Калин Димитров: Украйна се нуждае от боеприпаси, България разполага с такива на склад

05 Ноември 2022 | 08:40
1 коментара
Общество
Калин Димитров: Украйна се нуждае от боеприпаси, България разполага с такива на склад

Украинската армия има нужда от боеприпаси, с които България разполага. Това е едно от най-важните неща, с които ние можем наистина да бъдем полезни на Киев при отразяването на руската инвазия в страната. Това заяви в интервю за БГНЕС военният експерт Калин Димитров.

От началото на военния конфликт през февруари Димитров е прекарал общо около три месеца в Украйна и в момента е съветник на местен фонд, който се занимава с екипировката и въоръжението на украинската армия.

 
 

„България може да помогне в много направления, но въпросът е дали политическото желание ще съвпадне с желанието на Министерството на отбраната. Видяхме в българския парламент една сериозна воля, изразена от 175 народни представители. Беше дадено време на МО да изготви предложение. Предварително чухме от министъра на отбраната да казва, че неговото предложение ще бъде много консервативно. Това може да означава, че това политическо решение няма да бъде облечено в реални действия“, каза експертът.

 

Той подчерта, че „най-големият въпрос, който България може да реши в момента е с боеприпасите съветско производство“. Тези боеприпаси би трябвало да са налични в нашите складове в големи количества или поне така е според мобилизационните планове.

„Проблемът е, че нуждите на украинската армия са значително по-големи, отколкото производствените мощности на България и останалите страни бивши членки на Варшавския договор“, добави Димитров.

Той препоръча да се направят сериозни изводи от конфликта.

„Тази война ще счупи много стереотипи, с които сме свикнали и тя вече го прави. Много хора бяха свикнали да мислят със старите стереотипи – баланса на силите и средствата. Съдейки по формалния баланс на силите и средствата, Украйна трябваше да загуби още през април.

Развитието на този конфликт не е по класическия тип. Ние видяхме, че втората по сила армия в света не можа да наложи хегемония на военния театър. Видяхме какви са преимуществата и каква е решаващата роля на съвременните противотанкови средства на ниско ниво. Видяхме колко е важна мотивацията, за която много често забравяме“, каза Димитров.

Според него преди да започнем да си пишем програмите е хубаво да погледнем тази война, да направим изводи от нея и тогава на базата на този голям последен конфликт да се осъвременят програмите за превъоръжаване.

По отношение на самите изводи, Димитров посочи два от тях, на които да се обърне особено внимание: 1. Много е важно да имаш подготвени военни на резерва, които да се включат навреме, а не да разчиташ на това, че когато започне войната ти ще подготвяш военни; 2. Съществената роля на леките пехотни подразделения, които са снабдени със съвременно оръжие. /БГНЕС

Добавени коментари

Бг публикува:
05 Ноември 2022 | 10:30
Още един дървен философ! България произвежда оръжие и военна техника колкото си искаш! Урките да потъват и ще им се доставят! Пито,платено!

Добавете Вашия коментар

TOP