойко Рашков го освободи и впоследствие този човек 4 пъти беше възстановяван от съда. В момента той работи в звеното за подпомагане на министъра", каза Калин Стоянов.

 

Стефчо Банков оглави "Вътрешна сигурност" в МВР през декември 2019 г. и беше начело на звеното по време на летните протести срещу третото правителство на Бойко Борисов и тогавашния главен прокурор Иван Гешев през 2020 г. През 2022 г. Рашков уволни Банков заради уронване на престижа на МВР. 

 

След като бе уволнен от бившия редовен вътрешен министър Бойко Рашков Стефчо Банков бе върнат в МВР със съдебно решение от 5 март 2024 г. в "Звено за подпомагане на министъра".

 

Честността на изборите - трябва да се знае, че МВР не организира изборите, а ги охранява, а се грижи за некупуването на гласове. Недоумявам как ни обвиняват, че не сме се справили с изборите след 6 месеца. Ще се справим и сега. Не отговарям за недействителните гласове, това е пълен абсурд, каза Калин Стоянов.

Добавете Вашия коментар

TOP